9 întrebări pentru autorități după măsurile contra virusului

„Lipsa de viziune economică în context critic adânceşte crizele şi creează efecte care se resimt cu mult după trecerea momentului critic“, scrie economistul Adrian Câciu, pe pagina sa de socializare. O postare în care autorul face o radiografie punctuală a măsurilor luate de autorități în lupta contra extinderii coronavirusului. Doar că, scrie Adrian Câciu, „guvernanţii dau dovadă că nu au pregătirea necesară să acţioneze proactiv în diminuarea efectelor negative asupra economiei.
Stau şi asteapta ca babele in faţa portii de la ţară, mă scuzaţi!“.

În postare se mai precizează:

„Decidenţii cred că dacă au luat măsurile pe care le-au anunțat, restul nu există. Așteapta să se întâmple costuri şi poate, poate vor acţiona, dacă se vor pricepe. Nu există abordarea strategică, nu exista abordare integrata.

1. Avem măsura autoizolării. Ok.
a. Care este actul normativ care prevede ca se poate elibera concediu medical din oficiu fara folosirea cardului de sanatate, precum şi reţetele compensate in situatia in care cei autoizolati au nevoie de medicamente pentru alte boli de care sufera?
b. Care este actul normativ prin care administraţiile locale pot efectua cheltuieli cu achizitia si transportul mâncării catre persoanele izolate? Care este actul normativ care suplimentează bugetele locale şi în ce cuantum? Care este actul normativ care permite achizitia directă si realizarea de stocuri la nivel local pentru asigurarea traiului persoanelor izolate?

2. Avem măsura suspendării zborurilor.
a. Care este actul normativ care prevede recuperarea imediata a banilor pe biletele achizitionate de călătorii români?
b. care este actul normativ care acordă compensaţii companiilor de transport aerian şi celor de servicii conexe pe perioada suspendării zborurilor?
c. care este actul normativ care prevede suportarea costurilor critice la nivel de mentenanţă a aeroporturilor afectate şi de suportare a pierderilor înregistrate?

3. Avem măsura suspendării cursurilor. O măsură nulă atâta timp cât after-urile sunt deschise (incompetenţă crasă) sau există permisiunea de a merge la mall sau în alte locuri publice.
a. care este actul normativ care să permita cel puţin unui părinte să stea acasa cu copilul beneficiind de toate drepturile salariale, drepturi care sa fie asigurate prin sprijinul acordat de autoritatile centrale şi/sau locale companiilor in care sunt angajati părintii?
b. Care este actul normativ care să condiţioneze acest sprijin de tinerea copiilor acasă şi să împiedice ieşirea acestora în spaţiul public unde se pot îmbolnăvi, inclusiv cu acordarea unor stimulente financiare suplimentare?

4. Avem pierderi pe rezervările din turism.
a. Care este actul normativ care să prevadă compensaţii pentru companiile din turism care previzionează o scădere cu 30% a activităţii?

5. Se anuntă o situaţie critică în industria medicamentelor urmare penuriei de materii prime.
a. Care sunt masurile de asigurare a fluxurilor de materii prime si mai ales de compensare si asigurare a stocurilor de medicamente pentru întreg anul 2020?

6. Avem peste 350 mii de companii vulnerabile şi dependente de comerţul cu China şi/sau Italia.
a. Care sunt masurile de sprijin pentru păstrarea activităţii companiilor respective în vederea păstrarii locurilor de muncă şi a viabilităţii afacerilor, pentru a nu crea blocaje financiare la nivel orizontal şi a nu creşte riscul de default în cadrul intermedierii financiare adresate IMM.

7. Care sunt masurile economice de sprijin a productiei industriale tinând cont de căderea comenzilor la nivel industrial în vederea suportării costurilor operaţionale şi mai ales a păstrării locurilor de muncă?

8. Care este strategia pe termen scurt de susținere a căderii exporturilor mai ales în zona intracomunitara, in orizont de primele 6 luni ale anului 2020?

9. Unde sunt schemele de sprijin pe care au promis ca le fac, le-au prins în program, le-au bugetat dar nu au emis hotarâri de guvern pentru implementarea lor?
Au lăsat toate programele economice în nelucrare să moară de singurătate!
Singurul lucru care mişcă în ţara asta sunt datoriile si împrumuturile.

