Sugestii din Polonia: Vestul să înarmeze nuclear Ucraina

Imediat după invazia rusă în Ucraina, politicienii polonezi au început să vorbească despre arme nucleare. Vicepremierul Jaroslaw Kaczynski, a sugerat că o strategie NATO mai fermă împotriva Rusiei ar trebuie să includă și desfășurarea de arme nucleare americane în Polonia. La finalul săptămânii trecute, Radoslaw Sikorski, deputat european și fost ministru de Externe și al Apărării în Polonia, un inamic politic al conservatorilor aflați acum la guvernare, a sugerat că Vestul ar trebui să înarmeze nuclear Ucraina.

”Vestul are dreptul să ofere Ucrainei focoase nucleare, pentru a-și apăra independența”, a spus Sikorski, potrivit Polsat. Declarația aceasta vine la scurt timp duă ce soția lui Sikorski, jurnalista Anne Applebaum, a participat la reuniunea din acest an a Grupului Bilderberg. În 2016, ambii soți au participat la reuniunea Bilderberg. Acum, Sikorski face referire la încălcarea de către Rusia a Memorandumului de la Budapesta din 1994, pentru a justifica înarmarea nucleară a Ucrainei. ”El a susținut că Rusia a încălcat Memorandumul de la Budapesta privind Garanțiile de Securitate pentru Ucraina și că, prin urmare, Ucrainei i se pot înapoia focoasele nucleare, chiar dacă ucrainenii au renunțat benevol la ele”.

Reacția Rusiei a venit din partea președintelui Dumei de Stat, Veaceslav Volodon, care a spus că, în cazul în care scenariul sugerat de Sikorski va deveni realitate, atunci este posibil un conflict nuclear care va distruge Europa. ”Sikorski provoacă un conflict nuclear în centrul Europei. Nu se gândește nici la viitorul Ucrainei, nici la viitorul Poloniei. În cazul în care sugestiile sale devin realitate, aceste țări vor înceta să mai existe, la fel și Europa”, a spus Volodin.

Nici politicienii polonezi nu au primit bine declarațiile lui Sikorski. Andrzej Dera, secretarul cancelariei prezidențiale, a spus că Sikorski a folosit o figură de stil ”ciudată și deloc necesară”. ”Dacă, după Memorandumul de la Budapesta, Ucraina a renunțat la armele nucleare sovietice, într-un moment în care nu exista vreo interferență militară, în acest moment Ucraina se poate aștepta ca Vestul să-și onoreze promisiunea de a-i oferi ajutor”, a spus totuși Dera.

Anna Maria Zukowska  (din partea fragilei stângi politice poloneze) a declarat că doctrina distrugerii reciproc asigurate din timpul Războiului Rece nu mai este valabilă. ”Nu mai este război rece, este un război fierbinte. Nu se mai pune problema în termeni de amenințare nucleară reciprocă”. Deputatul Bartosz Kownacki, din partea partidului de guvernare, consideră că Sikorski a folosit o figură de stil și a spus că asemenea măsuri nu ar face decât să escaladeze conflictul. ”Cel mai bine este să nu exprimăm asemenea idei”, a spus el.

Cu puțin înainte de invadarea Ucrainei, Vladimir Putin a acuzat guvernul ucrainean că încearcă să reactiveze capabilitățile nucleare bazate pe tehnologie sovietică pe care le mai posedă. ”Au fost făcute declarații despre cum Ucraina vrea să-și creeze propriul arsenal atomic. Într-adevăr, Ucraina mai are tehnologia sovietică pentru a-l fabrica. De aceea, pentru Ucraina ar fi mai ușor să obțină rame nucleare decât pentru alte state – nu le voi numi acum – care fac cercetări intense cu acest scop. Nu trebuie să eliminăm din calcul acest aspect, în special în cazul unui ajutor  tehnologic din străinătate”, a spus Putin, pe 21 februarie 2022.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

73 de Comentarii

  1. Un NEBUN, polonez (cica), care DORESTE un RAZBOI de tip NUCLEAR !!!
    Dar, de fapt ce dorește Polonia ??? Dorește, PRECUM in sec. XIII-XIV, sa STAPANEASCA ea taramul cel ukran.
    Netinand cont ca, în cazul unui război nuclear, Polonia, precum și toate tarile din flancul de est al NATO, ar fi primele „vizate” de bombele nucleare și de norul radioactiv rezultat !
    Ceva cam de peste un milion de ori mai periculos decât Cernobalul cel ukran, din 1986 !!!

