Alertă la nivel european: Mască, dar şi măsuri suplimentare

Purtarea măștii de protecție trebuie combinată cu măsuri suplimentare, în condițiile în care capacitatea totală de filtrare a măștii este insuficientă (valoare medie măsurată ≤ 72,90 %), iar masca nu se adaptează corespunzător la față.

Conform unor alerte emise pe sistemul european RAPEX, masca este prezentată ca oferind o funcție de protecție ridicată („capacitate de filtrare ridicată”, „ajută la filtrarea a până la 90 % din bacterii”, „ideal pentru utilizarea asistenței medicale la domiciliu”). Cu toate acestea, aceste afirmații nu sunt susținute de dovezi. În absența unei dovezi a eficienței acestor măști, acest lucru ar putea crea un sentiment de siguranță fals față de purtător și, prin urmare, nu ar putea proteja în mod corespunzător dacă nu sunt combinate cu măsuri suplimentare.

Capacitatea totală de filtrare a măștii este insuficientă (valoare medie măsurată ≤ 72,90 %), iar masca nu se adaptează corespunzător la față. În consecință, o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin mască, sporind riscul de infecție în cazul în care nu este combinată cu măsuri de protecție suplimentare, arată o alertă emisă de autoritățile belgiene.

Sistemul RAPEX reprezinta un sistem de schimb rapid de informatii privind produsele periculoase între Comisia Europeana și statele membre ale Uniunii Europene

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

10 Comentarii

  1. Vacarii astia care urla terorizand cetatenii „poarta masca!”, stiu despre aceasta atentionare?

  2. Oare mai înțelege cineva ceva, că de-acum sună a glumă, nu proastă, ci sinistră. Avem așa:
    1. Eficacitatea cârpei ăleia e mai mică sau egală cu 72.9%.
    2. Nu rețin exact cu cât și mi-e lene să caut, dar porii măștii sunt mai mari decât dimensiunile lui Covy.
    3. În urma unor controale, peste 30 de milioane (!!) de măști au fost declarate neconforme DOAR în România, și ăsta e doar începutul.
    4. Conform ziselor Majestății Sale Klaus Întâiul și Cel De Pe Urmă și a logofătului său puțin confuz, Orban ot Brașov, 97% din populime se protejează corespunzător.
    5. La ora asta, conform statisticilor oficiale, sunt peste zece mii de cazuri noi în ultimele 24 de ore, cu tot cu mască.
    6. Anul trecut, conform INS (instituție de stat) rata deceselor a fost chiar puțin mai mare decât anul ăsta (e statistica pe net, la liber).

    Așadar, ca sinteză, masca pe bot 97%, zece mii de cazuri noi și tot cresc. Ceva nu se pupă deloc aici. Ori protejează, ori nu, cârpa aia de pe față? E sau nu conformă? Trece sau nu Covy prin ea, în pas de defilare, cu tot neamu’ lui? Dacă sunt peste 30 de milioane neconforme depistate, câte mai sunt la populație de același fel?
    Majestate Klaus Întîiul, aș vrea un răspuns punctual la cele de mai sus. Se poate? Bineînțeles, după ce vă întoarceți de la Sibiu…

  3. @parere – pai nuuu… Stai putin ca e altfel: vor spune ca da, masca nu prea ajuta dar uite ce mai trebuie sa faci: sa te distantezi social 5 metri, sa nu iesi din casa daca ai poeste 50 de ani, sub amenintarea cu inchisoarea, sa pui doua masti, sa stai un an in casa, sa nu iesi decat pt paine carne si legume, etc.
    SUnt dementi, ce nu intelegi? Sunt satane!
    Fii atent, 2parere: citeste articolul acesta din revista online finanz.dk: https://finanz.dk/in-moment-of-brutal-honesty-jpmorgan-says-economic-disaster-and-more-lockdowns-will-be-great-for-stocks/
    Este foarte interesant si vei vedea cine castiga din toata mizeria asta. Iti traduc ultimul pasaj: Asadar, pentru toti cei care se întreabă de ce puterile se grabesc sa impuna un alt blocaj pe scară larga a economiei, raspunsul este simplu: vor sa se imbogateasca si mai mult. Intre timp, toate acele zeci de milioane de americani care cu siguranță isi vor pierde din nou slujbele și toți acei proprietari de intreprinderi mici și mijlocii care isi vor vedea companiile distruse … ei bine, pentru ca o mână de ultrabogati să devină si mai bogati, altii trebuie sa piarda tot. ”
    Este simplu, nu? Ti-o spune chiar presedintele JPMorgan, nu cine stie ce conspirationist.
    Dar postacii securisti sau splati pe creier, ce sa faca oare?! Pai… sa ne flegmeze pe noi isi sa ne doreasca moartea.

