Top 5 declaraţii halucinante şi aberaţii din ultimele zile

În aceste zile am asistat şi la o serie de luări de poziţii de-a dreptul incredibile, la acte şi decizii aberante. O rememorare a acestora este necesară.

Top 5 declaraţii halucinante

  1. Cristian Popescu Piedone (primar sector 4) explicând de ce nu a controlat interiorul clubului Colectiv: „In termenii zonei, este un club de rockeri, avizul de funcţionare este pe o proprietate privată, avizul de funcţionare are.. a îndeplinit toate.. are toate avizele. Acum, nu suntem răspunzători de ce construcţii au făcut în interior. Este proprietate privată. Eu nu iau în calcul casa dumneavoastră. Nu ştiu ce se întamplă în casa dvs., nu pot să ştiu ce se întamplă în casa dvs. Sunteţi proprietari, ne ţineţi la uşă (…) O problemă ar fi şi programul inspectorilor pentru că aceste cluburi au activităţi pe timp de noapte, iar multe instituţii de control, printre care şi primăria îşi închid porţile la orele 16:30”. Notă: declaraţie făcută în faţa reporterilor tv.
  2. Aurelian Pavelescu (preşedinte PNŢCD): „Chiar dacă îi voi supără pe mulţi, afectaţi de tragedie în mod sincer, vreau, la rândul meu, să fiu sincer, că un semn de respect pentru voi. Decretarea de doliu naţional de către guvern, la cererea preşedintelui României, nu este justificată. Doliul naţional se decretează atunci când se consemnează, solemn, o tragedie sau act de eroism pentru ţara, popor, naţiune, umanitate. Aici nu a fost vorba despre aşa ceva. A fost vorba despre un accident, cauzat, desigur, de un şir de erori, chiar încălcări legale. Ceea ce nu se ştie, este faptul că în Bucureşti sunt sute de astfel de cluburi, în care regăsim, în fiecare săptămâna, sute de mii de tineri, care cultivă un fel de anarhism, în mare majoritate în exces, consum de alcool, nicotină, chiar droguri, în ritmuri demenţiale, cu sonor la maxim, care zguduie creierul, la propriu. într-un asemenea club, orice dialog este imposibil, pentru că nu se poate vorbi nici măcar la ureche. Totul este dominat de febră violenţei, exchibitionismului şi sexului. Cine sunt ţinerii aceştia, cine sunt părinţii lor, încotro se îndreaptă, ce vor? Anarhie. Va asigur că pe niciunul dintre aceştia nu-i veţi găsi în biblioteci şi nici la biserici”. Notă: declaraţia a apărut pe facebook. Ulterior a fost ştearsă.
  3. Gigi Becali (om de afaceri, finanţator FCSB): „Eu nu vreau să intervin, dar această tragedie m-a făcut şi pe mine să mă uit la TV şi să văd aceste lucruri. Eu voi comenta cum gândesc: suferinţa părinţilor care îşi îngroapă copiii. Mi se ridică părul şi mă cutremur tot. Să fie învăţare de minte la educaţie, că am şi eu fete şi să mă ierte toată lumea, dar ale mele nu puteau fi acolo niciodată. Am văzut nişte filmări de la acele aşa-zise spectacole. Erau lucrări demonice, se jucau cu focul şi făceau mişcări satanice. Să mă ierte trupa care se promova acolo, dar aţi văzut că atunci când dansau, ţineau degetele lui Satan? E semnul lui, încornorarea! Copiii, săracii, nu conştientizau, ci doar conducătorii. (…) Pe organizatori nu i-a interesat profitul, ci distrugerea sufletului. Ei au vrut să distrugă tineretul, să acapareze suflete prin mişcări demonice! Asta fac cluburile alea! Să mă ierte toată lumea, dar ăsta e adevărul, îmi vine să plâng. Ăla nu era un spectacol curat, nu era lumină, ci întuneric acolo”. Notă: declaraţia a fost dată la România TV.
  4. Elena Dulgheru (Doctor în cinematografie, Membru al Uniunii Cineaştilor din România şi al Asociaţiei Jurnaliştilor şi Editorilor Creştini. Membru al juriului la diferite festivaluri de film): „Nu se poate să semeni vânt fără să culegi furtună. Asta face Halloweenul, în mod organizat, cu stipendii de la Ministerul Educației (și alte foruri guvernamentale), neamendat de ong-urile pentru drepturile omului, de peste 20 de ani, promovând cu mână liberă satanismul, în timp ce orele de religie sunt acuzate de <<îndoctrinare>>. Asta repetă și muzica heavy metall românească, o clonă lipsită de inspirație după originalul occidental. Satanism second-hand, dar la fel de nociv ca originalul. Uneori, lucrurile pe care le spunem se împlinesc. Dacă invoci în mod prea repetat o stafie, s-ar putea ca aceasta să vină… măcar așa, de plictiseală sau din politețe, că nu-i frumos să te lași așteptat (…) De câtă vreme așteaptă, de fapt, tinerii halloween-iști, heavy-metall-iști și alți frecventatori ai horror-ului de franciză (artistică sau comercială din muzică, cinema, poezie, de pe bascheți, tricouri, eșarfe, ghiozdane școlare etc), o noapte ca cea de la „Colectiv”, pe care au invocat-o ei înșiși, prin cultul morții viscerale profanizate și profanate?! (…) Să securizăm mai bine cluburile împotriva incendiilor?!… Cred că dovlecii cu lumânări aprinse în ei vor râde în hohote… Ori se cade să ”securizăm” sufletele tinerilor cu știința autocunoașterii protectoare și cu știința cunoașterii lui Dumnezeu (uzurpată, prin satanism, de pseudoștiința Îngerului căderii) și să amendăm odată loazele din învățământ și din alte instituții care permit și promovează orgiile morții, ambalate cochet în pudră și zahăr vanilat?”. Notă: textul a apărut pe blogul propriu, care are şi o versiune în limba rusă.
  5. Ozana Barabancea (interpretă de jazz): „Ce versuri promovau artiştii aceia? Ce promovau ei? O schizofrenie mentală… să vibreze nenorocirile şi gândurile negative. Nu vindecă nimic, din contră, sper să nu ajungă pe piaţă asemenea chemări negative şi să fie un semnal de alarmă pentru noi toţi… Mantra este o rugă sfântă.Titlul albumului este o jignire la adresa spiritualităţii. Din păcate, ce au scos pe gură, aia s-a întâmplat. Suntem în a cincea dimensiune. Tot ce gândim se materializează mult mai repede ca înainte. Avem o demonstraţie tristă făcută azi-noapte în clubul Colectiv. S-a murit în colectiv”. Notă: textul a apărut pe facebook. A fost şters ulterior.