  2. Alta prostie aruncata! Cum sa bage nucleare in ucraina daca rusica o va acapara total? Le furnizeaza rusilor prin spatiul ucrainean tot ce e necesar pentru un viitor razboi est-vest?

  3. Solutia sa-l astampere pe Putinica aka ‘atomnyy karlik’ este ca Ucraina, in defensiva si aparare a teritoriului sa-si utilizeze armamentul nuclear pe care nu l-a predat Rusiei,sa traga direct in Kremlin
    Pana nu scapam de rugina asta de Putin,civilizatia e in pericol
    Adica Israel are dreptul la arma atomica si Ucraina ,care a fost a 3 putere nucleara lumii in 1994 nu ?

  4. @Paulian Ionescu.mosule pentru stinta ta sa sti ca in anul 1994 Ucraina a PREDAT TOATE focoasele nucleare apartinand URSS la Rusia. Asa ca Ucraina poate sa traga in Kremlin numai cu PRASTIA.

  5. POLONIA in istoria lor au fost DESFIINTATI ca stat de TREI ori,poate vor si a patra oara DEFINITIV.

  6. Mda. Dă-i nebunului briciul in mână.. Polonezul mai nou demonstrează labilitate psihică, au devenit de neincredere și belicoși.. Nu e o atitudine de oameni normali..Armele nucleare mai degrabă trebuiesc excluse, interzise in europa..Doar turbații nebuni vor război și inarmare..

  7. Corect. Dar sa aibe oficial si Venezuela, Iran ,Iraq , Japonia, RSA.

  8. Nu ati inteles ,omul are aceste opinii dupa ce el si nevasta-sa au fost la diverse reuniuni Bidelberg.Nu el vorbeste ,chipul din capul lui.Ce s-a ales de Polonia crestina si suveranista?Praful si pulberea.

  9. 99% din polonezi sint crestini furiosi si, ca evreii, cred ca sint poporul ales de Dumnazeu. Dar acuma, cred ca, in loc sa daruiasca arme nucleare la ucrainieni, ar trebui sa se roage la Dumnazeu sa ii scape de bombe nucleare ca rusii o sa- i arunce la Varsovia.

  10. @Paulian Ionescu.Esti NEBUN ca si acest JAROSLAW KACZEYNSKI.Daca acest ZELENSKY,care a distrus aceasta tara ARTIFICIALA,numita UCRAINA,avea focoase nucleare,le folosea de mult.Nu va uitati la acest ZELENSKY ca cerseste in continuare numai armament,fara sa spuna un cuvant despre NEGOCIERI?Va dati seama ce DIPLOMATIE are acest GOLAN de pe MAIDAN?Da am avut tangenta cu DIPLOMATIA si am participat la multe asemenea intrevederi.Va amintiti ce tara asa zisa „COMUNISTA”,a avut prima AMBASADA in R.F.G.,dar de contributia ROMANIEI in aplanarea divergentelor dintre CHINA si RUSIA,dar despre relatiile cu ISRAELUL,etc.Oare de ce CEAUSESCU-PATRIOTUL era tot timpul invitat de CANCELARIILE si GUVERNELE OCCIDENTALE? Asa „NECULTIVAT”,cum este catalogat de unii „PATRIOTI”,era inconjurat numai de oameni CITITI,cu multa dragoste fata de aceasta TARA,pentru care au murit multi ROMANI.Mai gandeste cand scrii ceva!

  11. rusofobia violenta a polonezilor ii va costa scump si nu neaparat dpdv militar

  12. Bai , ce cretin ! Ei isi inchipuie ca vor atrage Ucraina intr-o uniune de un fel sau altul , pe care s-o conduca ei . Sa vezi insa pocinog : la o situatie ca asta „ucrainienii” de la conducerea Ucrainei vor conduce dualismul . Atentie ce va doriti , ba prostovanilor !

