Iberdrola din Spania, acuzată de spionaj în România

Compania spaniolă Iberdrola Renovables Energia SA, care activează pe piața de producere a energiei electrice din surse regenerabile și parte a gigantului Iberdrola, a fost plasată sub anchetă oficială pentru o prosupusă dare de mită într-o problemă din România. Firma spaniolă ar fi plătit pentru a fi spionat fostul lor partener în proiecte eoliene Eolica Dobogea.

Conform presei iberice, în 2011 Iberdrola Renovables l-ar fi angajat pe Jose Manuel Villarejo, un fost șef de poliție, care se află în centrul mai multor anchete penale și proceduri judiciare, pentru a spiona Eolica Dobrogea,  pe acționarul său majoritar, Christopher Kaap, și pe avocatul Corneliu Dica, potrivit documentelor instanței.

Compania spaniolă și Eolica Dobrogea, din Elveția, au fost la un moment dat partenere la o „serie de proiecte” în România înainte de apariția „diferitelor conflicte” între ele. Aceste conflicte, spune Curtea Națională a Spaniei, au fost soluționate în arbitraj în beneficiul Iberdrola Renovables.

Acuzațiile de luare de mită provin dintr-o factură de 29.500 de euro emisă de firma de servicii de securitate Villarejo în februarie 2012 către Iberdrola Renovables pentru sprijin și logistică de securitate pentru personalul din România. Scopul real al angajării lui Villarejo a fost să adune informații despre Eolica Dobrogea, Kaap și Dica pentru a ajuta Iberdrola Renovables să „facă față conflictului” pe care l-a avut cu compania elvețiană, potrivit instanței.

Factura lui Villarejo a fost plătită de Iberdrola Renovables în numele companiei și pentru beneficiul său direct, susține instanța.

Villarejo ar fi fost adus de directorul de securitate al grupului Iberdrola, care, în calitate de fost veteran al poliției, ar fi trebuit să știe că angajează un funcționar public activ, a spus instanța.

Iberdrola a intrat în România în 2008, când a participat alături de alte câteva companii europene, la un proiect care viza construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Acest proiect a picat. Apoi, a cumpărat de la Eolica Dobrogea 50 de proiecte eoliene, cu o capacitate totală de 1.600 MW, evaluate la circa 2,5 miliarde de euro, şi a anunţat că va finaliza toate investiţiile până în 2017, în colaborare cu Eolica. S-a concretizat doar parcul eolian Mihai Viteazu din comuna constănțeană omonimă, cu capacitate de 80 MW. Iberdrola a spus că de vină a fost partenerul român, Eolica Dobrogea, pentru această situație. Ulterior, Eolica Dobrogea a intrat în insolvență.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4594 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Fugariti-i din Romania pe drogati! Nu va imaginati ce le pot creierile otravite!

  2. dupa cum spunea cineva aici,
    mai curand morishtile alea servesc la „energy dumpining”
    (consuma curent electric,produc vanticel si mentzin costul ridicat al energiei electrice
    devenita mai putzina).

  3. Sa fi-ti voi sanatosi ce au facut spanilii cu toate firmele lor din Romania! Mita peste tot, la constructii cai ferate, la trenuri de metou, la toate! Asta, fostul ofiter, este implicat si-n dosarul fostului rege spaniol, Juan Carlos de Bourbon! Villarejo asta, de la serviciile secrete, este uns cu toate alifiile, inclusiv la banii negrii ai fostul partid de guvernamant, Pratidul Popular!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.