Top 5 aberaţii şi stridenţe

  1. Pro Sport. Sâmbătă dimineaţa, în cadrul unui cross-promo, cu trimitere la Cancan, Pro Sport titra: Ştirea momentului în România! S-a aflat în această dimineaţă! Adi Despot, una dintre victime”. Accesând pe titlu, pagina din Cancan dădea eroare. Mai precis, ştirea că Adrian Despot ar fi murit a fost scoasă de pe site. În jurul orelor amiezii a apărut în Cancan un articol care trebuia să repare eroarea de informaţie, dar nici să se depărteze de ştirea iniţială. Noul titlu din Cancan: „EXCLUSIV! Adi Despot, solistul trupei Vita de Vie, se afla in club in momentul producerii exploziei”, iar în text, după ce autorul articolului o scaldă bine de tot, se menţionează: „Potrivit surselor CANCAN.ro, solistul trupei Vita de Vie a supravieţuit, însă se află în stare gravă in spital”. Evident, nici această informaţie nu era reală”. Luni dimineaţa, deci în a treia zi de la eveniment, Pro Sport încă mai păstra titlul de sâmbătă dimineaţa.
  2. Jandarmeria Botoşani. Luni seara, la meciul FC Botoşani – AFC Poli Timişoara, un grup de suporteri localnici a afişat un banner pe care scria: „Avem aur de poleit catedrale, dar nu avem bani pentru spitale!”. Jandarmii au confiscat bannerul, au evacuat respectivii suporteri şi i-au amendat.
  3. Preot Filotheu Bălan: Faptul că au murit mulţi tineri ascultînd muzică macabră (ca să nu spun satanică) poate fi văzut ca o pedeapsă de la Dumnezeu, deşi rareori Dumnezeu pedepseşte în felul acesta. Din păcate, împrejurările în care au murit, în acest holocaust, sînt dubioase şi după învăţătura Bisericii e greu de spus dacă pot fi pomeniţi sau nu la slujbe”. Afirmaţie apărută pe facebook. Ulterior a fost şţtearsă.
  4. Realitatea TV. Pe parcursul a două zile, isteria a fost la ea acasă la o serie dintre realizatori, moderatori. Campioni, Rareş Bogdan, Octavian Hoandră – luni seara el a utilizat parcă „decupat” din Scânteia anilor 50, iar Oreste Teodorescu i-a ţinut telefonic isonul, susţinând că „politicienii din ultimii 25 de ani, sunt duşmanii poporului”. Un atac direct şi la patronul postului care ani buni a fost în prima linie a politicului. În ceea ce priveşte realizatoarele, aici am avut o gamă întreagă, de la patetism exagerat (Saviana Rusu) la accente de isterie (Ema Zeicescu). Postul a dat sâmbătă dovadă şi de iprocrizie: s-a anunţat de mai multe ori, că din respect pentru zilele de doliu naţional, nu se va da publicitate pe post. S-a dat însă repetat calupuri de promo. Luni au revenit şi reclamele.
  5. Ion Cristoiu: Klaus Iohannis a dat înalte prețioase indicații Parchetului despre cum să se desfășoare ancheta penală. Din cîte știm, cel puțin chiar de la Klaus Iohannis, Justiția e independentă. Nimeni nu poate ordona Parchetului General să grăbească mersul anchetei. (Art.80 din Constituţie îl contrazice pe jurnalist: Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice.