  13. Omenirea este condusă de nebuni cum este acest polonez.Ei au uitat că lagărele de exterminare ale nemților din Polonia erau păzite de gardieni ucraineni.

  14. Astia sunt cretinii de polonezi! Ei i-au pregatit pe ucrainenii care au dat lovitura de stat numita Maidan, ei agita spiritele cu inarmarea si razboiul, ei sunt „miezul”! Si s-ar putea sa le cam iasa pe nas, desi se viseaza din nou imperiu.

  15. E un nebun care tot amenință și spre deosebire de alții are și cu ce să-și pună amenunțarea în practică la orice oră.

  16. Polonia nu vrea sa mai aiba parte de o noua impartie. Stie ea ce stie.

  17. Pentru o mai corecta informare a cititorilor acestui onorabil ziar cred ca ar trebui sa aflam si PAREREA RUSILOR .
    Ce acuzatii au fost aduse de Putin ukrainienilor inainte de 24 febr 2022.

  18. @@Paulian Ionescu :le-ai numarat tu ,fraiere? Numai minciun i postati,.vai de vaca voastra Rusia

  19. E bine ca vedetzi in sfarshit totzi ce extremishti nazishti mishuna prin SUA: Anne Aplenbaum, Victoria Nulland, etc. Ei sunt membri in partiudul nazist cu sediul in Idaho unde functzioneaza shi biserica lui Adolf Hitler. Ce zice Lloyd Austin de idea asta caci el fiind Afro-American ar fi primul bombardat de Polonezii ashtia din SUA. Anterior Mika Brzinsky i-a spus lui frate su Mark Brzinsky: Te-am pus ambasador in Polonia ca sa incepi razboiul nuclear cu Rushii ! Ce faci ? Iei leafa degeaba ?

  20. Nu mai publicati articole despre parerile unor dereglati! Omul e dus departe nici el nu stie unde! Daca te uiti la ochii lui iti dai seama ca necesita terapie intensiva in sectie inchisa! Vreti Rating?

  21. Esti atat de prost incat n-ar merita sa te bag in seama daca nu m-ar enerva atata prostie si nestiinta.Ucraina n-a fost niciodata niciun fel de putere si, cu atat mai mult, una nucleara.Toata lumea informata, care participa in mod serios la astfel de discutii,stie ca actuala Ucraina a mostenit dupa dezmembrarea fostului imperiu sovietic atat o parte din teritoriile acestuia cat si a arsenalului nuclear.Fara,insa,a-l putea folosi deoarece butoanele erau la Moscova.In rest,aberatiile unor scelerati cu privire la folosirea armelor nucleare sunt de necomentat, intrucat un razboi atomic ar fi cu adevarat sfarsitul lumii civilizate.Iar,provocarea Rusiei(detinatoarea unui arsenal nuclear mai mare decat SUA) in sensul folosirii acestor arme este cea mai mare gafa posibila,cu urmari catastrofale,in primul rand,pentru vecinii acesteia.

  22. Încă o stire in genul ăsta și ajung să cred că e mai bine ca gubernia si polonii sa nu mai existe nici pe hartă macar. Ukranii dacă aveau nucleara aia sovietica o foloseau de mult și se vede ca tot asta au sa faca si aiuriții de polaci dacă pun mîna pe una măcar.

  23. Asa nu mai avea curaj cracanatul de terorist Putin sa atace Ukraina. Si cand te gandeste ca i-a garantat securitatea. In rusi si in Rusia niciodata,dar absolut niciodata nu trebuie avut incredere.

