Zeci de mercenari sârbi sprijină insurgența din estul Ucrainei

Combatanţi sârbi luptă, în estul Ucrainei, de partea separatiştilor pro-ruşi. Potrivit guvernului de la Belgrad, aceştia nu sunt singurii implicaţi în conflictul din Ucraina, scrie Deutsche Welle.

Presa a vorbit în repetate rânduri de mercenari ruşi, ceceni şi cazaci, care îi sprijină, în estul Ucrainei, pe separatiştii pro-ruşi. Agenţia de presă rusească RIA Novosti relatează şi despre doi benevoli „antifascişti” din Spania şi altul din Cehia, care ar lupta de partea rebelilor.

Vicepreşedintele Mişcării cetnicilor sârbi, Zoran Andrejić, a declarat pentru DW că unităţile lor numără 48 de combatanţi. El a vorbit şi de un rus şi un bulgar care luptă pentru aceeaşi cauză. În ceea ce-l priveşte, Andrejić a rămas în Serbia, dar „comandantul Živković” luptă în prima linie a frontului. Cetnicii nu au primit deloc bani şi nici n-au solicitat aşa ceva, a adăugat el.

Premierul sârb, Aleksandar Vučić, afirmă contrariul. La o conferinţă de presă suţinută la Belgrad, acesta s-a arătat convins că „99 la sută dintre cetnici sunt mercenari”. Cu toate acestea, potrivit informaţiilor pe care le deţine, doar puţini cetăţeni sârbi sunt implicaţi în confruntările din estul Ucrainei – câţiva zeci la număr de partea separatiştilor şi tot cam atâţia de partea armatei ucrainene – a mai spus Vučić. Premierul a lansat un apel cât se poate de limpede şi unora şi celorlalţi „să se întoarcă acasă şi să se ocupe mai bine de familiile lor decât să lupte pentru o parte terţă, indiferent câţi bani ar primi – 2100 sau 6500 de dolari, în funcţie de tabăra beligerantă pe care o susţin”. De unde are aceste informaţii, şeful guvernului de la Belgrad n-a menţionat.

Nu numai Sebia se confruntă cu problema mercenarilor. Potrivit Radio Europa Libera, în Kosovo au fost arestate 40 de persoane suspectate de aderarea la cercuri islamiste radicale. Au fost efectuate raiduri la 60 de adrese din Kosovo. Cei reținuți sunt acuzați că au luptat de partea extremiștilor în Siria și Irak.

Situație la fel de periculoasă și în Bosnia și Herțegovina, deși aici există deja o lege care interzice cetățenilor participarea la conflicte. Cei mai mulți mercenari din Bosnia merg în Siria și Irak, fiind influențați de extremismul wahhabit, răspândit în timpul războiului din 1992-1995, când Arabia Saudită a finanțat mișcarea de eliberare bosniacă. Un cetățean bosniac s-a aruncat în aer, în urmă cu o săptămână, în Irak – este unul dintre mulții teroriști kamikaze care provin din Balcani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.