Teoria lui Maior despre plecarea sa din fruntea SRI

Fostul şef al SRI, George Maior a declarat, sâmbătă, la Realitatea TV, că unul dintre motivele pentru care a demisionat din funcţie a fost legat de ”eşecul adoptării legislaţiei de securitate naţională şi informaţii” (controversatele legi Big Brother – nr.).

Referindu-se la plecarea sa din fruntea SRI, Maior a amintit faptul că, încă înainte de turul doi al alegerilor prezidenţiale, a anunţat că îşi va depune mandatul noului președinte.

Acesta a spus însă că au existat şi numite cauze particulare, legate de eşecul legislaţiei de securitate naţională şi informaţii, în ceea ce priveşte cele trei legi Big Brother, care au foste respinse de Curtea Constituţională

„În primul rând a fost o decizie pe care am luat-o (demisia – nr.), și am și anuntat-o, în timpul campaniei electorale de anul trecut, când am spus că mi se pare normal ca șeful SRI să își prezinte demisia în fata noului șef al statului. O decizie pe care am luat-o având în vedere și o anumită practică din unele state europene și nu numai, apropo de longevitatea în funcție, uneori e bine să ai continuitate, pentru că poți să ai reforme, transformări, dar uneori poate interveni rutina și lucrurile trebuie schimbate. Desigur, există și unele cazuri particulare (în ce privește demisia – nr.), legate de eșecul privind legile cunoscute drept legile „Big Brother”, declarate neconstituționale. (…)M-a dezamăgit faptul că aceste legi nu au fost adoptate și au fost o cauză particulară în asumarea deciziei mele de a pleca din fruntea SRI. În România dacă totuși cineva își dă demisia, ceea ce este rar, totdeauna trebuie să căutăm motivații, să ăteorii ale conspirațiilor. A fost o discutie foarte civilizată în acest sens cu președintele Klaus Iohannis, am stabilit că vom rămâne în comunicare, ceea ce facem din când în când. Este un act unilateral de voință demisia și din acest punct de vedere lucrurile sunt foarte clare”, a spus Maior la Realitatea TV.

George Maior a declarat, pe de altă parte, întrebat dacă informaţia privind o plecare a sa ca ambasador în SUA este adevărată, că orice se poate lua în calcul.

”S-a vehiculat de multe ori, orice se poate lua în calcul, şi pe plan instituţional, dar nu există o decizie sau o discuţie în acest moment”, a afirmat fostul șef al SRI.

Acesta a ţinut să precizeze însă că ”exclude politica în acest moment”.

Întrebat dacă ar lua în calcul opţiunea de premier, în cazul în care i se va oferi această funcţie, George Maior a precizat că exclude politica în acest moment, spunând că funcţia de premier ”este rodul unui proces politic, întotdeauna”.

”Nu cred în tehnocraţii pe această funcţie, ca să fiu explicit în privinţa acestei ipoteze. Am fost de ”n” ori prim-ministru, nu am fost niciodată de fapt propus. Au discutat alţii, nu am discutat eu, şi de aici iarăşi o ambiguitate şi percepţie, că ne-am fi implicat politic, la nivel de Serviciu”, a spus acesta.

”Şi dacă ar fi ieşit Victor Ponta preşedinte, nu s-ar fi pus această probemă. Aşa, în mod retroactiv”, a mai susținut fostul șef al SRI.

Administrația Prezidențială a anunțat pe 27 ianuarie că directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior, şi-a înaintat, marţi, demisia de la conducerea SRI preşedintelui României, iar Klaus Iohannis a acceptat-o.

„Directorul Serviciului Român de Informaţii, domnul George Maior, şi-a înaintat demisia de la conducerea SRI Preşedintelui României, marţi, 27 ianuarie Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, i-a acceptat demisia”, se arăta în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Anunțul demisiei lui Maior a venit la câteva zile după ce fostul șef al SRI a atacat într-un interviu TV Curtea Constituțională pe tema legilor Big Brother.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8531 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.