  24. Pariez ca acest Sikorski e nepotul generalului leninist Wladyslaw Sikorski care in Primul Macel Bolsevic Mondial a format Legiunea poloneza la ordinul NARODNICULUI LENINIST Pilsudski care participase impreuna cu Alexander Ulianov, fratziorul terorist narodnic al lui Lenin, la un atentat esuat la Tzarul Alexander III!!! Inaintea Macelului Bolsevic Mondial Sikorski operase impreuna cu seful lui de AGENTURA BOLSEVICA ca multiagent al mai multor servicii de contraspionaj militare organizand „detasamente de tragatori” poloneze, dintre acesti
    teroristi „nationalisti polonezi” fiind in august 1914 creata Legiunea…Ca mana dreapta a lui Pilsudski care a fost legendat de Comintern presedinte al Poloniei create de Lenin, Trotzky si Stalin, Sikorski a ocupat o multime de functii inalte noul stat „republican”, dupa ce sute de mii de polonezi nationalisti se jertfisera pe campurile de lupta crezand ca vor contribui la REFACEREA REGATULUI Poloniei!!! E clara provocarea ordinara
    a nepotzelului pentru a-i oferi prilejul lui Rasputin al carui strabunic i-a fost camarad de arme NARODNICULUI
    BOLSEVIC Pilsudski sa tune si sa fulgere ca polonezii si ucrainenii sunt niste descreierati!? Canal liile de pe forum mos martin iredentistul si doru popescu FARA DUMNEZEU si FARA PATRIE jubileaza crucificand cele doua popoare, uitand in ti calosia lor de AGENTI SOVIETICI ca exact Rasputin si Lavrov stranepot de narodnic au amenintat Europa si Lumea cu razboiul nuclear…

  25. Domnule Doru Popescu, polonezul asta este un globalist cu creier, fdar fara circumvolutiuni.. Ucraina va avea aproape sigur arma nucleara, dar numai atunci cind le-o va arunca rusii…si nu se va mai numi Ucraina, ci Saharaina..

  26. Nu Putin este pericolul omenirii ci besinosii miliardari americani care ii trag sforite lui bideu si vor ” marea resetare ” ca ei sa condica intregul mapamond, care sa joace cum le cinta ei…nu le-ar muri multi inainte.

  27. Asa este tovarase, cel mai de invcredere este tovarasul Bideu si sprijinitorii sai ” democrati ” ( vorba vine !!) cum sunt Soros et.co. Soros il uraste pe Putin deoarece putin le-a dat suturi in cur si le-a scos afara din Rusia pe toate ONG-urile astuia si pe el l-a declarat pericolul nr.1 al Rusiei !

  28. Zi-i „SIKORSKY”, si-ai zis tot ce vrei (de rau). Sotul fanatic al Annei APPELBAUM, „celebra”, si aia, pentru intoxurile ei crunte privind Rusia, si despre care-are si tupeul de-a spune c-ar fi ” cercetare stiintifica”. Ucraina: RUSIA A SPUS DE LA-NCEPUT SI BINE, adica PÂNA SI PENTRU URECHI SURDE de tip SIKORSKY- APPELBAUM, CA NU SE RETRAGE DIN TARA fara UN TRATAT DE PACE, DUPA CE UCRAINA ÎSI VA FI DECLARAT ÎN SCRIS si prin toate organizatiile internationale si-n mijloace mass-media NEUTRALITATEA POLITICA. Estul Europei fiind, actualmente, ocupat de SUA (trupe si armamenent militar), dupa ce Vestul a-ndurat vreo 50-60 de ani ocupatia teritoriala a „prietenilor” si „aliatilor” de care n-a stiut cum sa scape mai repede. Cu diferenta ca Vestul = cultivat si cumpatat, fata de fanatici estici, nazisti ajunsi la putere ca „democrati” (adica NATIONAL-SOCIALISTI, aliatii NATIONAL-SOCIALISTILOR (PARTIDUL DEMOCRAT) din SUA. ps SINGURUL SERRVICIU care i se poate aduce familiei SIKORSKY-APPELBAUM e BOYCOTT-ul ei COMPLET: de-nchis TV, de iesit dintr-o sala-n care intra (la fel delegatiei chineze la reuniunea de la Singapour când au intrat ucrainienii), de necumparat cartile pe care le semneaza, „operele” (care, ele, zau c-ar trebui ARSE. Dupa stiinta mea, NAZISMUL, URA NATIONALA fiind PROSCRIS în democratie. Nimeni neavând nevoie de prometeismul pervers al polonezilor (de la Republica celor 2 Natii pâna astazi).

