Victor Ponta, lăudat de senatorii PSD

Senatorii PSD Daniel Savu şi Augustin Mitu îl laudă pe Victor Ponta pentru abordarea pe care a avut-o în cazul rafinăriei Lukoi şi spun că poziția acestuia a fost corectă. Premierul vrea ca muncitorii rafinăriei să îşi ia salariile, au susţinut aceştia.

„3.500 de români, angajați ai Lukoil, și-au primit salariile, și asta doar pentru că magistrații au acceptat la începutul săptămânii să ridice sechestrul de pe conturile companiei. Mai mult, rafinăria și-a reluat activitatea, iar compania a depus garanții care să acopere presupusul prejudiciu de 230 de milioane de euro. Toate acestea demonstrează că abordarea premierului Victor Ponta a fost corectă”, a spus senatorul Daniel Savu, într-o declarație de presă citată de Agerpres.

Şi senatorul PSD Augustin Mitu spune că Victor Ponta a soluționat cu succes problema muncitorilor ploieșteni ai Lukoil.

„Rezultatul acțiunilor lui Victor Ponta și ale instituțiilor judiciare din ultimele zile este acela că cei 3.500 de muncitori ploieșteni, angajați la Lukoil, și-au primit salariile, iar rafinăria și-a reluat activitatea. Iată de ce abordarea premierului a fost cea corectă în gestionarea acestei situații”, arată Augustin Mitu, într-o declarație de presă.

Lukoil a repornit, vineri, instalaţiile din incinta rafinăriei din Ploieşti, oprite în urmă cu o săptămână.

În documentul transmis Gărzii de Mediu se precizează că instalaţiile vor fi repornite începând de vineri şi că reprezentanţii companiei se obligă să respecte toate procedurile privind protecţia mediului.

În cazul declaraţiilor făcute de Victor Ponta cu privire la ancheta referitoare la Lukoil, CSM a decis joi să sesizeze Inspecţia Judiciară.

Sechestrul pe conturile bancare şi stocurile comerciale de produse ale Petrotel-Lukoil, dispuse ca măsuri asiguratorii au fost ridicate, la numai o zi după ce premierul a declarat “că procurorul este suveran şi independent în cercetarea cazului Lukoil, însă Guvernul speră într-o soluţie legală care să permită sancţionarea persoanelor vinovate şi recuperarea prejudiciului, dar şi continuarea normală a activităţii şi plata salariilor către angajaţi”.

În același context, sindicatul şi directorul general ai Petrotel-Lukoil i-au solicitat lui Victor Ponta sprijin pentru continuarea activităţii şi deblocarea conturilor companiei, spunând că astfel pot fi plătite salariile celor 2.500 de angajaţi, pot fi achiziţionate materiale şi pot fi plătiţi furnizorii.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a efectuat joia trecută mai multe percheziții la rafinăria Lukoil într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani, prejudiciul fiind estimat oficial la 230 de milioane de euro, din care 112 milioane euro provin din evaziune fiscală, iar 118 milioane de euro din spălare de bani.

Președintele Traian Băsescu a comentat, într-o conferință de presă, la Cotroceni, subiectul legat de compania Lukoil, acesta apreciind că este vorba despre “o presiune făcută de un lider al companiei Lukoil împotriva procurorilor şi a guvernului”.

„Nu poate face presiune asupra justiţiei doar pentru că se numeşte Lukoil”, a declarat preşedintele Traian Băsescu.
De asemenea, Băsescu a cerut guvernului să preia rafinăria de la Ploieşti.

„Consider că o astfel de abordare e inadmisibilă, iar dacă mâine Lukoil va stabili să nu reia producţia, cer guvernului să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploieşti (…). În momentul acesta, Guvernul ar trebui să fie pregătit să plătească preţul cu care a vândut-o, să fie pregătit tehnic să o preia în operare”, a conchis Băsescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.