Ucraina, gata să intre în jocul periculos al opririi tranzitului gazelor ruse

Rada Supremă a Ucrainei a adoptat legea cu privire la sancțiunile împotriva Federației Ruse. Decizia a fost votată de către 244 deputaţi din 290, înregistraţi în sala de şedinţă.

Tot joi, Rada Supremă a votat, în a doua lectură, o lege pentru reformarea sistemului de transport al gazelor naturale din Ucraina. Itar-Tass notează că acesta este primul pas către stimularea investiţiilor SUA şi UE în infrastructura de transport a gazelor din Ucraina.

Premierul Iaţeniuk a declarat anterior că Ucraina intenţionează să creeze o companie care să administreze gazoductele din ţara, companie care să fie deţinută în proportie de 51% de stat. Iaţeniuk a indicat că restul acţiunilor ar putea fi preluate de companii din SUA şi UE, cu conditia ca acestea să ofere informaţii foarte clare despre structura acţionariatului. Totodată, la fiecare cinci ani, aceste companii vor trebui să ofere noi informaţii despre acţionari.

După vot, premierul Ucrainei Arseni Iaţeniuk a ținut să le mulțumească deputaților din numele conducerii statului. De asemenea, acesta a precizat că astăzi Parlamentul a făcut doi pași istorici în ce privește independenţa energetică a ţării și a precizat că „Ucraina poate să se apere”.

Revenind la pachetul legislativ prin care se impun sanctiuni Rusiei, acesta va permite Consiliului Naţional de Securitate al Ucrainei şi Consiliului de Apărare sa blocheze activele, să restricţioneze operaţiunile companiilor ruse în Ucraina, să oprească parţial sau total tranzitul resurselor din Rusia pe teritoriul ţării, să interzică tranzitarea teritoriului sau a spaţiului aerian companiilor ruse, să suspende îndeplinirea obligaţiilor economice şi financiare faţă de Rusia.

Noua legislaţie va permite şi suspendarea schimburilor culturale, a cooperării ştiinţifice, sportive, în domeniul programelor de divertisment. Va fi posibilă şi suspendarea vizitelor odficiale, a întâlnirilor şi discuţiilor pentru încheierea tratatelor şi acordurilor, precum şi respingerea cererilor de viză pentru cetăţenii ruşi.

Doar accesul jurnaliştilor rusi in Ucraina nu poate fi interzis direct prin această lege, ci numai prin decizii ale justiţiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.