  29. Sikorski a fost si ramane doar o figura de stil incadrandu-se in linia vitejiei polono-ucrainiene devenind astfel purtatorul de cuvinte al sotiei.

  30. @Petrescu : Ba, Ucraina a fost … putere nucleara. Ai uitat de CERNOBÂL? care-i în UCRAINA.

  31. De nenumarate ori am spus ca Polonia,Spania si Ucraina sunt tari fasciste,guvernenele lor actioneaza conform acestei perverse doctrine.Sa nu treaca prin cap vreunui roman sa imigreze sau sa lucreze in aceste tari.Vor avea parte de o suferinta descrisa in unele filme americane cu, Ku-Klux-Klan.E un sfat.

  32. Puneti mosorogi si babete la conducere si aveti disparitia la picioare. Continuati …

  33. Sikorski asta a spus destule timpenii ca ministru de externe. Omul pare deranjat, in lipsa de medicamente. Eu nu am de gind sa imi vad tara cenusa atomica de dragul polonezilor, ucrainenilor sau sefilor lor de la Washington. Si punctum!

  34. polonezilor parca li s-a iertat datoria de 60 miliarde dupa 90…nu-i asa ? carui altui stat i s-a mai permis asa ceva ?…banii au fost platiti si furatzi de la fraieri…care or fi fraierii aia…:):)
    bate cimpii cu gratzie leahul…
    pomanagii europei si ai lumii
    ii plingem pe altzii…pe noi nu nu ne plingem…si au trebuit s plateasca generatii datorii externe…
    Romania a fost singura tzara din istoria lumii care si-a platit integral datoria externa…ar trebuiisa fim mindrii…nu astia de-acum…cei care au reusit sa plateasca sa fie mindrii ca au de ce

  35. Solutia?
    Statul ukran artificial sa dea inapoi toate teritoriile care nu-i apartin si pe care le tine cu forta. Iar polonezii sa-si vada de treaba ca prea-i provoaca pe rusii si nu-i vad bine. Sau ce vor? Nu i-a fost destul Europei ca a avut doua razboaie mondiale ?!
    Ii mai trebuie si un al 3-lea nuclear ? Iar nebunii ca polonezul sarit de pe fix sa mearga la balamuc.

  36. Ce-mi spune mutra lui Sikorski? cearcane adânci, profunde, caracteristice, si-o piele distrusa, poroasa, cazuta, de BE-TZIV caracterizat. VODKA SIKORSKAYA. Pedepsitului i s-au furat mintile. Si nu-i primul polonez în asemenea situatie. „Elitele” tot asa o duc de prin secolul al XIII lea. Restul nefiind, privindu-l de VODKA SIKORSKAYA, decât rautate crunta si fara depozite utile prin cap.

  37. Javra Sikorski trebuie băgată urgent în pușcărie, pentru instigare la război!

  38. In primul rand nu sunt sugestii venite din Polonia, ci din gura unui agent de influenta al noii ordini, agenti infiltrati in mai toate guvernele si parghiile de putere politica, economica si sociale existente in societatea umana. In momentul in care este identificat ca fiind exponent al poporului polonez se produce o diviziune iar declaratia in sine este o teza care asteapta o antiteza pentru sinteza. Mai mult control. Clasic

  39. @gigel: tu uiti ca „rasplata” românilor pentru plata integrala a datoriilor, în 1989, a fost asasinarea cuplului Ceausescu? învatatura de minte petru restul: „vezi ce ti se-ntâmpla daca esti cinstit, muncitor si ambitios si vrei s-arati ca esti si bun gospodar”?!

  40. Exista un bolnav mintal care isi semneaza opiniile lui idioate cu numele mei ,Paulian Ionescu.De fapt cred ca se poate vedea din opiniile acestui psihic bolnav ,ca nu este zdravan la cap.Opinia mea personala este ca Vicepremierul Jaroslaw Kaczynski,nu isi da seama de gravitatea unei inarmari nucleare a Ukrainei.Probabil ca a baut citeva pahare mai mult cum au de obicei polonezii si nu isi da seama de ce vorbeste.