Si ar mai fi!
Faza e că băieţii aceştia care guvernează cred că daca Comitetul pentru Situatii de Urgenţă ia nişte măsuri, ei nu mai au nimic de facut.
Amatorism de SRL care vinde covrigi!“

Un președinte implicat ar fi chemat premierul desemnat la el

Într-o altă postare, Adrian Câciu scrie că „Un președinte implicat ar fi chemat premierul desemnat la el, i-ar fi cerut sa își depună mandatul și ar fi desemnat un premier competent, un premier care sa fie în stare sa gestioneze criza în care a intrat România.
Premierul desemnat în prezent are trei merite, toate trei cu conotații negative care adâncesc criza:
1. Creșterea deficitelor.
2. Creșterea datoriilor.
3. Creșterea împrumuturilor.

Nu exista nici o măsură economica care sa fi avut efect de multiplicare luata de actualul premier desemnat.

Cu atât mai mult cu cât România are nevoie de un guvern stabil, Președintele României are obligația sa se implice în a nominaliza o persoana profesionista pentru a gestiona tara.
Dacă nu o face, înseamnă că tot mesajul său s-a bazat pe propaganda și dorința de putere fără să-i pese de România“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

8 Comentarii

  1. Si eu am tot felul de intrebari…Nu ma mir ca si astia cu nume imposibile..o fi frate cu Citu?Câciu ca vad ca ii framanta..

  2. – A zecea : h’avem ori nu h’anticipate / „ca sa” ne bagam in seama / vai de capu’ nostru ?!

  3. Toti sunt destepti de pe margine. Dar cand ajung in ipostaza sa faca ceva, dau din colt in colt si prezina doar explicatii de ce nu iese, de ce nu merge, in loc sa se prezinte doar cu problema rezolvata. Sigur ca si sfaturile pot fi foarte utile daca sunt date cu buna credinta. Dar niciodata un PSD-ist nu va da sfaturi cu buna credinta. Asa ca am mari rezerve fata de tot ce vine de la PSD. In 30 de ani am invatat ce este PSD si interesele cui le slujeste. Suntem foarte greu de prostit acum.

  4. Ilegalitati pe banda rulanta in Romania si toti tac ca si cum ar fi complici in toata aceasta/aceste afaceri si hotarari! Am mai intrebat, mai intreb:
    – La ce tribunal si unde te poti adresa privind aceste limitari sau anulari ale drepturilor omului, dar nu tribunal politic cum ar fi Haga?

  5. Cetatenii sint Incurajati de Autoritati sa-si puna Intrebari unii altora. Nu exista Intrebare Proasta.
    Indrazniti !

  6. Ar răspunde cineva dacă am avea guvern, dar ultimul primministru a fost Dăncilă. Cât despre președinte, el este președinte suplinitor, și singura lui preocupare sunt alegerile anticipate; poate vom fi nevoiți sa alegem între gripă chinezească si ciumă europeană.

  7. @crocodilul sătul
    Precis ai mancat ceva stricat astazi, ca ti s-a alterat si creierul ala de krokodil.

  8. lasate in nelucrare si lipsa oricarui efect de multiplicare a masurilor economice,luate de actualul premier desemnat trebuie sa stea asa pana cand se termina numaratul camerei de dolari despre care nu se stie daca vin sau pleaca.Scrupulos pana la scrofulozitate, Orban Sica nu vrea sa lipseasca vreo bancnota ar fi obligat sa o impute cercetand pe firul venit din si dus in neant ceea ce l-ar sustrage de la vointe si activitati active.Necesare tarii.Ca economistii nu le vad si nici tara se explica prin adanca scufundare sub perdele de fum, unii ii spun incompetenta,neputinta sau lipsa de pregatire profesionala la/in post.Nu este suficient sa-l tragi de par pe unul si sa-l aburci ca om de incredere.”Incredere”in ce ?In a fi sluga,este se pare multumitor.DE toate slugile compromise,falsul-pres a fost multumit pt.ca i-au respectat tiparul,modelul impus dupa chipul si asemanarea sa.Sau,cum este turcul-sas si pistolul sica-praf.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.