Tratamente neomologate pentru bolnavii de Ebola

Comitetul de experți convocat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a aprobat folosirea tratamentelor neomologate în lupta împotriva febrei hemoragice Ebola, se arată într-un comunicat transmis marți de organizație, citat de agențiile de presă internaționale.

„În contextul circumstanțelor epidemiei și sub rezerva faptului că trebuie întrunite anumite condiții, comitetul a ajuns la un consens, apreciind că este etic să ofere tratamente neomologate a căror eficacitate și efecte secundare nu sunt cunoscute încă, ca tratament potențial sau cu titlul preventiv”, afirmă OMS.

Comitetul a definit drept condiții de aplicare a acestor tratamente „o transparență absolută în ceea ce privește îngrijirile, un consimțământ informat, libertatea de alegere, confidențialitatea, respectarea persoanelor, apărarea demnității și implicarea comunităților”, se arată în comunicat.

Experții se referă la „obligația morală de a aduna și împărtăși datele privind securitatea și eficacitatea acestor intervenții” ce urmează să facă obiectul unei evaluări constante în vederea utilizării lor pe viitor.

OMS a subliniat însă că „nu are nicio responsabilitate în expedierea de tratament (contra Ebola) în niciuna dintre țările afectate” și, prin urmare, nu ar fi putut să autorizeze un transport de acest tip în Liberia, așa cum se afirmase în anumite medii, transmite EFE. Motivul este că „nu avem niciun tratament nou”, a spus purtătorul de cuvânt al organizației, Fadela Chaib.

Utilizarea unui nou tratament într-o anumită țară depinde de acordurile dintre autoritățile sanitare naționale și laboratoarele care produc substanțele farmaceutice, fără a fi nevoie de o autorizație prealabilă din partea OMS, a spus sursa menționată.

Febra hemoragică Ebola s-a soldat cu 1.013 decese până acum.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.