  41. Conducatorul partidului de guvernamant din Polonia, care e si vice-premier, in realitate el este premierul, nu marioneta care se duce pe la intrunire, e fratele presedintelui polon care a murit in accidentul de avion acum vreo 10-12 ani si inca are impresia ca rusii l-au omorat pe fratisu. Repetati o prostie, ca Ucraina a avut arme nucleare… nu e adevarat, Ucraina a gazduit pe teritoriul ei arme nucleare care erau controlate de la Moscova, care si le-a retras dupa 1991. La fel cum „scutu” de la Deveselu nu e al Rromaniei, e detinut si operat de americani, daca licuriciu se supara isi ia jucariile si pleaca. La momentul de fata armele nucleare ruse sunt retrase la Ural, daca SUA aduce nucleare in Polonia/Finlanda/Baltice, Kremlinul o sa le plaseze in Kalinigrad, Belarus si Crimea. Escaladarea e adusa numai de membrii NATO

  42. Forțele armate ale Chinei vor lupta până la capăt dacă cineva îndrăznește să separe Taiwanul de China, a declarat duminică șeful apărării din China într-un discurs la dialogul Shangri-La. Analiștii chinezi spun că este cel mai puternic avertisment pe care China l-a trimis Statelor Unite, deoarece Washingtonul a folosit frecvent problema Taiwanului pentru a provoca China și pentru a încuraja autoritățile separatiste ale insulei să agraveze situația de securitate din regiune.

    Consilierul de stat chinez și ministrul apărării, Wei Fenghe, a ținut duminică un discurs despre viziunea Chinei pentru ordinea regională la cel de-al 19-lea Dialog Shangri-La din Singapore. Cu privire la problema Taiwanului, Wei a spus că Taiwanul face parte din China, iar problema Taiwanului este afacerea internă a Chinei. „China își va realiza cu siguranță reunificarea”.

  43. Acest imbecil își imaginează că la un atac nuclear toți crapă, numai el scapă și se face președinte universal! Nu s-ar putea face cumva invers?

  44. Ça de obicei polonezii tin mortis sa demonstreze ça sunt cei mai prosti din curtea scolii! Au mai disparut ça tara cateva sute de ani, dar se pare ca nu au inteles nimic. Daca in Ucraina rusii au mai incercat sa fereasca ceva, in Polonia rad totul din prima zi

  45. Polonia a fost imperiu, a asuprit multe tari, chiar si Moldova. Au fost ce sunt rusii azi. Rusii o sa le-o traga…ca merita.

  46. HAIDE-ȚI SĂ ADMITEM : VOTCA-I TARE -SIKO-I MOALE ! ( NO,NO da din Înțelep-ciun(ma)ea”LUMII CIVILIZATE”(unde-o fi) -VOTCA SPUNE CE GÎNDEȘTE CONSUMERUL”

  47. Radosław Tomasz Sikorski este un politician, politolog și jurnalist polonez.
    -drogalaul din poza!

  48. Polonezii nu se dezmint ca popor de cretini! E suficient sa citesti ideea asta 100% poloneza. Imbecilii astia, daca ar fi existat arme nucleare pe vremea celui de-al 2-lea razboi mondial, le-ar fa atacat cu sarje de cavalerie, inarmati cu sabii, asa cum au facut cu tancurile germane. Nu mai am nici o urma de respect fata de natiunea asta.

  49. Bai rusilor si americanilor, potoliti-va, ca daca miscati armele nucleare din silozuri, scoatem Bricul si Fregata in larg si praful s-alege de voi!

  50. Când li se vorbește putinezilor pe limba vorbită de la Kremlin de Putin și toata propaganda Moscovei, putinștii dau în clocot, de se sparge Putina.

