Thailanda, între război civil, republică şi monarhie

Cel puţin trei persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 45 au fost rănite la Bangkok în protestele antiguvernamentale. Thailandezii din zonele rurale încearcă să înlăture guvernul monarhist condus de un premier pe jumătate britanic, pentru a readuce la putere un Robin Hood thailandez, fost patron al clubului Manchester City.

Un jurnalist francez şi doi colegi thailandezi au fost împuşcaţi, joi, la Bangkok, relatează BBC. Generalul Khattiya Sawasdipol, care s-a alăturat aşa-numitelor „cămăşi roşii” şi organiza apărarea baricadelor din Bangkok, a fost împuşcat în cap, de la mare distanţă, chiar în timp ce era intervievat de corespondentul „New York Times”. Presa occidentală relatează că ambasadele din Bangkok şi-au închis porţile şi că oraşul este un adevărat câmp de luptă, cu elicoptere care survolează anumite zone şi militari care trag salve spre baricadele din bambus ale manifestanţilor. Istoria avertizează că evenimentele pot degenera: începând din 1933 armata a fost implicată în 18 lovituri de stat.

Actualul premier, Abhisit Vejjajiva, liderul liberalilor thailandezi, un monarhist convins născut în Marea Britanie şi fost coleg de universitate cu actualul premier de la Londra, a acceptat să organizeze anticipate în noiembrie. Protestele continuă pentru că puterea nu acceptă să-şi asume reprimarea violentă a protestelor de pe 10 aprilie, soldate cu 25 de morţi. Opoziţia acuză guvernul că a declanşat un război civil şi cere judecarea vicepremierului care a gestionat reprimarea protestelor din aprilie. La rândul lor, monarhiştii aflaţi la putere se tem că opozanţii doresc răsturnarea monarhiei sau compromiterea acesteia, întrucât unul dintre moştenitorii coroanei a fost mituit de liderii stângii.

Cămăşile roşii contra monarhiei

„Cămăşile roşii”, venite din zonele sărace ale ţării, acuză că actualul executiv, instalat în 2008, nu este legitim. Într-adevăr, guvernul lui Abhisit Vejjajiva s-a format nu în urma alegerilor, ci după interzicerea de către Curtea Constituţională a partidului de stânga al fostului premier Thaksin Shinawatra, înlăturat printr-o lovitură de stat, în 2006. Mai mult, armata i-a izolat pe parlamentarii partidului într-un hotel din capitală cu o noapte înaintea numirii guvernului. Anterior, succesorul lui Thaksin Shinawatra în fruntea guvernului fusese înlăturat de aceeaşi Curte Constituţională, care l-a găsit vinovat de conflict de interese – premierul era gazda unei emisiuni televizate pe teme culinare. Guvernul actual rămâne însă susţinut de regalişti şi comandanţii militari, precum şi clasa de mijloc de la oraşe, alimentată de avântul turismului thailandez.

Robin Hood al Thailandei

Nici actuala opoziţie nu are un trecut curat. Fostul premier Thaksin Shinawatra, iubit de thailandezii săraci, este un miliardar corupt, liderul pieţei thailandeze de telecomunicaţii. El a părăsit Thailanda şi s-a retras în Dubai şi Marea Britanie, unde a deţinut, până în 2008, clubul de fotbal Manchester City, după ce încercase, cât timp a fost premier, să cumpere cluburile Liverpool şi Fulham. Premierul rămâne însă în memoria Thailandei rurale drept cel care a umplut buzunarele ţăranilor. Aceştia uită acum că actualul guvern se luptă cu recesiunea globală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.