Tăriceanu: Semnificația zilei de astăzi este mult mai mare

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că semnificația zilei de miercuri, în care Guvernul Sorin Grindeanu cere votul de încredere al Parlamentului „este mult mai mare decât cea a unui simplu vot de învestitură”.

„În 2012 românii au dat un vot covârșitor, dar un vot negativ, a fost un strigăt de disperare și de patimă la adresa PDL și a președintelui de atunci. Astăzi, mă aflu în fața dumneavoastră la un alt vot de învestire al Guvernului PSD și ALDE. Și acum avem o alegere la fel de clară a românilor, dar data aceasta este vorba de un vot pozitiv, de un vot al speranței. Desigur că în 11 decembrie, românii au sancționat acele partide care nu au înțeles că respectarea libertăților și drepturilor cetățenilor nu este un moft”, a spus Tăriceanu, miercuri, în plenul Parlamentului.

El a punctat că românii au votat pentru o țară care are curajul să își susțină interesele în UE și „pentru o Românie suverană care își ghidează acțiunea politică în baza interesului național”.

„Semnificația zilei de astăzi este mult mai mare decât a unui simplu vot de învestitură. Trebuie să revenim la logica instituțională impusă de Constituție. Logica corectă de colaborare dintre cele două instituții este aceea în care Parlamentul legiferează, iar Guvernul are rolul executiv, adică pune în aplicare cadrul legislativ și gestionează treburile curente ale țării în conformitate cu direcțiile stabilite de Parlament”, a adăugat Tăriceanu.

Președintele Senatului a subliniat că „deciziile într-un stat democratic nu se iau nici împotriva instituțiilor de forță, nici în favoarea instituțiilor de forță, ci în afara influenței lor”.

„Cetățenii, după cum știți, nu aleg șefii instituțiilor de forță. Este o vorbă pe care o reamintesc și de care trebuie să ținem cont în viitor. Serviciile cu serviciile și civilii cu civilii. Deciziile într-un stat democratic nu se iau nici împotriva instituțiilor de forță, nici în favoarea instituțiilor de forță, ci în afara influenței lor. Rolul lor este să servească statul și cetățeanul, nu să devină centre de putere în afara oricărui cadru de control democratic. Nu aș vrea să ajungem în perioada în care aceste instituții funcționau după logica tovarășului Stalin — ‘nu există om nevinovat, există numai persoană de care nu ne-am ocupat îndeajuns’. Așadar, cred că prin propunerile de miniștri am arătat acest lucru într-o manieră foarte clară”, a mai spus Tăriceanu.

El susține că foarte importantă revizuirea activității comisiilor parlamentare de control. Tăriceanu a menționat că nu dorește să își ‘amăgească electoratul’.

„Ce înseamnă asta? Printre altele presupune modificare Codurilor penale pentru a le pune în conformitate cu deciziile Curții Constituționale, înseamnă reglementarea mult mai strictă a modului în care instituțiile de forță pot asculta convorbirile cetățenilor, înseamnă continuarea politicilor liberale în economie (…), înseamnă sprijinul pentru capitalul autohton, pentru întreprinzătorii români și pentru produsele românești. Vreau ca România să se angajeze într-un nou proiect de țara prin care sa facem din țara noastră a șaptea putere economică a Uniunii Europene. În toate aceste demersuri, sunt sigur că Executivul Grindeanu va fi un bun partener”, a mai subliniat șeful Senatului.

Potrivit acestuia „este esențială colaborarea dintre Parlament, Guvern și președinte pentru îndeplinirea dezideratelor pentru care au votat românii”.

„Atunci când drepturile și libertățile cetățenilor sunt încălcate, presedintele are datoria să vorbească, chiar dacă asta înseamnă să le dea dreptate celor pe care îi consideră adversari sau să tragă un semnal de alarmă pentru instituțiile de forță. Și atunci când se comit abuzuri împotriva cetățenilor, presedintele nu poate să închidă ochii.(…) Există multe zone de colaborare între Parlament, Guvern și Președinție și vreau să atrag atenția asupra a cel puțin uneia și anume domeniul de politică externă. Parlamentul și Presedinția împart, alături de Guvern, responsabilitatea pentru politică externă a României. Din acest punct de vedere, este timpul ca România să renunțe la politica ‘capului plecat, sabia nu îl taie’, mai ales în relația cu partenerii din UE. Este un deziderat pentru atingerea căruia este necesar un dialog intens între președinte, Parlament și Guvern”, a mai spus Tăriceanu.

Președintele Senatului susține că votul de miercuri din plenul Parlamentului „trebuie să reprezinte un nou început pentru români”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.