JUSTIŢIA SUVERANĂ sau adevăratul TRATAT DE DREPT PROCEDURAL“ (78)

In acest spațiu, aici puteți citi fragmente din opera lui Gheorghe Schwartz. „JUSTIŢIA SUVERANĂ sau adevăratul  TRATAT DE DREPT PROCEDURAL“

Întrebări:

  • În ce a constat teribila vină a lui Haralambile Constantinescu Junior Junior, fiul lui Haralambie Constantinescu Junior, cel ce a fost fiul lui Haralambie Constantinescu Senior, J.J. sau Lampi pentru intimi?
  • Puteţi da şi un singur exemplu de moralitate mai presus de admirabilul gest al maestrului Ludovic L., care a refuzat onorariul exorbitant doar fiindcă n-a vrut să rişte viaţa celui pe care ar fi trebuit să-l apere?

Problemele cu bulgărele de aur ne arată fără dubiu că nimeni nu e mai puţin vinovat decât noi ceilalţi.

 

  1. g) Problema cu răzbunarea eşecului

 „Răzbunarea eşecului stă la baza tentativei naturale de depăşire a insuccesului, iar răzbunarea pe obiecte reprezintă forma inconştientă de absolvire de culpă. Dacă am pe cine pune vina, eşecul – oricât m-ar lovi pe mine – parcă nu-mi mai aparţine întru totul.”

Foarte multe culpe provin din această „tentativă naturală de depăşire a insuccesului”. Un exemplu bun îl reprezintă Dosarul 23456/d/35, pe care tocmai l-am găsit întâmplător, în vreme ce mă documentam în continuare în legătură cu acea „speţă a speţelor”, cum este pe drept cuvânt denumit cazul Rom J. Rominger. (Dacă aţi crezut că am abandonat această muncă atât de importantă, vă înşelaţi amarnic!)

În Dosarul 23456/d/35, este vorba despre „modul animalic în care numita Reghina V. Hoban, căsătorită, trei copii, domiciliată pe Strada Gării nr. 25 ap. 7 (clădirea din curte) a distrus cu bună ştiinţă tot avutul familiei, după care a mai şi dat foc casei”.

Eminentul procuror Doctor Ragnavaldur Sicl, descriind cele întâmplate, a arătat că inculpata, aflând că soţul, impiegatul de mişcare Ladislau J. Hoban, a anunţat-o că vrea să divorţeze, a distrus cu bună ştiinţă toată agoniseala de o viaţă a familiei, inclusiv obiectele pruncilor inocenţi, după care, văzând că nici măcar astfel nu a izbutit să-i înmoaie inima lui Ladislau şi nici n-a reuşit să facă zob toate lucrurile din locuinţă, a luat canistra cu benzină din şură şi a dat foc casei. Doar norocul că apartamentul 7 de la numărul 25 de pe Strada Gării nu face corp comun cu clădirea principală a făcut ca pompierii să poată stinge – în ultimul moment! – flăcările care ameninţau să cuprindă şi celelalte locuinţe. (Însă chiar şi aşa, o poartă, magazia de lemne a familiei Rubicek şi garajul familiei Slot s-au făcut scrum, fără să mai punem la socoteală rufele familiei Longovici puse la uscat pe sârmele special amenajate în curte. Bine că măcar domnul Slot – ap. 2 – era plecat în interes de serviciu cu maşina, altfel în mod sigur ar fi ars şi aceasta.) Expertiza aflată la dosar dovedeşte fără putinţă de tăgadă amploarea daunelor. Dar obiectele se pot recupera, însă vieţile omeneşti nu, a adăugat eminentul procuror Doctor Ragnavaldur Sicl, referindu-se la criminala faptă a numitei Reghina V. Hoban, faptă ce a pus în real pericol – „în real pericol!” cum a subliniat eminentul procuror – vieţile vecinilor, dar şi ale celor trei copii Hoban, aflaţi la momentul faptei în casa cuprinsă de flăcări. Incendierea finală a avut probabil scopul de a ascunde distrugerile săvârşite intenţionat. Aşadar, pe lângă tulburarea ordinii publice şi distrugere, fapta numitei Reghina V. Hoban constituie şi o tentativă de omor şi, mai grav, un atentat la viaţa propriilor copii, adică la o triplă pruncucidere, a concluzionat eminentul procuror Doctor Ragnavaldur Sicl.

De data aceasta, excepţionalul avocat, maestrul Ludovic L. (mereu recognoscibil sub orice nume şi orice înfăţişare ar fi pledat), plătit de către SAB&B (Societatea de Asigurări Blum & Blum, pentru cine nu ştie), a citat chiar mai puţin de o oră din numiţii autori Seneca, Augustin (Sfântul) şi Borak (cel Bătrân). După care a rugat să se elimine din rechizitoriu epitetul „animalic” şi să fie înlocuit cu expresia „general uman”, întrucât „Răzbunarea eşecului stă la baza tentativei natural umane de depăşire a insuccesului, iar răzbunarea pe obiecte reprezintă forma inconştientă de absolvire de culpă. Dacă am pe cine pune vina, eşecul – oricât m-ar lovi pe mine – parcă nu-mi mai aparţine întru totul”.

