Desfiinţarea Secţiei Speciale, o chestiune de timp

Cătălin Predoiu a participat la reuniunea organizată cu prilejul împlinirii a 15 ani de la înființarea DIICOT, unde a precizat că Ministerul Justiției va promova desființarea SIIJ și a atras atenția că șeful CSM trebuie ales cu majoritate, nu la limită.

În cadrul discursului susţinut în plenul reuniunii festive, ministrul Justiţiei a felicitat DIICOT pentru cei 15 ani de activitate într-un domeniu cheie pentru siguranţa cetăţenilor, combaterea crimei organizate, a traficului de droguri şi terorismului, se arată într-un comunicat de presă.

Predoiu a abordat mai multe chestiuni legate de activitatea DIICOT, cum ar fi semnificaţia statisticii activităţii în anul 2019, structura organizatorică, dar şi alte subiecte de interes pentru Ministerul Public şi sistemul judiciar în general.

„Cu aproape 10.000 de dosare soluţionate, din care peste 1500 cu trimiteri în judecată a peste 3000 de inculpaţi, DIICOT punctează la capitolul eficiență, cu o rată de 16,5% trimiteri în judecată raportat la numărul de investigaţii, cea mai bună performanţă în cadrul Ministerului Public; Este important ca DIICOT să se concentreze pe stocul de dosare şi să continue performanţele, inclusiv în cazuri complexe şi sensibile din perspectiva interesului cetăţenilor faţă de combaterea infracţionalităţii”, le-a spus Predoiu.

Acesta a abordat, în discursul său, și Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

„Ministerul Justiției va promova desfiinţarea SIIJ, pentru motive pe care le-a arătat public în numeroase ocazii, inclusiv pentru cele care ţin de opţiunile magistraţilor consultaţi şi criticile formulate în rapoartele de ţară”, se mai arată în sursa citată.

Ministerul Justiției consideră că ar fi „extrem de pozitiv”, ca viitorul preşedinte al CSM să fie ales în urma unei majorităţi generate de magistraţii din plenul CSM, nu determinat la limită pe baza unui vot hotărâtor al unui factor politic reprezentat în CSM de Ministrul Justiţiei.

Acest lucru ar răspunde şi criticilor/recomandărilor din cadrul Raportului MCV care constată tensiunile din cadrul CSM şi sistemul judiciar, considerându-le o vulnerabilitate la adresa funcţionalităţii sistemului.

„Ministerul Justiției îşi exprimă speranţa că până la următoarele şedinţe de Secţie de judecători şi de Plen, magistraţii din CSM să dea dovadă de dialog, înţelepciune şi moderaţie şi să genereze o majoritate largă care să aleagă un nou preşedinte al CSM; Ministerul Justiției consideră că ieşirea din blocajul CSM este o condiţie pentru a se putea aborda temele esențiale ale anului 2020, modificarea Legilor justiţiei şi ale Codurilor Penale, îmbunătăţirea Raportului de ţară”, a mai punctat Predoiu în discursul său.

Începând cu luna februarie 2020, instituția va demara un proces de evaluare a reparaţiilor care trebuie aduse Legilor justiţiei şi Codurilor penal şi de procedură penală. În viziunea Ministerului Justiției, proiectele trebuie să includă recomandările Raportului MCV, GRECO şi ale Comisiei de la Veneţia.

„Ministerul Justiției va sesiza Parlamentul cu proiectele elaborate pe această bază, pentru a fi dezbătute şi aprobate în proceduri parlamentare; Ministerul Justiției reiterează invitaţia către procurorii din Ministerul Public, inclusiv DIICOT, de a participa la concursurile organizate pentru selecţia candidaturilor pentru procurorii de rang înalt; Ministerul Justiției subliniază obiectivitatea concursurilor, precum şi faptul că nu există favoriţi sau persoane care „vor fura startul”, subliniind responsabilitatea procurorilor faţă de acest proces”, mai arată comunicatul ministerului.