  51. Daca Ukrayna vrea multe arme shi cit mai puternice, este explicabil cind ai dushman Rusia. Primul lucru strategic shi tactic la cerintzele tov.Zelea, este de ce nu vrea el de al dracului specific ideologiei lui Talmudiky, sa rezolve, putem spune onorabil cit de cit, intarirea flancului estic NATO, shi mai ales al UE, ca tot vor UE, NATO, samd. Romania nu a renuntzat le teritoriiile furate de bolshevici indiferent de natzie, chiar daca la aderarea ei, la visurile lui Zelea, diplomatzia a fost de acord sa arate ca nu este o tzara conflictuala. Daca vor ca se poate shi nu numai, acest lucru este chiar absolut necesar. Daca nu shi nu, atunci ca la WW1, vor ramine o tzara iexistenta pe harta lumei, asha cum vrea Krakanel. Nu se discuta, crezindu-se ca romanii este proshti, asha cum pe plan intern suntem ingenunchia-tzi de tot felul de sinecuri ale lui rromica toc.bolshevic Ilici Yliescu, platite de la Buget. Planul lor este mult mai mare, absolut fara izbinda atunci cind negi Adevarul istoric, asemanator logicii lor contra creshtinilor europei. Daca UK s-a retras din UE, este ca SUA, Polonia shi Ukraina, pot crea intr-o zona bogata shi cu iarba grasa, un mini imperiu ce pot controla toata zona Euro-Asia. Conditzia este sa invinga Rusia, care poate fi un aliat contra Chinei, dar greu de crezut. China shtie ce vrea shi de acolo se vor narui toate visele khazare, care nu respecta tzari shi traditzii creshtine, ci doar Boul lor de Aur. Acum problema reala, care poate modifica scenariul este inarmarea excesiva a Ukraynei, care conform istoriei lor cu kurool in doua luntre pot devenii aliatzii Rusiei in cucerirea Europei. Atentzie, acest lucru este planul B al khazarilor care oricum vor belirea Omenirii=goimilor.O zi buna. Con
    P.S. Nici America nu mai este ce a fost, la fel cei Alles Bulla, ca de la ei se trage totul!!!

  52. @Stefan: E cazul sa te mai documentezi. Istoria cu sarja cavaleriei poloneze contra tancurilor germane este pur si simplu un fals propagat din aproape in aproape. Nimeni nu era nebun sa sarjeze blindatele, chiar daca acestea, la acel moment, erau cam de marimea unui ARO de alta data, cu blindaj cit sa reziste la focurile armamentului usor. Cavalerie au avut cam toti beligerantii, poate cu exceptia SUA (nu caut acum date precise dar iti propun asta ca exercitiu). Cavaleria insa isi aratase limitele inca din timpul Razboiului de Secesiune din SUA. Cavaleria, atita cit mai exista in ajunul Celui de-al Doilea Razboi Mondial, era de fapt infanterie calare, adica infanteristi cu un grad mai ridicat de mobilitate si capacitate de trecere peste obstacole, pe care motorizatele inca nu il aveau. Erau forte utile in recunoastere si raiduri, in nici un caz actiuni de forta, asta in cazul cind la comanda se aflau generali responsabili. Cam acelasi lucru a stat la baza arhicunoscutului dar fals relatatului incident. Pe scurt, o patrula sau detasament de cavalerie poloneza, a sezizat dificultatea in care se aflau camarazii lor (nu cunosc acum efectivul acestora, probabil de valoarea unui pluton, poate companie) si le-a sarit in ajutor, doar pentru a fi la rindul lor dispersati de citeva tancuri germane. Am citit aceasta cu multi ani in urma intr-o revista militara britanica, Military History Matters, care , din pacatre, nu imi mai este accesibila, dar poate ca se gasesc informatii si pe net. Succes si tine-ma la curent!

  53. De ce nu publicati postarea mea ?
    Of.tica e boala grea, Charlie sufera de ea: Ca nu stie romaneste, ci doar “STRAINESTE”; Ca nu este de spiritualitate romaneasca, ci doar ANTIROMANEASCA; Ca se vrea ev.reu, insa este doar ATEU; Ca se vrea nobil, insa este doar DEBIL; Ca se vrea intregitor, insa este doar MIGRATOR.

    PS1. Despre Spirtualitatea poloneza:
    POLONIA:
    Cea mai cunoscută descoperire arheologică privind Polonia preistorică este o așezare fortificată din Biskupin, datată din cultura luzațiană (de origine slavă) a epocii timpurii a fierului, în jurul anului 750 î.e.n.
    Primul conducător atestat al statului polonez a fost Mieszko I din dinastia Piast, care a fost botezat în anul 966 de misionari din Regatul Ceh.
    Caracterul unic al artei poloneze a reflectat întotdeauna tendințele mondiale.

