O măsură la care s-ar putea apela: Munca de acasă

În contextul creșterii numărului de cazuri de infectare cu noul virus Covid-19 pe teritoriul României, se impune ca firmele să aibă în vedere o serie de măsuri pentru protejarea salariaților lor. Atât Codul Muncii, cât și Legea 319/2016 a securității și sănătății în muncă (“Legea 319/2006”) asigură un cadru legislativ care să permită angajatorilor, în contextul epidemiei Covid-19, să ia măsuri pentru a proteja sănătatea salariaților lor, se arată într-o analiză a Radu și Asociații SPRL. Astfel, Codul Muncii permite angajatorilor să modifice temporar atât locul, cât și felul muncii, fără consimțământul salariatului, în cazul unor situații de forță majoră sau ca măsură de protecție a salariatului. De asemenea, conform prevederilor Legii 319/2016, angajatorii au obligația de a asigura securitatea și sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă și de a respecta principiile generale de prevenire, de evitare și de combatere a riscurilor precum și de adoptare, în mod prioritar, a măsurilor de protecție colectivă.

Astfel, o măsură importantă pe care mulți dintre angajatori au decis sau intenționează să o aplice o reprezintă efectuarea muncii de la domiciliul salariatului.

Având în vedere gradul ridicat de utilizare a tehnologiilor în derularea relațiilor de muncă, angajatorii pot decide, ca măsură temporară de prevenire și combatere a răspândirii virusului Covid-19, schimbarea temporară a locului muncii din cel menționat în contractul individual de muncă, în muncă la domiciliu. Companiile care au implementat deja o politică de efectuare a muncii la distanță, cunoscută și sub denumirea de Remote Work Policy, pot deține un avantaj semnificativ în astfel de situații deoarece acestea le pot utiliza și ca măsură de protecție a salariaților împotriva Covid-19, având deja un cadru de reglementare implementat pe această zonă.

Angajatorii vor trebui să stabilească: durata de timp pe parcursul căreia măsura muncii la domiciliu își va produce efectele (o astfel de măsură are un caracter strict temporar, angajatorii nefiind îndreptățiți să modifice unilateral locul muncii pe o perioadă nedeterminată); categoriile de salariați față de care aceste măsuri pot fi impuse. Pentru categoriile de salariați care nu își pot desfășura activitatea la domiciliu (de exemplu, în cazul activităților de producție, distribuție, transport, vânzări, etc.) angajatorii pot lua în considerare introducerea unor măsuri adecvate de protecție, precum reducerea programului de lucru sau obligativitatea purtării unor echipamente de protecție puse la dispoziție de către angajator, pe cheltuiala acestuia. Totodată, salariații au obligația de a informa angajatorul cu privire la starea de sănătate. În acest context, este esențială comunicarea și colaborarea cu medicul de medicina muncii, cu furnizorii externi de securitate și sănătate în muncă sau cu reprezentanții interni ai acestor servicii, în vederea stabilirii măsurilor de protecție adecvate. Aspectele de mai sus vor trebui comunicate salariaților prin email sau rețeaua internă de comunicare, prin afișare la sediu și la punctele de lucru ale angajatorului, prin comunicarea cu reprezentanții salariaților desemnați sau cu cei ai sindicatelor etc.

Cu toate acestea, în lipsa unui cadru anterior de reglementare a muncii la distanță, angajatorii ar putea întâmpina dificultăți în stabilirea măsurilor tehnice și organizatorice adecvate pentru monitorizarea activităților salariaților, a efectuării muncii pe durata programului de lucru precum și în aplicarea de sancțiuni în cazul nerespectării măsurilor de protecție stabilite de angajator.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Daaa ! sigur, e o idee geni(t)ala ! Aplicabila mai ales la soferii de pe autobuze, vatmanii de pe tramvaie, gunoieri, taranii care lucreaza in agricultura, etc etc … Ha ha ! va dati seama, bineinteles, ca glumesc ! Intr-o tara prinsa „cu nadragii-n vine” (surpriza ?), probabil ca asemenea „masuri” nu sint valabile decit la citeva mii de smecheri, sistemul financiar-bancar, asigurari, multinationale, si inca citiva ! Adica tocmai aceia „absolut necesari”, fara de care Pamintul s-ar opri din rotatia sa !

  2. Deja se ápeleaza’nasule” la munca la domiciliu in IT chiar de vreo luna,dar voi va dati spargatori de stiri

  3. Daaaa, o idee geniala?! Dar daca internetul nu functioneaza, cum lucrezi de acasa???

  4. La noi nu cred ca merge. Presupune prea multa moralitate cat si organizare atat din partea angajatorului cat si a angajatului. Chiar credeti ca dispunem de asa ceva in cantitati suficiente?

  5. Mda … toata Romania sa lucreze „de acasa”, cam ca in filmul sud-coreean „Parasite” (cistigator al Oscar-ului) in care o famile intreaga de abrutizati facea acasa cutii de pizza ! Ha ha ! … da’ stati asa … o sa mai aiba cine sa manince pizza ? …

  6. In timp ce in America uriasele cladiri foste de birouri se golesc continuu devenind dupa amenajari interioare cladiri destinate locuintelor, in Romania se construiesc in prostie blocuri uriase cu destinatia de birouri. Prostia dezvoltatorilor este uriasa. Tot mai multi functionari lucreaza acasa.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.