„DIICOT este principala „armă” de ripostă judiciară a societăţii împotriva crimei organizate, traficului de persoane, droguri, infracțiuni cibernetice şi terorism şi MJ aşteaptă de la DIICOT o acţiune energică şi profesionistă în continuare. (…) Am notat opţiunea deschisă, categorică, lipsită de echivoc a procurorilor DIICOT pentru desfiinţarea SIIJ. În câteva luni, sperăm să fim pe drumul cel bun în acţiunea de reparare a daunelor aduse legislaţiei şi structurii Ministerului Public, să facem paşi în recâștigarea coerenței sistemului de „law enforcement” şi a Justiției în general”, a declarat ministrul Justiției.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

26 de Comentarii

  1. Infiinteaza nene ministrule din nou sectia de anchete penale a securitatii. Si pune-le in vedere judecatorilor sa nu cumva sa infirme vreo solutie a parchetelor, ca jar mananca. Doar asa vor fi fericite ambasadele. Si nu uita sa dai interzis la anchetarea entitatilor straine pe teritoriul Romaniei. Cat de curand o sa primesti si o tinichea de la ambasade. Pe cand catuse la tot poporu’?

  2. Ce Promoții a anunțat și oferit DIICOT împricinaților la aniversarea a 15 ani de existență? Liniile directoare pentru Justiție le-a definit la sedința anivetsară ex candidatul la primaria Capitalei și ex concurentul la funcția de prim ministru cu Mihai Răzvan Ungureanu, domnul Catalin Predoiu cel “mare stat, mic la sfat și Băsist cum n-a mai stat” cel căruia judecătorii din România când îl întâlnesc ar trebui să întoarcă capul și să nu-i răspundă la salut.

  3. Pentru ce doresc ei există două soluții, legea răspunderii magistraților sau abolirea democrației .

  4. DIICOT este principala „armă” de ripostă judiciară împotriva societăţii, ăsta e adevărul şi nu altul; vezi bătaia de joc sinistră de la Caracal. Predoiu este un alt mafiot pus ministru, în loc să fie aruncat la tigri…România nu e stat de drept, n-a fost niciodată şi nici nu mai are viitor…

  5. Ce vrea asta, sa nu fie nimeni sa „doseasca” dosarele, pardon sa le ia pentru „cercetare” a maharilor ciumei rosi, ca toti maharii ciumei rosii o sa fie priponiti?! Nu se poate, dupa ce au „palmuit” zeci de ani ca sa ajunga multimilionari acum sa ajunga la bulau? Bine ca nu a zis nimic de cofiscarea averilor obtinute ilegal…o, asta a zis …Sica Mandolina…primministru…

  6. Mamelucul a recitat amagirile – „eficienta” DIICOT rata 16,5% trimiteri în judecată raportat la numărul de investigaţii,adica din investigatii 100% ce costa 100% bugete, DIICOTUl trimite in judec.16,5 %,asta da, „munca”.Despre prevenire nimic, in conditiile in care criminalitatea infloreste,retzelele prolifereaza ,traficul si contrabanda prospera, banii negrii,murdari circula.Se vad si in strada masini de lux ale mafiotilor, drogati la volan cum este beizadeaua lui Mario Iorgulescu .Deci DIICOT se ocupa de gainarii ,marile dosare zac,cum este ex.Caracal ce dovedeste anacronismul DIICOT,pus la zid de interventia mafiotilor mari care sugruma dreptatea in Ro.
    Faptulca ei sunt de acord cu desfiintarea SIIJ nu mira pe nimeni, traiul lor pe vatrai nu trebuie tulburat de nimeni,toti sa raspunda numai magistratii nu.”Directiva”desf.SIIL si „proiectele care trebuie să includă recomandările Raportului MCV, GRECO şi ale Comisiei de la Veneţia”arata ca intreg Guvernul inclusiv Predoiu sunt la cheremul unei puteri straine UE in a aplica legile in Ro,niste slugi ordinare pt.ca nu tot ce „recomanda”stapanul UE se potriveste sau este legal potrivit Constitutiei si dr.intern.Sa speram ca Guvernul-sluga,strain, nu va dura mult.

