Traducător cu dedicație la SRI

Serviciul Român de Informații, prin UM 0929, a reluat după cinci ani colaborarea cu o firmă din Statele Unite ale Americii, specializată în traduceri și analize din Orientul Mijlociu. Societatea este condusă de un fost ofițer Mossad și de-a lungul timpului a fost acuzată că interpretează textele și le dă o formă antisemită, ținte fiind persoanele care nu converg către aceeași idee.

Săptămâna trecută Serviciul Român de Informații a achiziționat prin intermediul site-ului e-licitație servicii de traducere și analiză a unor texte editate din limba arabă, persană, ebraică, urdu-pasthu, contra sumei de 20.000 de dolari americani. Contractul a fost încheiat prin negociere, fără anunț de participare, pentru că, spun specialiștii SRI, „lucrările/produsele/serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive legate de protejarea unor drepturi de exclusivitate“. Societatea câștigătoare este Middle East Media Research Institute (MEMRI) din Washington–SUA. Această firmă a mai primit și în anii 2011 și 2012 contracte de la SRI.

Analiză antiteroristă

Pe pagina sa de Internet, firma spune că are ca scop crearea unor punți pentru explorarea Orientului Mijlociu și Asiei de Sud prin intermediul mass-media, eliminarea decalajului de limbă dintre Occident și Orientul Mijlociu, Asia de Sud, oferind traduceri din arabă, farsi, urdu-pashtu, dari și din presa turcă, dar și analizarea tendințelor politice, ideologice, intelectuale, sociale, culturale și religioase.

Societatea a fost fondată în februarie 1998, de Yigal Carmon, pentru a informa despre politica SUA în Orientul Mijlociu. MEMRI spune că este o firmă independentă, nepartizană, non–profit, cu filiale în diverse capitale ale lumii. MEMRI este tradus în limba engleză, franceză, poloneză, japoneză, spaniolă și ebraică.
Yigal Carmon este un fluent vorbitor de limbă arabă. El a fost colonel în Direcția de Informații Militare (Israel) din 1968 până în 1988. A fost șef interimar al Administrației Publice în West Bank și consilierul pe probleme arabe al prim-miniștrilor Yitzhak Shamir și Yitzhak Rabin privind combaterea militanților palestinieni. Între 1991 și 1992 Carmon a fost un membru important al delegației israeliene la negocierile de pace cu Siria de la Madrid și Washington.

Finanțare conservatoare

Presa din SUA a arătat că declarațiile fiscale pentru anul 2004 indicau că societatea beneficiază de o finanțare americană de două sau trei milioane de dolari, mare parte din ea de la donatori cu origini conservatoare, dar și de la fundații. În afară de Carmon, mai mulți angajați ai MEMRI sunt foști ofițeri de informații israelieni, de aceea presa de peste Ocean îi suspectează de legături cu actualul serviciu de informații israelian.

Fostul primar al Londrei în perioada 2000-2008, Ken Livingstone, îi acuza pe MEMRI de „denaturare pur și simplu“, iar fostul ofițer CIA Vince Cannistraro a scris că „ei (n.red. – MEMRI) sunt selectivi și acționează ca propagandiști pentru punctul lor de vedere politic, care este extremă-dreapta Likud“.

Într-un e-mail la InFocus, profesorul Juan Cole a caracterizat MEMRI ca fiind „un organ de propagandă dreapta-sionistă, care face de obicei propagandă neostentativă, fiind foarte selectivi în ceea ce se traduce“. Pentru specialiști, MEMRI pare a vedea lumea arabă ca răuvoitoare, populată aproape exclusiv de fanatici, nebuni și fundamentaliști.

Monitorizarea terorismului

Acest proiect oferă cercetare despre ideologia islamistă și organizațiile islamiste care amenință Occidentul și monitorizează, de asemenea, grupuri care educă și propovăduiesc jihadul și martiriul în moschei, sistemele școlare și mass-media.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eduard Pascu 109 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.