Israelul trasează o linie roșie pentru Rusia

s-300

În loc să descurajeze ofensiva regimului lui Bashar al-Assad, rachetele lansate de SUA, Franța și Marea Britanie asupra Siriei par să fi avut un efect contrar. La scurt timp, deputați din Duma de Stat din Rusia au solicitat ca regimului Assad să-i fie livrat sistemul antirachetă S-300 (cu o rază de acțiune de circa 200 de km.), mai performant decât vechile sisteme S-125 și S-200 de care dispune Siria în acest moment. Livrarea noilor arme pare să nu fi rămas la nivelul de zvon, dacă este să privim la declarațiile dure la adresa Rusiei făcute de ministrul israelian al Apărării și la „vizita secretă și fără precedent în Israel“ a generalului Joseph Votel, șeful Comandamentului Central al Armatei SUA (care cuprinde în zona de responsabilitate și Orientul Mijlociu).

Ministrul Avigdor Lieberman a atenţionat marţi că ţara sa va distruge orice sistem antirachetă performant rusesc desfăşurat pe teritoriul Siriei, dacă acesta va fi folosit împotriva avioanelor israeliene, dar a ţinut să sublinieze că Israelul nu este interesat de o escaladare a tensiunilor cu Moscova, informează DPA şi EFE.

„Un lucru trebuie să fie clar: dacă cineva va trage în avioanele noastre, noi îi vom distruge“, a spus Avigdor Lieberman pentru Ynet, un portal de ştiri local. „Există sisteme ruseşti în Siria şi ele nu sunt folosite împotriva noastră. Avem o linie de comunicare deschisă, un dialog real, uneori nu atât de simplu, dar un dialog sincer şi deschis cu ruşii“, a declarat, totodată, Lieberman, adăugând că acest lucru a prevenit confruntările cu Moscova.

Potrivit radioului și televiziunii publice israeliene, comandantul CENTCOM s-a întâlnit cu șeful Staului Major al Armatei și alți oficiali din domeniul securității. Israelul a arătat că dotarea regimului sirian, un aliat al Iranului, cu sisteme S-300, este o linie roșie. Explicația este că aceste sisteme ar avea acoperire și asupra spațiului aerian al Libanului, de unde Israelul a lansat de mai multe ori atacuri asupra facilităților iraniene din Siria. În acest moment, în Siria există chiar sisteme rusești S-400, însă acesta protejează exclusiv bazele militare ale Rusiei. În august 2017, presa rusă relata că, în timpul unei vizite la Soci, premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a spus lui Vladimir Putin că este convins că Iranul vrea să distrugă Israelul. Netanyahu ar fi amenințat că va bombarda Palatul Prezidențial din Damasc și că va distruge procesul de pace din Siria inițiat de Rusia, Turcia și Iran, dacă Iranul „va continua să-și extindă influența în Siria.“

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

13 Comentarii

  1. Moi Marchevici, asa niste eroi sunteti voi! Vezi ca nu toti conducatorii de tari cad in tuhas de frica voastra. Si sunteti prea multi.

  2. Răcirea relațiilor dintre Israel și Moscova strică planurile lui Dragnea. S-a dorit faultarea președintelui și a UE dar cred că nu se alege cu nimic. Rușine alde psd.

    • Cu tot respectul,te contrazic!Relatiile dintre Rusia si Israel nu se vor strica niciodata pe motivul ca URSS/Rusia si SUA au fot parintii recreerii statului Israel,acum 70 de ani,datorita fortei minoritatii juive din tarile respective!Atat timp cat miliardarii evrei din SUA si RUsia(oligarhii lui Putin)conduc azi, dpdv financiar tarile respective,plus ca sunt si rude intre ei,nu va exista nici un conflict intre Rusia,SUA si Israel! Comunismul,care a intretinut pe baze ideologice Razboiul rece, a disparut,nationalismul e rau vazut ,la ora actuala interesul poarta fesul,sa traiasca afacerile cu armament si razboaiele locale in care este testat armamentul!

  3. @Ah vey! : esti dezgustator, pur si simplu dezgustator! articolul este de informare, arata complexitatea situatiei din acel loc, riscurile de razboi, articolul nu contine judecati de valoare si vii dumneata cu stereotipuri pe post de neuroni si, in lipsa de idei asupra problemei, lansezi una din temele propagandei naziste din anii 30! esti dezgustator! uneori ma intreb daca scoala foloseste la ceva…

    • Mariuta , America nu mai este ce a fost in `67 , iar asta s-a vazut in `73 . Azi nu mai este nici pe departe ce era in `73 , cind doar ei si rusii faceau jocurile in zona . Azi sint mult mai multi interesati si implicati . Unii care in acea perioada erau chiar de ne-bagat in seama . Israelul exista si functioneaza pe sprijinul Americii si a europei occidentale cu mari interese in zona . El este folosit azi de America , cum a fost folosit in `56 la nationalizarea Suezului de catre Naser , de anglia si franta carora le-a pus botnita America , care revendica zona .

