Vâlcov, audiat din nou la DNA

Darius Vâlcov a ajuns din nou, miercuri, la DNA pentru audieri în dosarul în care s-a extins urmărirea penală pe numele său în care se cere o nouă încuviințare a reținerii și arestării sale pentru fapte săvârșite în calitate de senator și ministru.

Update: După ce senatorii au votat pentru arestarea sa preventivă, Vâlcov a venit din nou la DNA miercuri după-amiază.

Update: Darius Vâlcov a părăsit miercuri dimineață sediul DNA, fără să dea declarații cu privire la motivul pentru care a fost chemat de procurori.

Darius Vâlcov a stat în sediul DNA aproximativ o oră, spunând la ieșire că de ziua lui își dorește trecerea Codurilor fiscale şi că se va întoarce la DNA miercuri după-amiază.

La intrarea în sediul DNA, Vâlcov nu a făcut nicio declarație.

Vâlcov este acuzat de noi fapte de corupţie, care, potrivit procurorilor, sunt incompatibile cu funcțiile pe care le-a deținut, respectiv primar, senator și ministru de finanțe, prin intermediul unei firme de cadastru, a unei firme de contabilitate și a unui cabinet de avocatură. Firmele ar fi fost conduse prin interpuși.

Marţi, la Senat a fost trimis referatul cauzei privind noile acuzaţii în vederea avizelor continuării urmăririi penale, reținerii și arestării fostului ministru al Finanțelor.

Comunicatul DNA

”În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kövesi, a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Senatului, pentru :

obţinerea avizului necesar efectuării în continuare a urmăririi penale a inculpatului VÂLCOV DARIUS pentru săvârşirea, în exerciţiul funcţiei de senator şi ministru în Guvernul României, a infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale,

încuviinţarea reţinerii şi arestării inculpatului VÂLCOV DARIUS BOGDAN pentru săvârşirea, în exerciţiul funcţiei de senator şi ministru în Guvernul României, a infracţiunii sus menţionate

Cererile procurorilor anticorupție are în vedere faptul că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

Începând cu anul 2011 şi până în prezent, inculpatul Vâlcov Bogdan Darius a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţia de primar, senator şi ministru, utilizând informaţii deţinute în virtutea acestora, în legătură cu o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură, firme pe care le deţine în fapt şi pe care le administrează, prin interpuşi.

Produsul infracțional obținut în urma săvârşirii infracţiunilor faţă de care se efectuează cercetări (trafic de influență și efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale) a fost depozitat într-un seif, lăsat spre păstrare unei persoane apropiate, acesta conținând următoarele:

90.000 dolari,
1.323.850 lei,
3 lingouri de aur, în total 3 kilograme,
un tablou cu ramă aurie, inscripţionat RENOIR,
un tablou inscripţionat JEAN COCTEAU,
o pictură pe lemn, inscripţionat AUREL ACASANDREI.”

Plenul Senatului votează miercuri solicitările DNA în cazul lui Darius Vâlcov şi Dan Șova. La Camera Deputaților se votează solicitările care îl privesc pe liberalul Theodor Nicolescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.