Voinea arată către instituțiile care „nu s-au înscris la timp în noul sistem”

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a explicat joi  la un post Tv că plata cu întârziere a salariilor în unele instituții bugetare este cauzată de neînscrierea acestora la timp în noul sistem pentru raportare a cheltuielilor.

„(…) când celelalte 2.000 de instituții care nu s-au înregistrat în sistem au constatat ca situația este groasă, s-au înregistrat pe 7 ianuarie. Pentru că nu s-au înregistrat în sistem, acele instituții au dat salariile cu întârziere. Eu nu dau vina pe nimeni, e problema acelor instituții. Ministerul de Finanțe a făcut tot ceea ce a depins de noi. Am dat mai multe ordine în noiembrie și în decembrie pentru simplificarea situației. S-au făcut traininguri prin Trezoreria centrală cu toate trezoreriile din județ. Absolut toți directorii economici din cele 13.300 de instituții au semnat că participă la aceste traininguri, seminarii făcute de Ministerul Finanțelor. Toți bugetarii își iau salariile până pe 15 ale lunii. Cine nu s-a înregistrat în sistem a reprogramat plata. Sunt vinovate toate instituțiile care nu s-au înregistrat în sistem. Toate țările din Europa fac mai multe ordine de plată, trebuie să văd unde se duce fiecare bănuț”, a spus Voinea, la România TV.

La solicitarea FMI și Comisiei Europene, de la 1 ianuarie 2014, raportarea cheltuielilor în sectorul public este mai strictă, fiind  prevăzută în OUG 88/2013.

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a dat un ordin în noiembrie referitor la aplicarea acestei ordonanţe, iar  ordonatorii de credite au avut la dispoziție peste o lună  să se înregistreze în noul sistem de raportare.

După informațiile apărute în presă privind întârzierea salariilor profesorilor, joi, MFP a  explicat că toate solicitările primite de Trezorerie privind plata salariilor sau a altor obligații au fost procesate imediat şi că nu au existat probleme în asigurarea resurselor bugetare.

Zeci de mii de profesori care aveau ziua de salarizare pe 5 ianuarie își vor primi banii cu o întârziere de chiar 10 zile.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a susţinut într-un comunicat  de presă că angajaţii din educaţie vor primi salariile cu o întârziere de aproximativ o săptămână, din cauza unui ordin al Ministerului Finanţelor privind noile măsuri fiscal-bugetare, care a fost emis în decembrie şi pus în aplicare din ianuarie.

Potrivit FSLI, Ministerul Finanţelor Publice a emis în decembrie 2013 un ordin pentru punerea în aplicare a OU 88/2013 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare. Actul normativ trebuie pus în practică începând din 1 ianuarie 2014, în condiţiile în care Trezoreriile judeţene nu au o logistică adaptată noilor cerinţe, iar serviciile de secretariat şi de contabilitate din unităţile de învăţământ au foarte mult de muncă pentru întocmirea documentelor care stau la baza plăţii salariilor.

Preşedintele FSLI, Simion Hancescu, a spus că „victimele acestei măsuri prost aplicate” sunt, în primul rând, salariaţii din învăţământ, care vor primi salariile cu o întârziere de aproximativ o săptămână.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.