  4. „ajută la filtrarea a până la 90 % din BACTERII…
    Capacitatea totală de filtrare a măștii este insuficientă (valoare medie măsurată ≤ 72,90 %).”

    Sa nu pierdem din vedere ca ei se refera aici la BACTERII!!! Masca nu filtreaza in totalitate nici macar BACTERIILE! 10-20% dintre bacterii patrund prin masca. Dar o bacterie are 1,2…10 microni, pe cand SARS-COV-2 are 120 de nanometri, alte virusuri fiind si mai mici de atat.
    Se stia si pana acum din numeroase studii ca aceste masti nu filtreaza DELOC virusurile, ca nu au cum, este ceva elementar. Oare de ce nu inteleg oamenii ceva atat de simplu?
    Revenind la bacterii, cele care nu sunt oprite dinspre exterior (inclusiv cele care patrund pe la marginile mastii), sau cele care sunt oprite dinspre interior, gasesc un mediu excelent de cultura pe partea interioara a mastii, care se umezeste de la vaporii expirati. De altfel, multi specialisti (adevarati – nu rafilieni, streini, tatari etc.) considera aceste masti drept UN VECTOR DE TRANSMITERE a infectiilor, nu un mijloc de protectie.
    Concluzia: mastile sunt nu doar ineficiente, ci de-a dreptul daunatoare, mai ales cand sunt purtate ore in sir.

  5. @Lucian
    Asa este.
    Concluzia este ca obligativitatea purtarii mastii are alte motivatii decit protectia.

  6. Prin februarie, de ce nu sant carantinati infectatii?
    Prin iunie, de ce sant carantinati?
    In septembrie, de ce se deschid scolile?
    In noiembrie, de ce se inchid scolile?
    De ce nu se iau masuri mai stricte?
    De ce se iau masuri mai stricte?
    Cred ca noi romanii avem o gena defecta. Daca nu comentam ceva nu putem sa traim.
    Asta cu masca nu trebuie sa mergi prin Taiwan sau Koreea de Sud sa constati ceva.
    Jud Arges. In vara era jale. Au impus purtarea mastii si acum sant mai bine decat alte judete.
    Ca masca te protejeaza doar 72%. Din cate stiu eu 72 este mai mare decat 0.
    Iarna majoritatea mergem cu fularul peste nas, fara sa ne impuna cineva, si nici nu ne iritam, nici nu ne plangem ca nu putem respira.

  7. @tetea- masca protejeaza 70 si ceva la suta pt bacterii, virusii fiind de dimensiuni nano trec prin masca! Nu protejeaza masca de virusi! In Arges zici ca a fost masca obligatorie? Cine a stat pe acolo nu a purtat masca, pt ca asa e pe la tara, nu au masti si nu poarta! Dk a scazut nr de infectari, a fost doar din pix, ca si asa nu verifica nimeni si ca sa nu-i mai bata nimeni la cap cu purtatul mastii! Asa ca du-te la tara si verifica adevarul! Tarile asiatice au purtat masti de multi ani, dar nu pt virus ci pt smogul poluant, dar nu au fost obligati ci doar unii dintre ei au vrut sa poarte! Verifica si asta! Sanatate fara masca!

  8. Ar trebui sa punem masca si animalelor de companie, pt ca pot transmite covid! Nurcile din Danemarca au transmia covid cu mutatii la oameni! Dk vedeti vreun animal fara masca sunati la politie, eventual ii faceti poza si o trimiteti pe whatsapp! Nu incercati sa luati la bataie animalul in public ca s-ar putea sa va atace!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.