Top 5 gesturi/măsuri tardive

  1. Primăria Municipiului Bucureşti. Echipele de control ale primăriei au participat la o acţune de verificare a cluburilor, barurilor si restaurantelor din Capitala, dispusă de primarul general- S-au aplicat 7 amenzi, cea mai mare de 30.000 de lei, şi s-a dispus suspendarea activităţii pentru 3 societăţi comerciale (sic !)
  2. BOR. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, a declarat luni: „Ieri (duminică n.a.) în bisericile din Arhiepiscopia Bucurestilor au fost oficiate slujbe de pomenire a celor adormiţi în urma incendiului de la Clubul Colectiv şi au fost înălţate rugăciuni speciale pentru vindecarea celor care suferă în spitale din cauza arsurilor (…) Inclusiv astă seară, la ora 18,00, în biserica Sf. Nicolea Borşteni, care se află la 100 de metri de Colectiv preotul paroh a tras clopotele din doua în doua ore”.
  3. Guvernul României: Premierul Victor Ponta a anunţat că Executivul lucrează la un proiect de act normativ referitor la regimul cluburilor, care ar urma să prevadă amenzi crescute pentru nereguli, cuprinse între 50.000 de lei si 100.000 de lei. De asemenea, cluburile ar putea fi închise de ISU, nu doar de primariile de sector”.
  4. Autoînchiderea unor cluburi. Anunţurile făcute de patronii a două cluburi din Bucureşti privind faptul că se închid şi că de ani de zile au pus în pericol viaţa clienţilor, precum şi a unuia din Iaşi, are a precizat că intră 3 luni în renovare/redotare.
  5. ISU. Controalele făcute de inspectorii instituţiei la barurile, restaurantele şi cluburile din mai multe capitale de judeţ.

Top 5 gesturi pozitive

  1. Medicii, asistenţii şi surorile medicale care au venit de acasă la spitale fără să fie chemaţi sau obligaţi să se prezinte/Toţi cetăţenii care chiar în noaptea tragediei s-au dus să doneze sânge.
  2. Românii care au dat dovadă de solidaritate în orele şi zilele de după tragedie.
  3. Monseniorul Ioan Robu (arhiepiscop romano-catolic, mitropolit de Bucureşti): „Ne rugăm pentru cei rămaşi în viaţă şi ne rugăm la Dumnezeu pentru victime. Mi-am cerut iertare celor decedaţi. I-am cerut iertare şi lui Dumnezeu pentru că noi, noi toţi din ţară, n-am făcut nimic deosebit ca să nu se întâmple aşa ceva, ca România să fie altfel. Ar trebui să ne fie ruşine, nouă tuturor şi guvernelor şi instituţiilor statului şi bisericilor că n-am schimbat ceva în ţara noastră în 25 de ani şi ne pare rău (…) Înghiţim neglijenţele, corupţia, şmecheria şi credem că sunt nimicuri, dar ele pot fi criminale. Nu Dumnezeu a îngăduit această tragedie”. Notă: monseniorul Ioan Robu a făcut această declaraţia în faţa clubului Colectiv.
  4. Klaus Iohannis: i-a decorat post-mortem pe Andrei Rugină şi Cladiu Petru care au decedat încercând să salveze alte vieţi.
  5. Galeria FC Dinamo: Luni seara, la începutul meciului Dinamo-Viiitorul, a organizat o coregrafie cu plăcuţe pe care erau scrise numele celor decedaţi în tragedie şi a afişat un banner uriaş pe care se putea citi: „De ce se joacă !?”. După 15 minute, galeria a părăsit arena din „Ştefan cel Mare”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.