Uniunea Europeană vs Uniunea Eurasiatică: Ce aleg ucrainenii

Puși să aleagă între Uniunea Europeană și cea Eurasiatică (ex-Vamală), ucrainenii aleg în proporție covârșitoare orientarea spre spre vest, arată datele unui sondaj de opinie, scrie Independent.md.

Rezultatele celui mai recent sondaj efectuat de Grupul sociologic Rating, dat publicității vineri, arată că dacă Ucraina ar putea să devină membră a unei uniuni economice internaționale, atunci aceasta ar fi Uniunea Europeană, pentru care au optat 51% de respondenți. 16% din ucraineni își văd țara în Uniunea Vamală a Rusiei, Belarusului și Kazahstanului, 14% optează pentru o altă variantă și 20% sunt indeciși.

Conform datelor sociologilor, din septembrie anul trecut, procentul adepților integrării europene a scăzut de la 59% la 51%. În același timp, numărul celor care preferă Uniunea Vamală nu s-a schimbat. A crescut însă numărul respondenților care rămân nedeterminați vis-a-vis de chestiunea în cauză sau sunt părtașii unei alte variante de integrare economică.

Aderarea la Uniunea Europeană, în mod tradițional, e susținută în vestul țării (80%), în centrul țării ideea adună în jur de 60%, la sud cifra adepților UE constituie 40% și doar 20% în estul Ucrainei. Numărul celor care preferă Uniunea Vamală crește odată cu mișcarea pe traiectoria sud-estică a țării vecine.

Mai bine de 80% dintre adepții Frontului Popular, ai Blocului lui Petro Poroşenko, ai Sectorului de dreapta (Pravîi Sektor), din cei de la Samopomoşci şi Svoboda susţin aderarea la UE, în timp ce circa 60% din numărul adepţilor partidului Blocul de opoziţie şi ai Partidului Comunist din Ucraina susţin integrarea în Uniunea Vamală

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.