  7. Trimiteti procurorii la locul lor, langa avocati.Adoptati sistemul francez.

  8. Desființarea ,Secției speciale de anchetare a magistraților precum si a DGA din M.A.I ESTE NORMALA SI OBLIGATORIE pentru a avea o justitie cat mai DREAPTA si cat mai independenta…

  9. Trebuie iesit in strada ca acest ticalos sa priceapa ca nu are voie sa se atinga de SIIJ! JOS LABELE ticalosule!

  10. Bre oameni buni,singura piedica în calea dobândirii puteri totale/discreționare a gestapoului ,putere.situata deja deasupta tuturor românilor,inclusiv deasupra puturosului suprem,este SIIJ.Asta e ultima redută pe care gestapoul o vrea cucerita.Dacă și a aceasta ultima piedica va fi înlăturată, gestapoul va putea acționa asupra oricui om ,indiferent de poziția pe care se afla ținta stabilita ce trebuie ,în viziunea lor ,neutralizată.Asta nu-nteleg unii politicieni care ,astăzi,apară gestapoul fără s-a priceapă ca mâine vor fi chiar ei victimele.Cum sa dai putere totală unei grupări care nu răspunde în fața nimănui, dar care poate distruge pe oricine ?Baaaai ,sunteți nebuni?Vreți sa aduceți România în situația Germaniei din ’33 ?

  11. CIOCU MIC, toti care o constestati pe Kovesi, ori sustineti Sectia Speciala !
    Poporul a votat, ne-au ales, asa ca CIOCU MIC !
    Procurorii de la sectia speciala ar fi bine sa-si gaseasca alte locuri de munca.

  12. just.SSIJ trebuie desființată,șefa ei arestată pt. abuz in serviciu,iar procurorii de elită portocală,man și restul să fie repuși în drepturi,să li se acorde despăgubiri și drepturi nemărginite de anchetare a adversarilor politici……S-a primit ce s-a votat și sa vedem ce urmează….

  13. Secți de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) este ultima speranta a cetatenilor fara pile si relatii. Am scris si la Cotroceni degeaba – cand se zicea ca se face referendum pe aceasta problema. Eu ma voi adresa si in strainatate cum fac postacii si tot felul de lume ,,buna”. Sper ca persoana care va lua hotarirea sa aiba inteligenta minima.

  14. Asta-i pohta ce-a pohtit dar cu pesedeul ce faceti, il mai lasati sa respire? Nu i-a sunat inca ceasul?

  15. Procurorul Ciprian Man a locuit în casa soților Sava pe vremea când își făcea stagiul în avocatură chiar la cabinetul celor doi. În 2015, Ioan Sava a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare „într-un dosar cusut cu ață albă și instrumentat de către Ciprian Man” Avocatul Sava a murit in aceasta dimineata.

  16. @ Just : da, si ? Asta probeaza ca Man este un român adevarat, i-a tras-o celui din palma caruia a mâncat !

  17. @asta este si pentru asta trebuie desfiintata SIIJ ca sa poata alde Portocala-Negulescu, Onea, Man, Popescu, Vasilescu si alti escu sa lucreze in legea lor, dupa legea lor, liberi de orice rapundere. Sigur, ei nu sunt chiar de capul lor si papusarii lor le curata campul desfiintand sectia bau bau.

