Un regizor ucrainean riscă 23 de ani de închisoare în Rusia

Parchetul rus a cerut miercuri 23 de ani de închisoare pentru regizorul ucrainean Oleg Sențov, care s-a opus anexării Crimeii la Rusia și este judecat de justiția rusă pentru ‘terorism’, relatează AFP, citată de Agerpres. Importanți regizori europeni cer într-o scrisoare adresată lui Vladimir Putin să-l elibereze pe regizorul ucrainean.

Procurorul tribunalului din Rostov-pe-Don a cerut de asemenea 12 ani de închisoare pentru Alexandr Kolcenko, judecat, la fel ca și Sențov, pentru ‘terorism, organizarea unui grup terorist și trafic de arme’.

Arestat în mai 2014 la domiciliul său din Crimeea, Oleg Sențov, în vârstă de 39 de ani, este acuzat că a coordonat un grup de activiști afiliați mișcării paramilitare ultranaționaliste ucrainene Pravîi Sektor (Sectorul de Dreapta), care, conform Moscovei, avea ca misiune să atace organizațiile proruse și infrastructurile din peninsulă.

În scrisoare regizorii își exprimă regretul profund pentru modul în care a fost arestat regizorul Oleg Sențov de ofițeri ai FSB, serviciul federal de securitate, structură continuatoare a fostului KGB, din locuința sa din Simferopol, Crimeea, în 11 mai 2014.

”Urmărind cu atenție etapele procesului și în special faptul că martorul principal al procuraturii și-a retras declarația care fusese dată sub presiune și violență, suntem șocați că acuzațiile aduse lui Oleg Sențov că ar fi comis crime de natură teroristă sunt susținute în continuare”, transmit regizorii din mai multe state europene, semnatari ai scrisorii.

Scrisoarea a fost redactată la inițiativa consiliului de conducere al Academiei europene de Film și este sprijinită de Academia poloneză de Film, fiind semnată de numeroși regizori europeni.

”Închiderea lui Oleg Sențov timp de un an fără proces și etapele procesului de până acum reprezintă un fiasco total, un amestec de acuzații false și procese spectacol specifice anilor 30 de pe timpul lui Stalin”, a declarat Mike Downey, președinte adjunct al Academiei europene de Film, în revista Variety.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.