Statul român uită să îşi plătească facturile

Nivelul arieratelor bugetului general consolidat, adică facturile neplătite de statul român, a crescut de trei ori din decembrie 2014 până în martie 2015, ajungând la 312 milioane de lei, conform datelor Ministerului de Finanţe. Sunt bani facturaţi de instituţii ale statului român, dar neplătiţi mai devreme de 90 de zile către companii, bănci, persoane fizice. Situaţia devine destul de delicată în condiţiile în care s-a plecat de la un minim istoric, de 120 milioane de lei în decembrie, însă de atunci s-a intrat într-un trend abrupt de creştere care nu dă semne că se va ameliora. Orice neplată la timp poate provoca blocaj financiar, cu efecte negative asupra companiilor. Principalii restanţieri sunt autorităţile locale, care deţin aproape 80% din arieratele bugetare.

Acest salt brusc nu are nicio jusificare în condiţiile în care Victor Ponta a prezentat luni, 27 aprilie, câteva cifre care arată că economia românească se află într-o situaţie foarte favorabilă în raport cu alte state: stabilitate economică, reduceri de impozite şi taxe etc. De asemenea, la finele anului trecut, ministrul de Finanţe de atunci, Darius Vâlcov, a anunţat, după operarea unei rectificări bugetare, că arieratele bugetului general consolidat vor fi aduse la zero. S-au alocat atunci 4 miliarde de lei bugetelor locale pentru ca aceştia să îşi poată plăti creditele şi furnizorii în 2015.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.