SUA acuză Iranul că deține arme chimice interzise

Iran: se repetă scenariul american din Irak?

În urmă cu o săptămână, Associated Press relata că Statele Unie se pregătesc să acuze Iranul de violarea interdicțiilor internaționale pentru fabricarea armelor chimice. Joi, pe 22 noiembrie, ambasadorul american Kenneth Ward a declarat la Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice de la Haga că SUA sunt îngrijorate că Iranul ”dezvoltă arme chimice care atacă sistemul nervos central”, arme ce ar urma să fie folosite în scop militar ofensiv. Vocea Americii scrie că ambasadorul Ward nu a menționat sursa acestei informații. Ward a făcut o legătură între această informație și acuzațiile făcute de Casa Albă cum că Iranul și Rusia au facilitat atacurile cu arme chimice asupra populației atribuite de SUA regimului sirian Assad.

Oficialul american nu a oferit detalii despre presupusul program chimic iranian, însă a amintit trei exemple despre ceea ce el consideră că reprezintă încălcarea regulilor internaționale de către Iran. Ward a amintit că, în anii 1980, Iranul ar fi transferat arme chimice interzise în Libia condusa de Muammar Gaddafi, arme descoperite de rebelii libieni în timpul războiului civil. Ceea ce nu a spus însă ambasadorul Ward este că în aceiași ani 1980 SUA au oferit regimului Saddam Hussein din Irak echipamente ce puteau fi folosite la producerea de arme chimice, în timpul razboiului cu Iranul, după cum arată o serie de documente declasificate ale CIA. Apoi, în 2003, în timpul unui discurs la ONU despre care ulterior a spus că a fost ”o mare eroare a serviciilor de informații”, secretarul de Stat Colin Powell a acuzat Irakul că deține arme de distrugere în masă, pentru a obține lumină verde pentru un atac american împotriva regimului Hussein.

Delegatul iranian la reuniunea Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice a declarat că țara sa a avut mereu ”o poziție clară” împotriva armelor de distrugere în masă, inclusiv armele chimice. Oficialul iranian a criticat „comportamentul ipocrit” al unora dintre membrii Organizației, despre care a spus că permit grupărilor teroriste să folosească arme chimice împotriva civililor. La fe ca și ambasadorul american, oficialul iranian nu a oferit detalii care să-i susțină afirmațiile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

8 Comentarii

  1. Scenariul nu se repeta, Marchievici, desi unele elemente-i sunt identice (vezi, în afara de ce scrii-n articol, si Ucraina, pe-ai carei extremisti tot SUA i-au înarmat, plus tentativa de genocid a regimului Trump, cu sanctiunile al caror scop ar fi de-a „izola” totalmente Iranul). Scenariul, însa, nu se repeta, din cauza puterii nucleare a ultimului, cu aliatul lui, si tot „nuclear”, Rusia. Drept care, SUA, care-au distrus societatea civila din Iran prin lovitura de stat împotriva Shahului, în locul caruia i-au instalat pe-ayatolahii deveniti, între timp, dusmanii aceleiasi (din cauza de petrol, de cai de comunicatie comerciala, si, mai ales, de suprematie mondiala, Israelul nefiindu-le, americanilor, decât un pretext, o drapare filosemita a unei Americi xenofobe si antisemite, a se vedea si nazistii ajunsi pe solul ei dupa WW2 si calduros primiti, „importati” si de NASA, si de Pentagon, si de viata publica …). Nu se repeta si din cauza de China, cu 1. economia ei puternica 2. yuan-ul ei, moneda de rezerva bancara mondiala 3. asezarea strategica. Si care-si vede interesele directe amenintate de SUA, drept care-n mod sigur face-un pas în favoarea Iranului amenintat. Intox-ul SUA (care fabrica si-are cele mai mari stocuri de arme chimice din lume, desi oficialmente interzise) vine si din cauza razboiului pe care l-au pierdut în Siria, în care Iranul se angajase, si el, de partea lui Bashar al Assad. Si-n privinta lui Netanyahu, leton de origine, vorbitor de rusa, tipul si Putin se-nteleg bine si se viziteaza. Nu mai ramâne decât recunoastere a existentei statului Israel de catre Iran. Aparent, cel putin, fiindca, pentru educarea populatiilor, e nevoie de câteva generatii (vezi denazeificarea din Germania, la care, însa, si din pacate, americanii însisi, si-n tara lor, n-au fost supusi dupa WW2).

  2. Tipic american. Intoxicarea lumii cu MINCIUNI, apoi GENOCID. Este SINGURUL LUCRU pe care americanii stiu sa il faca si vor sa il faca. SINGURUL! Daca nu ar fi vrut sa gaseasca un punct de sprijin de unde sa poata ataca omenirea, nici pe Luna nu ar fi trimis om.

  3. tradatorii americani vinduti israelului vor reusi sa repete povestea cu armele de distrugere in masa ….america este despre razboi si nimic altceva ….cine crede ca e distractie in sua se insala …minciuna si prostia si religia , spalatul pe creier atit …..americanii cred ca america e o victima pe care o ataca rusii chinezii si teroristii aia cu adidasi si ….boxcutters …

  4. Bine bine, „exemplele” „cele trei” inteleg ca sint cam ca cei 4 evanghelisti, care de fapt erau trei, Luca si Matei, da’ pun si eu o intrebare : „exemplul” ala e din 1980 era noastra sau de dinaintea erei noastre ? Ca sa nu mai vorbim ca USA detin si prolifereaza una din armele chimice cele mai raspindite in lume, restaurantele Mc Do’ …

  5. Vorba aia, „sint eu satul de minciunile mele, daramite de cele ale americanilor” ! …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.