Sute de persoane afectate de vremea rea, localităţi fără energie, circulaţia închisă pe A2 şi A4

Din cauza condiţiilor meteorologice, peste 700 de persoane, dintre care 53 de copii care au avut nevoie de intervenţii, fiind fost salvate în cursul zilei de vineri, în total, la nivel naţional, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

De asemenea, pe timpul nopţii au fost salvate 490 de persoane care au arămas blocate pe căile rutiere, a mai declarat Dajbog.

Situaţia este complicată şi în ceea ce priveşte alimentarea cu curent electric, 128 de localităţi fiind afectate din acest punct de vedere. Vremea a blocat în acelaşi timp circulaţia pe A2 Bucureşti-Constanţa şi A4 Ovidiu-Agigea.

SMURD şi serviciile de ambulanţă au intervenit în judeţele afectate, fiind realizate 1.169 de intervenţii medicale. Printre persoanele salvate se numără 31 de gravide şi trei persoane dializate.

În Constanţa, doi paramedici SMURD au intervenit cu un vehicul cu şenile pentru evacuarea şi transportul la spital a două femei însărcinate, însă, în drum spre a doua, vehiculul a rămas înzăpezit. Femeia a născut în vehiculul cu şenile, asistată de cei doi paramedici. Cele două femei însărcinate şi copilul nou-născut au ajuns în siguranţă la spital.

Tot în Constanţa, pompierii au asigurat un generator de curent electric de la un azil de bătrâni afectat de viscol şi la întoarcere au transportat la spital un copil de trei ani cu fractură, două persoane cu afecţiuni medicale, o gravidă şi o persoană cu fractură la membrul superior.

În cazul persoanelor fără adăpost, deşi s-a încercat transportarea lor la centre, două persoane au fost găsite în şoc hipotermic, iar una dintre ele nu a mai putut fi salvată, cealaltă fiind transportată la spital.

Pompierii de la ISU Galaţi au transportat la spital o persoană de 76 de ani cu afecţiuni medicale grave, iar în Călăraşi au fost salvate 59 de persoane blocate în două autocamioane, care au fost transportate ulterior la un cămin cultural.

În localitatea Dorobanţu, judeţul Tulcea, o gravidă a refuzat de trei ori echipajele care veniseră să o evacueze preventiv. Vineri, la primele semne ale naşterii, femeia a solicitat ajutorul medicilor. Un echipaj al ambulanţei şi două freze au reuşit să ajungă la gravidă, după mai multe încercări, şi să o transporte în siguranţă la spital.

Echipajele ambulanţei au intervenit în cazul a două persoane cu afecţiuni medicale grave, dar acestea erau decedate înainte de primirea apelului la 112. Ambulanţele au ajuns în 50 de minute, respectiv în 30 de minute de la apel.

În cazul în care condiţiile meteorologice vor permite, sâmbătă vor fi reluate misiunile aero-medicale cu aeronavele Inspectoratului General de Aviaţie, inclusiv cele SMURD, transmite purtătorul de cuvânt al MAI.

Potrivit acesteia, circulaţia rutieră este închisă în continuare pe autostrada A2 Bucureşti – Constanţa şi A4 Ovidiu – Agigea, precum şi pe drumurile naţionale şi judeţene de la nivelul judeţului Tulcea. De asemenea, circulaţia este închisă în totalitate pe tronsoane de drumuri naţionale din alte judeţe pentru a preveni situaţiile în care oamenii să rămână blocaţi.

La frontieră, în partea de sud, traficul nu s-a putut desfăşura în cursul zilei de vineri, toate drumurile din partea de nord a Bulgariei fiind închise. Sâmbătă au fost redeschise punctele de trecere a frontierei de la Giurgiu şi Calafat.

Conducerea Poliţiei de Frontieră a suplimentat personalul şi a mărit numărul arterelor de control, pentru a reduce timpul de aşteptare.

De asemnea, în prezent nu sunt localităţi izolate.

„La această oră, se acţionează pentru transportul în siguranţă a celor aproximativ 130 de persoane care în cursul zilei de ieri au fost adăpostite, de regulă în benzinării, după ce din cauza viscolului pe autostrada A2 nu s-a mai putut circula. Se va crea un convoi cu antemergător format din utilaje de deszăpezire astfel ca persoanele preluate să fie conduse până la km 63, în zona Lehliu Gară, de unde îşi pot continua deplasarea fără probleme”, a declarat Monica Dajbog.

Ea a mai spus că 128 de localităţi din ţară nu au energie electrică în acest moment, fiind afectaţi aproximativ 49.000 de consumatori, dar că se acţionează pentru remedierea situaţiei.

În prezent, în teren acţionează peste 7.500 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne cu 4.000 de mijloace tehnice. În caz de necesitate, aceste forţe pot fi suplimentate cu peste 8.800 de efective, susţine purtătorul de cuvânt al MAI.

De asemenea, a fost realizat un plan de acţiune şi pentru perioada următoare, când temperaturile se vor menţine scăzute.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.