Onorabilul judecător Profesor Universitar Emerit Academician Dr. Dr. h. C. Julius Zimberlan, sfătuindu-se în şoaptă cu colegul său, onorabilul judecător Augustus Pavlovici-Bubulak, a acceptat această cerinţă a apărării. (Ceea ce bineînţeles nu se ştie este că, de fapt, onorabilul judecător Augustus Pavlovici-Bubulak a fost cel ce a insistat pentru acest lucru, sperând ca astfel să scurteze „logoreea” lui Ludovic L., „logoree” ce-i producea – de fiecare dată! – cumplite arsuri la stomac.)

Cu Tratatul de „Psihologie transversală” ediţia V-a în mână, maestrul Ludovic L. a continuat: „Dacă onorabila Instanţă a acceptat că numita Reghina V. Hoban, căsătorită, trei copii, domiciliată pe Strada Gării nr. 25 ap. 7 (clădirea din curte), a acţionat în spirit general uman şi nu animalic, atunci când a distrus tot avutul familiei, după care a dat foc casei, rog onorabila Instanţă să elimine din rechizitoriu şi expresia „cu bună ştiinţă”, întrucât aici avem, de fapt, o clasică „formă inconştientă de încercare de absolvire din culpă”.

Onorabilul judecător Profesor Universitar Emerit Academician Dr. Dr. h. C. Julius Zimberlan, sfătuindu-se în şoaptă cu colegul său, onorabilul judecător Augustus Pavlovici-Bubulak, a acceptat şi această cerinţă a apărării. (Ceea ce bineînţeles nu se ştie este că din nou tot onorabilul judecător Augustus Pavlovici-Bubulak a fost cel ce a insistat şi pentru acest lucru, sperând să scurteze astfel „logoreea” lui Ludovic L., „logoree” ce-i producea de fiecare dată cumplite arsuri la stomac. De fiecare dată!)

Când avocatul a rugat să se mai schimbe şi alţi termeni din rechizitoriul eminentului procuror Doctor Ragnawaldur Sicl, onorabilul judecător Profesor Universitar Emerit Academician Dr. Dr. h. C. Julius Zimberlan a refuzat categoric. Aşa că maestrul Ludovic L. (pe care nu-l cheamă Ludovic L.) a trebuit să se mulţumească doar cu cele obţinute până atunci şi, în pledoaria sa, a arătat că inculpata Reghina V. Hoban, căsătorită, trei copii, domiciliată pe Strada Gării nr. 25 ap. 7 (clădirea din curte), a acţionat în spirit general uman şi nu animalic, atunci când a distrus tot avutul familiei, după care a dat foc casei într-o clasică formă inconştientă de încercare de absolvire din culpă. Ceea ce dovedeşte, a spus maestrul, că nu poate fi condamnată pentru o acţiune săvârşită în spirit uman şi nici pentru o acţiune săvârşită într-o clasică formă inconştientă. Puteţi face abstracţie de o trăsătură atât de umană?

Deşi vorbele maestrului Ludovic L. au fost primite cu multă înţelegere (chiar şi onorabilul judecător Augustus Pavlovici-Bubulak a dat de patru ori admirativ din cap), totuşi Curtea n-a putut să facă abstracţie de gravitatea faptelor săvârşite şi, chiar dacă s-a făcut referire la o trăsătură umană, a condamnat-o pe Reghina V. Hoban, căsătorită, trei copii, domiciliată pe Strada Gării nr. 25 ap. 7 (clădirea din curte), la închisoare, dar cu suspendare, ţinând cont de cei trei copii minori, care şi ei, pentru a fi în siguranţă, au fost daţi spre ocrotire la o instituţie de profil. Şi nici plata daunelor n-a fost obligată să le plătească pentru că oricum n-avea din ce.

Urmări:

Chiar dacă soluţia aceasta poate părea ciudată, Justiţia suverană a dat din nou dovadă de umanism, fără a fi tolerat faptele săvârşite. Dar într-adevăr ciudat poate părea faptul că cei de la  SAB&B (Societatea de Asigurări Blum & Blum, pentru cine nu ştie) au plătit un onorariu atât de piperat cât i se cuvenea de fiecare dată genialului maestru Ludovic L.: chiar dacă nu ar fi fost condamnată Reghina V. Hoban şi ar fi trebuit Societatea să plătească despăgubiri, acestea n-ar fi fost nici pe departe atât de consistente cum a fost plata către aşa de scumpul avocat! Şi, atunci, de ce l-au mai angajat? Plus că tot SAB&B a plătit, din proprie iniţiativă, şi daunele pricinuite de incendiu! Societatea a făcut toate acestea, pe de o parte, pentru a se vedea că n-are nici un rost ca şi alţi asiguraţi să procedeze ca şi numita Reghina V. Hoban, în speranţa de a fi despăgubiţi. (Din surse, s-a aflat că numeroase doamne şi numeroşi domni, induşi în eroare de un zvon venit din partea concurenţei, se pregăteau să-şi dea foc locuinţelor, după ce, în prealabil, ducea în locuri sigure lucrurile de valoare. Aşa cum a făcut şi doamna Hoban. Iar, pe de altă parte, SAB&B şi-a asigurat renumele de firmă deosebit de omenoasă. Gurile rele pretind că şi soţul, R. B. Hoban ar fi avut grijă să ducă la o prietenă de încredere o furgonetă de lucruri.)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.