Viitorul comandant al forțelor SUA din Europa: ”Putin caută în mod deliberat să dezbine NATO”

Incidentul recent din Marea Baltică care a implicat un distrugător american și aviația rusă a provocat discuții aprinse la Washington.

Două avioane rusești au trecut periculos de aproape și la o altitudine de 10 metri de distrugătorul USS Donald Cook, aflat în patrulare în apele internaționale într-o misiune comună cu armata poloneză (video). Incidentul a amintit de acțiunile din 1988 din Marea Neagră, când o navă militară americană a fost atacata cu pintenul etravei de două nave militare ruse (video).

Membrii comisiei de Apărare din Senatul SUA au folosit acest incident pentru a-l lua în colimator pe comandantul desemnat al forțelor americane din Europa, generalul Curtis Scaparrotti, căruia îi cer să propună un răspuns adecvat pentru Moscova.

Rusia trebuie să primească un răspuns ”puternic, clar și consistent” în ce privește consecințele unor asemenea acțiuni, a spus generalul, subliniind că liderii militari trebuie ”să aibă toate opțiunile la îndemână”, inclusiv un răspuns militar. Generalul a avertizat însă că ”odată ce facem cunoscut lucrul acesta, trebuie să-l și punem în practică”. În viziunea lui Scaparrotti, aceste șicane din Marea Baltica, provocările Rusiei în țările baltice și sprijinirea separatiștilor din Ucraina arată că președintele Vladimir Putin ”caută în mod deliberat să dezbine NATO”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.