SUA: Armatei i se cere sa intervină împotriva protestelor negrilor din Missouri

Guvernatorul statului american Missouri a semnat, luni, o ordonanţă prin care cere intervenţia armatei pentru restabilirea calmului în oraşul Ferguson, de lângă St.Louis, acolo unde se înregistrează puternice demonstraţii ale persoanelor de culoare, dupa ce un tanar neinarmat a fost ucis de poliţie, pe 9 august.

Decizia intervine după o noapte de confruntări violente între manisfestanţi şi poliţie, deja puternic militarizată.

Manifestaţiile paşnice de duminică au degenerat după intervenţia “unui număr crescând de indivizi organizaţi, dintre care mulţi erau din afara comunităţii şi a statului”, explica guvernatorul Jay Nixon. “Cer Gărzii Naţionale să ajute poliţia să restabilească pacea şi ordinea”.

“Au fost aruncate cocktailuri molotov. S-au tras focuri de armă, au avut loc tâlhării, acte de vandalism şi alte acte de violenţă, iar probele arată că nu au fost spontane, ci premeditate, pentru a provoca o reacţie, spune un purtător de cuvânt al poliţiei.

Imediat după intrarea în vigoare a interdicţiilor de circulaţie, duminica seara, o persoană a fost rănită de un foc de armă şi poliţia a fost imediat atacată cu cocktailuri molotov. Apoi mulţimea s-a îndreptat către sediul poliţiei, pe care l-a atacat aruncând cu torţe şi pietre. “Nu am avut de ales decât să ridic nivelul reacţiei noastre”, spune unul dintre comandanţii poliţiei.

Căpitanul de poliţie Ron Johnson, de culoare, a încercat să calmeze spiritele şi în alt mod. A vorbit despre “fiul meu negru care poartă pantaloni baggy şi şapca pe o parte şi are tatuaje pe braţ. Voi sunteţi prietenii mei, familia mea”.

Degeaba, locuitorii de culoare din Ferguson consideră că uciderea lui Michael Brown, care furase dintr-un magazin de ţigări şi era neînamat, este încă un act de cruzime din partea poliţiştilor albi faţă de comunitatea de culoare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.