  18. Problema asta cu CSM-ul este complicata. O logica elementara a justitiei ar fi ca in fata celui care imparte dreptatea adica judecatorul se prezinta un acuzator si un aparator care sunt egali in drepturi si la acelasi palier. Acuzatorul este procuror sau avocat iar aparatorul este un avocat.Ei argumenteaza cauza pentru care sunt in fata judecatorului, care la final va infaptui actul de justitie prin hotararea sa. Deci judecatorul si procurorul nu pot sta la acelasi nivel deoarece s-ar putea prejudicia hotararea care apartine judecatorului. De aici se poate trage concluzia ca trebuie sa existe o organizatie a judecatorilor si o alta organizatie a procurorilor precum si una pentru avocati, adica baroul de avocati. Blocajul la nivel de CSM va fi atata timp cat procurorii vor dori sa-si lege destinele de cel al judecatorilor si vor aspira la statutul judecatorilor fara nici o logica. Daca vor vrea sa fie cu adevarat independenti judecatorii trebuie sa lupte sa-si separe carierele de cel al procurorilor lucru nu usor deoarece cei care se impotrivesc sunt puternici si au interese ca aceasta sa nu se intample. Dar procurorii sunt de fapt
    doar niste functionari ai statului.

  19. Se zice ca chiparosul asta este verisor al Elenei. Avand in vedere bunele relatii ale dnei cu mosul Petrov devine clar cum a promovat atat de spectaculos chiparosul in structurile de putere. Nimic nu este intamplator cand vine vorba de PDL cunoscut ca un partid profund securist.

  20. Problema nu este existenta sectiei speciale de investigare a magistratilor (pentru ca si ei trebuie investigati daca gresesc sau daca sunt corupti – deci prin existenta aceste sectii se intareste de fapt justitia), ci politizarea acestei sectii, adica raspunderea la ordin si desfasurarea investigatiilor conform comenzilor politice. La fel cum o mare problema este politizarea CCR (nu suntem un stat de drept deoarece membrii CCR sunt numiti politic).

  21. @Marian, problema este ca se stie, corb la corb nu-si scoate ochii. Sa luam un exemplu: Negulescu (portocala) si Onea, au facut dosare la comanda politica. Totul s-a dezvaluit pe interceptarile aparute. Ce s-a intamplat? Ieseau „marimile” si spuneau „niste penali, ataca justitia”. Circuitul parea bine pus la punct: 1000 si ceva de judecatori, aveau dosare de urmarire asa ca rechizitoriile procurorilor, mergeau la judecatorii vizati, si rezultatul procesului era cel dorit. Cat priveste „judecarea” procurorilor in CSM, s-a vazut ultima data cu procurorul din cazul Caracal. SIIJ, a fost creata ca o structura independenta numai ca celor care-si doresc sa tina in mana justitia, sa aiba „justitia mea” nu le convine.

  22. Doar iesirea in strada pentru apararea SIIJ din ghearele acestei slugi a tradatorilor de tara Macovei, Base si Joianis mai poate salva sectia! Prin a spune JOS LABELE DE PE SIIJ nu este suficient!

  23. Pai tradatorii astia vor desfintarea SIIJ ca sa scape de pedeapsa, in frunte cu hotul de case de la Cotroceni!

  24. Bai nea ministrule , de ce nu desfiintezi mataluta actuala sectie de judecatori din CSM (eventual arestati toti , daca se lasa greu) si sa fie format numai din procurori care , eventual , asa pt. impresie , sa-si aleaga ei cativa judecatori selectati si triati de ei . Cum vrea fuhrerul , asa sa faci ! Pe Judecatorul Suprem n-ai sa-L poti schimba , iar justitia imanenta tot va fi , o data !

  25. Fara SIIJ, judecatorii vor fi la mana procurorilor si justitia va fi pe deplin „justitia mea”.

  26. „Desfiinţarea Secţiei Speciale, o chestiune de timp.” Curat-murdar, nineaca ; Alba-Neagra, Abra-Cadabra !
    … Terminati-le pe toate, oricum sunt degeaba/consumatoare de bani/pupatoare de k ururi ! De direptate, nici vorba !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.