Zi decisivă pentru Comisia Juncker

Europarlamentarii îi vor audia marţi pe ultimii doi membri desemnaţi ai Comisiei Juncker – finlandezul Jyrki Katainen şi olandezul Frans Timmermans. Deşi nu se aşteaptă ca aceştia să aibă probleme în faţa comisiilor PE, ziua este una decisivă, întrucât acum se va decide soarta “verigilor slabe” ale noii Comisiei.

În situaţia cea mai dificilă se află comisarul propus de Ungaria, Tibor Navracsics, căruia i-a fost repartizat portofoliul mai puţin important al Culturii. El a fost respins, luni, de comisia de resort din PE, cu 12 voturi pentru şi 14 împotriva. Potrivit Euobserver, Navracsics nu este în pericol de a fi eliminat din echipa lui Juncker, cel mai probabil urmând să treacă de o a doua audiere, în urma unor înţelegeri politice în PE.

Marţi va fi reaudiat comisarul desemnat de Marea Britanie – baronul Jonathan Hill. Acesta nu a reuşit să convingă eurodeputaţii că ar fi potrivit pentru portofoliul extrem de important al Serviciilor Financiare, mai cu seamă că Marea Britanie nu face parte din zona euro. Tot marţi, Pierre Moscovici, comisarul desemnat de Franţa pentru portofoliul Afacerilor Financiare va primi un set de întrebări suplimentare, deoarece popularii din PE nu sunt convinşi că un comisar care, ca ministru de Finanţe al Franţei, nu a reuşit să respecte disciplina bugetară (iar Parisul riscă să vadă cum bugetul pentru 2015 va fi respins de către UE) ar reuşi să o facă la Bruxelles.

O nouă verigă slabă în Comisia Juncker a apărut în cursul audierilor de luni, când fostul premier al Sloveniei, Alenka Bratusek, nu a reusit să-i convingă pe eurodeputaţi, mai cu seamă că Bratusek este nominalizată pentru poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene însărcinat cu Uniunea Energetică, un proiect extrem de important. Slovena nu a reuşit însă în timpul audierilor să ofere decât răspunsuri scurte şi vagi. În afară de grupul liberalilor, din care face parte, toate celelalte grupuri politice au avut opinii negative cu privire la prestaţia sa. Votul pentru candidata slovenă a fost amânat pentru marţi, dar ar putea avea loc chiar şi miercuri.

O situaţie asemănătoare pentru Vera Jourova, propunerea Cehiei, care a primit cele mai multe întrebări suplimentare până acum. Jourova, o finanţistă care s-a pregătit îndelung pentru un portofoliul din acest domeniu, a primit însă Protecţia consumatorilor şi nu a reuşit să convingă eurodeputaţii până în acest moment.

Candidatul Spaniei pentru portofoliul Energiei şi Climatului, Miguel Arias Canete, cel care era considerat cel mai slab dintre membrii echipei propuse de Juncker, a marcat un punct important în cursul zilei de luni, când eurodeputaţii din comisia juridică a PE au decis că acesta nu poate fi acuzat de conflict de interese. Canete şi-a vândut la timp acţiunile deţinute la mai multe companii petroliere, la fel cum au făcut-o şi soţia şi fiul său, şi PE va decide, marţi, dacă acesta se califică pentru portofoliul amintit.

Situaţia tuturor acestor potenţiali comisari se va clarifica, cel mai probabil, nu în urma audierilor suplimentare, ci a întâlnirii pe care Jean-Claude Juncker o va avea, marţi, cu preşedintele PE, Martin Schulz, şi cu liderii grupurilor politice din legislativul european.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.