Teatrul dansurilor și al singurătăților

Potrivit unui text trimis presei, teatrul pentru Copii și Tineret Merlin din Timișoara continuă seria de spectacole dedicate adolescenților și tinerilor. Prima premieră a acestei stagiuni este „4 Dansuri – tango, bolero, rock& roll și vals“, de Albert Espinosa, în regia lui Alexandru Mihăilescu, și va avea loc astăzi, 22 septembrie, de la ora 18.00, la sediul teatrului.

În lumea lui Albert Espinosa din „4 Dansuri“ se intră prin trapa prin care se aruncau cărbunii în pivnițele caselor. Piesa este o comedie dulce-amară despre trei destine aflate la răscruce: un frate şi o soră, cu un secret întunecat în familie, şi un scriitor lipsit de succes, care face des pe clovnul și, din când în când, pe babysitter-ul. Cei trei se întâlnesc pentru a se ajuta unul pe celălalt şi pentru a fi uniţi, măcar pentru „4 Dansuri“, prin simpatia şi înţelegerea pe care numai celălalt o poate oferi. Desigur, nimeni nu bănuieşte acest lucru de la început.

În jungla marelui oraş povestea aceasta se hrăneşte din câteva situaţii destul de uşor de recunoscut în lumea actuală. Pe de o parte, e vorba de tânărul obligat să îşi câştige traiul din te miri ce şi care nu se descurcă, de fapt, atâta vreme cât ajunge să fie îngropat în datorii ce pot deveni periculoase. Pe de altă parte, este fratele apăsat de responsabilitatea enormă ce o poartă pentru o soră mai mică. În sfârşit, sora care la 25 de ani nu poate duce singură o viaţă normală. Se adaugă cursurile de dans urmate de un tânăr bărbat pentru a ieşi din rutină şi prezenţa prietenilor care stau alături la bine şi la greu. În momentul în care destinul îi aduce pe toţi împreună, toate aceste situaţii capătă un nou sens, iar destăinuirile încep să curgă, până când povestea cea mai intimă a fiecăruia iese la iveală. Pentru o clipă, datorită sincerităţii fiecăruia, toţi devin o familie: „Sugestia oferită este că o comunitate, ba chiar ceva mult mai sudat cum e cazul cu o nouă familie se formează atunci când oamenii se ascultă cu atenţie, când recunosc problemele celuilalt şi când se iubesc. Mai mult, aceste familii ajung să se formeze şi să aducă bucuria cea mai sinceră, chiar dacă între membri există diferenţe foarte mari sau cei din afară îi consideră figuri tragice. Espinosa crede cu tărie acest lucru, fiind el însuşi un caz special: la vârsta de 14 ani a fost diagnosticat cu o formă de cancer osos. A trecut în următorii 10 ani prin 80 de şedinţe de chimioterapie, până când a scăpat definitiv de boală, la vârsta de 24 de ani, pierzându-şi însă un picior. A scris apoi despre comunităţile ce se formau în spitalele în care a petrecut o mulţime de ani, locuri pline de tineri care trăiau o tragedie, însă care aveau aceleaşi nevoi şi acelaşi chef de viaţă (şi de glumă) precum cei de afară. Această experienţă l-a ajutat să vadă câteva adevăruri delicate, undeva dincolo de zidul invizibil care îi separă pe oamenii consideraţi normali de cei care trăiesc cu un handicap“, arată descrierea oferită de realizatori.

„4 Dansuri“: tango, bolero, rock and roll şi vals – este un spectacol despre prăpastia dintre adolescenţi şi părinţii lor adulţi, un spectacol despre singurătate, în lipsa afecţiunii părinţilor, în regia lui Alexandru Mihăescu. Din distribuție fac parte Raluca Grumăzescu, Cristian Brătoiu, Laurențiu Pleșa, Mădălina Toderaș și Marko Adžić. Biletele costă 10 lei.

Dramaturg, romancier, scenarist, actor şi regizor, Albert Espinosa este unul dintre cei mai importanţi autori din lumea culturală spaniolă contemporană. Espinosa s-a născut la Barcelona, în 1974.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.