Un strigăt de la Bruxelles: ”Nu veniți în Europa. E inutil”

Președintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, s-a întâlnit joi cu premierul Greciei, Alexis Tsipras, pentru a discuta despre criza imigranților în care Grecia se scufundă pe zi ce trece. La finalul întâlnirii de la Atena, Tusk a lansat un avertisment pentru imigranții economici și cei ilegali care se îndreaptă spre Europa.

”Nu veniți în Europa. Nu-i credeți pe traficanți. Nu vă riscați viețile și banii. Este inutil”, a spus Tusk. Pe de altă parte, președintele CE a cerut statelor UE să nu ia măsuri unilaterale în această criză a imigratiei. Tusk urmează să se deplaseze joi și în Turcia, pentru discutii cu autoritățile de la Ankara în vederea ajungerii la un acord pentru limitarea fluxului de imigranți.

În acest monent sunt 25.000 de imigranți care rătăcesc pe cuprinsul Greciei în speranța că vor reuși să găsească o rută către Vest. Situația s-a agravat după ce Macedonia a închis frontiera cu Grecia, aceasta după ce alte țări balcanice și Austria au decis să restricționeze tranzitul imigranților și să accepte doar irakieni și sirieni, nu și cetățeni din alte state, considerați imigranți economici. Situația este și mai gravă în insulele grecești. Doar pe insula Lesbos au ajuns de la începutul anului 75.000 de refugiați veniti din Turcia. UE dorește să reducă numărul intrărilor in Grecia la sub 1.000 pe zi.

Comisia Europeană a anunțat că va oferi Greciei 700 de milioane de euro în perioada 2016-2018 sub formă de ajutoare umanitare, pentru gestionarea crizei imigranților. Atena a cerut însă 500 de milioane de euro doar pentru a gestiona situația din acest moment. Organizația Internațională pentru Migrație a anunțat că în Europa au intrat în acest an 130.000 de imigranți care au venit pe mare, iar pe uscat alți 1.545.

Donald Tusk a început în această săptămână un turneu prin țările central-europene și în Balcani. În plus, el a promis ”sprijin financiar substanțial” pentru țările ce se învecinează cu Siria și Irakul, cu condiția ca acestea să găzduiască cât mai mulți imigranți. ”Ne așteptăm însă și la un angajament mai mare din partea partenerilor noștri, ca o precondiție absolut necesară pentru evitarea unui dezastru umanitar. Aceasta va fi tema discuțiilor mele din Turcia, joi și vineri”, s spus Tusk.

În timp ce Donald Tusk discuta cu premierul Greciei, la Amiens, în Franta, se pregătea întâlnirea dintre premierul britanic David Cameron și președintele Francois Hollande. Tema centrală este tot imigratia, mai precis condițiile din ”jungla de la Calais”, acolo unde mii de imigranți așteaptă să treacă Canalul Mânecii către Marea Britanie. Ministrul francez al Economiei a ajuns la concluzia că această criză poate fi folosita pentru a transmite încă un avertisment britanicilor – dacă vor vota pentru ieșirea din UE la referendumul din iunie, Franța ar putea decide să-i lase pe imigranți să plece spe Marea Britanie fără niciun fel de verificări.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.