Putin, gonit de ONU din Transnistria: „Decizie istorică”

Adunarea Generală a ONU a aprobat un proiect de rezoluție privind retragerea trupelor străine din Republica Moldova, având ca țintă trupele ruse din Transnistria. Documentul a primit 64 de voturi pentru, 15 împotrivă și 83 de abțineri, relatează Cotidianul.md.

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a calificat adoptarea rezoluţiei ONU, prin care se cere retragerea trupelor ruse din Transnistria, drept „o decizie istorică” și „poate cea mai importantă de la obținerea independenței”.

„Adunarea Generală a ONU a aprobat rezoluția înaintată de Republica Moldova pentru retragerea trupelor rusești de pe teritoriul țării noastre. 64 de state au susținut dorința noastră de a ne fi respectate suveranitatea și integritatea teritorială și le sunt recunoscător, fiecărui stat în parte. E o decizie istorică și poate cea mai importantă de la obținerea independenței. E un succes al diplomației moldovenești, al Guvernului, dar mai presus, al țării noastre și al tuturor oamenilor de aici”, a scris Filip pe pagina sa de Facebook.

Alături de Federația Rusă, care a votat împotriva acestei rezoluții, așa cum era de așteptat, au votat țări precum Coreea de Nord, Armenia, Belarus, Burundi, Cuba, Iran, Myanmar, Nicaragua, Sudan, Venezuela și Zimbabwe.

De cealaltă parte, vecinele Republicii Moldova – Ucraina și România au susținut retragerea trupelor rusești. De asemenea, toate țările europene au susținut rezoluția.

Înainte de vot, reprezentantul rușilor a cerut amânarea acestui subiect pentru sesiunea următoarea a Adunării ONU.

În discursul său, ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi, a menționat că proiectul nu trebuie calificat drept un gest neprietenesc față de altă țară. Proiectul de rezoluție înaintat de Republica Moldova a fost intitulat „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Atentie : Democratic Popular Republic of Coreea este COREEA DE NORD nu de Sud! Ar fi fost chiar culmea ca cei din Sud, capitalistii, sa voteze cu rusii.

    • Da, asa e, dupa cum poti observa din lista de mai sus Coreea de Sud (Rep. of Korea) S-A ABTINUT. Ca de altfel si (destul de ciudat …) Israel ! (dar aici se pare ca e vorba de povestea aia cu musca de pe caciula …)

  2. Cred ca s-a speriat tare Putin! ONU a facut si a dres. Mai exista ONU?

    • Informal, Organizatia Natiunilor Unite (ONU), aceasta organizatie infiintata de bogatani dupa razboi, a incetat sa mai existe din anul 1994. Formal, in prezent, exista sub forma unei industrii internationale ce emite rezolutii amuzante.

  3. Victorie.Pe cind retragerea trupelor americane din Germania, japonia,S Korea, etc.

  4. Titlu tendentios, ca sa ma exprim elegant. Putin a preluat trupele din Transnistria impreuna cu toata mostenirea Uniunii Sovietice. Rusii nu vor pleca de acolo si punctum. Rusia nu se mai retrage din fata NATO. A existat si un razboi la Nistru, nu ati invatat nimic? Mai bine ati vorbi de ucraineni si politica lor agresiv antiromaneasca. In lipsa rusilor hoholii ar avea pretentii teritoriale mult mai mari decat Insula Serpilor, pe care au furat-o ei, nu Putin! Iar la Cernauti ar continua sa faca mizerii ei, nu rusii!

  5. Domne, e groasa de tot treaba ! Sa vedeti ca, daca Putin nu se retrage rapid, in maximum 24 de ore, trupele ONU, impreuna cu garzile elvetiene de la Vatican (ii stiti, divizia aia de blindate cu halebarde, care par a merge la carnaval) vor invada Federatia Rusa ! Se aude ca aerian vor fi sprijiniti de o flotila galactica condusa de Solo, Obi-Wan si Darth Vader ! (apropo, pot pune si eu o intrebare ? Daca „ce machin”, cum ii spunea De Gaulle, adica „chestia aia”, adica ONU, s-a tot apucat sa dea „rezolutii”, pe cind una si pentru retragerea Israelului din teritoriile ocupate, adica cele palestiniene si Golan-ul ? Sau pe cind una care sa ceara americanilor sa paraseasca Guantanamo, teritoriu cubanez ? Ca sa nu mai vorbim de zecile de baze militare US din toata lumea …)

  6. Tremura chilotii pe Vlad, nu mai stie unde sa fuga :)) In secunda cand au plecat de acolo vin ceilalti ocupanti in loc, cum s-a intamplat in Romania. Cand o sa faceti acelati tam-tam si despre rezolutia ES-10/L.22 (cautati pe google) mai vorbim si poate aveti crdedibilitate. onu a devenit un circ, fiecare face cam ce vrea nucleara lui cu „rezolutiile” lor.

  7. Nu era mai bine daca ONU dadea o rezolutie care sa-i oblige pe rusi sa se retraga dincolo de Urali? Nu de alta, dar bietii americani, pur si simplu se sufoca in zecile de baze militare din Europa, devenita deja prea mica pentru ei!

  8. Rusia cea „democratica ” isi devoreaza vecinii ! Din cauza deciziei ONU, Putin are o durere in cot ! Stiti cand vor pleca rusii din Transnistria ? In ziua in care vor inapoia Romaniei , tezaurul furat , adica nicacda ( niciodata ) ! Ca tot veni vorba , statul roman nu da doi bani pe tezaurul sfeterisit de rusi . Da , chiar ! Ce ne mai trebuie ! Cine sa-si mai bata capul si cu asta ? Exista o comisie romano – rusa care duce tratative de restituire a tezaurului , de, nu mai stiu cate, zeci de ani ! Rezultate :zero absolut ! Bine ca onor -comisia semneaza state de plata a salariilor ! Jenant si trist ! Noi toti suntem vinovati, ca nu dam de pamant cu guvernantii nostrii !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.