    • Lunetistule, cam nu le nimeresti. Fii bun si spune ce s-a vazut in 1973. In 1973, Israelul si-a incapacitat adversarii in timp record, ca si in 1967. Spre deosebilre insa de 1967, nu a mai actionat preventiv pentru a nu fi acuzat iar de agresiune. La fel ca in 1967, si in 1973 redutabilul serviciu de informatii isrelian stia exact ce, cum si cind vor actiona inamicii. In loc insa sa loveasca raioanele de concentrare pentru plecarea la ofensiva, a asteptat atacul arabilor. Dispozitivul israelian a absorbit socul dar pierderile nu au fost putine, asta in conditiile in care Israelul nu dispune practic de nici o adincime strategica. Inca odata, materialul militar sovietic nu s-a dovedit la inaltime, drept care ulterior Egiptul a si renuntat la el.

    • @ anonimule , nu stau de vorba cu mercenarii sau cu oamenii nestiutori de istorie care se baga singuri in seama . Alege , de care vrei sa cred ca esti ?

    • Lunetistule, dai iar pe alaturi. Te-am intrebat ceva dar nu esti in stare decit de mahalagisme.

    • @Anonim Anonimule : Istoria petrolului ; Flacari deasupra Orientului : Suez 50 de secole de istorie sau Sfidarea mondiala , nu Wikipedia . Eu ti-am raspuns la intrebare cu alta intrebare la care eviti sa raspunzi . In `67 , aviatia israeliana a avut rol decisiv , in `73 in
      prima parte a razboiului , n-a existat . De ce , ca era doar la 6 ani distanta de `67 . De ce tancurile jidanesti au suferit din greu , n-au mai fost la plimbare ca-n `67 ? De podul aerian american de transport armament pe cind rusii il abandonasera pe Naser ce sti ?Da , Golda Meir stia de atacul iminent ( aflat de Mosad , de la un inalt tradator egiptean ) , dar America a amenint ca o lasa balta daca ataca prima, declarind Israelul stat agresor . Ia spune-mi este aceasi situatie ca-n 67 sau este o mica mare diferenta si cine a facut diferenta in doar 6 ani? . Vezi aceeasi diferenta facuta azi si tot de catre rusi in Siria si cam tot la 6 ani distanta
      .

    • Lunetistule, mai exact ‘lunetistule’, tot pe alaturea dai. Cartea de fapt se numeste ‘Furtuna deasupra Orientului’ si intr-adevar este o lucrare remarcabila. Revenind la Razboiul de Yom Kippur, asa cum este cunoscut conflictul din octombrie 1973, de operatia ‘Scinteia’ a auzit domnia ta? Ea este descrisa chiar si in literatura militara in limba romana. Daca intr-adevar ai fost militar, trebuia sa o stii. Mai mult, conflictul a fost discutat in unitatile militare romanesti chiar cind era in desfasurare, deoarece situatia Israelului nu era departe de cea a Romaniei iar momentul 1968 era inca viu. S-a evidentiat inalta pregatire si capacitatea de reactie rapidaa militarilor israelieni, care la noi cam lipsea. Daca aviatia isreliana nu a existat in prima parte, cum de a existat in a doua parte, cind a impus, la fel ca in 1967, suprematia aeriana? FAM isreliene au existat shi chiar au fost mobilizate, caci Mossadul stia de atacul egiptean, nu numai dintr-o singura sursa, cum domnia ta, detinind doar precare cunostinte, pretinde. Daca ai fi avut cit de cit cunostinte de arta militara, trebuia sa stii ca o mobilizare de amploarea celei necesare fortarii Suezului produce varii indiscretii care nu pot scapa nedetectate, mai ales in situatia de conflict permanent cum era Israelul. Succesele initiale ale arabilor, in principal ale Egiptului, s-au datorat exclusiv retinerii Israelului de a actiona preventiv. Nu rusii l-au abandonat pe Sadat ci acesta a renuntat la suportul sovietic. Totusi, URSS a sustinut coalitia araba, existind chiar trupe cubaneze – mercenarii de serviciu acolo si in Angola. Nici SUA nu s-au lasat mai prejos. In final, superioritatea materialului militar occidental a prevalat inca odata, caci Isrealul nu a avut niciodata superioritatea numerica. Aceasta a fost doar la partea araba, inclusiv la pierderi, unde, la tancuri si avioane, raportul este de 4 sau 5 la 1.

  4. Are cineva sanatos si lucid cumva impresia ca Putin va da inapoi!? Pt Rusia este vital sa aibe controlul acolo …este un ultim bastion impotriva incercuirii vestului( SUA) …Si asta stie bine si China…apropo, a fost lansat la apa primul portavion Made in China…cel de al treilea e deja in constructie…Sub ochii nostri se traseaza granitele noii ordini mondiale, altele decat cele gandite dupa disparitia URSS in anii 90…Acum la masa bogatilor au mai ajuns pe langa SUA si RUSIA si CHINA…ele sunt polii de putere, ca place sau nu unora sau altora , aceasta este REALITATEA.

    • Te pripesti. Portavionul de care vorbesti este demult lansat la apa. In curind va incepe probele de mare. Intre lansarea la apa si probele de mare poate trece si mai mult de un an. Tot mai mult de un an pot dura si probele de mare. Chiar si cu trei portavioane, fortele maritime militare ale Chinei nu pot fi decit o ‘fleet in being’ fata de cele ale SUA. Desi progresele Chinei sint impresionante si este meritul politicienilor chinezi ca au abandonat dogmatismul maoist, vor mai trece decenii pina cind China va intrece SUA.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.