  54. PS2. Despre Spirtualitatea romaneasca: (I)
    Teritoriul de astăzi al României a fost locuit începând cu circa acum 40.000 de ani, în paleoliticul superior.
    Epoca pietrei este reprezentată prin descoperiri arheologice pe tot cuprinsul țării. În neolitic au existat o multitudine de culturi: Neoliticul timpuriu (6600-5500). Culturi: Carcea–Gura Baciului,Starcevo Criș, Ciumesti-Piscolt; Neoliticul dezvoltat (5500-5000). Culturi:cultura ceramicii liniare, Vinca (timpurie), Lumea Nouă, Dudești, Hamangia (timpurie); Eneolitic timpuriu (5500-4500). Culturi:Boian, Vadastra, Hamangia, Vinca-Turdas, Precucuteni; Eneolitic târzi
    Încă înainte de anul 2.000 î.Hr. și până în secolul I î.Hr., pe teritoriul României de astăzi, pe atunci Dacia, sunt evidențiate de izvoarele arheologice și istorice diferite uniuni de triburi tracice, daco-getice, mai importante fiind cele de sub conducerea lui: Charnabon (sec. V BC, regele getilor mentionat de Sofoclev in Triptolemus); Cothelas, sec. IV BC; Rex Histrianorum, 339 BC; Moskon, Dromichaetes, Zalmodegicus, Rhemaxos, Rubobostes din sec. III BC; Zoltes; Oroles, Dicomes din sec. II BC; Rholes, Dapyx, Zyraxes din sec. I BC; Burebista, 82–44 BC; Deceneus, 44 BC-27 BC ; Cotiso, 40-9 BC; Comosicus, 9 BC–30 AD; Scorilo, 30–70 AD; Duras, 69–87 AD, Decebal, 87–106 AD.

  55. PS3. Despre Spirtualitatea romaneasca: (II)
    Cultura României este ansamblul de valori materiale și spirituale produse pe teritoriul României. România are o cultură unică, care este produsul geografiei și evoluției sale istorice distincte. Identitatea românească a fost formată pe un substrat din amestecul elementelor neolitice, dacice și romane, cu multe alte influențe, in antichitate și în evul mediu. Civilizația apărută pe Valea Dunării este cea mai veche civilizație din Europa (5500-3500 î.e.n.). Civilizația corespunde în mare măsură culturii Vinča-Turdaș. În Europa cele mai vechi scrieri (proto-scrieri) sunt cele de pe Tăblițele de la Tărtăria/cultura Vinca, datate la circa 5000 BC.
    Istoria creștinismului în România a început în secolele II-III AD. Conform istoricului Tertulian (150-220) numele lui Hristos ajunsese să fie cunoscut în vremea sa inclusiv „popoarelor din Galia, Marea Britanie, sarmaților, dacilor, germanilor și sciților”.

  56. PS1. Despre Spirtualitatea poloneza:
    POLONIA:
    Cea mai cunoscută descoperire arheologică privind Polonia preistorică este o așezare fortificată din Biskupin, datată din cultura luzațiană (de origine slavă) a epocii timpurii a fierului, în jurul anului 750 î.e.n.
    Primul conducător atestat al statului polonez a fost Mieszko I din dinastia Piast, care a fost botezat în anul 966 de misionari din Regatul Ceh.
    Caracterul unic al artei poloneze a reflectat întotdeauna tendințele mondiale.

  57. Dle Nistorescu, aveti cunostinta sau nu de practicile subordonatilor care BLOCHEAZA comentarii inconvenabile ideologic?
    Aseara la 20:56 am postat un comentariu care incepea astfel: „Garda de Fier a Securitatii de pe forum produce CLONE ANTISEMITE si RASISTE pe banda rulanta!!!”…Acesta e un adevar care vad ca deranjeaza, cenzorii uitand dejectiile
    clonelor din ultimul an in care ii IDOL LATRIZAU pe CRIMINALII COMINTERNISTI Zelinsky si Antonescu…M-am referit la prost-tracii care au postat pana la ora respectiva enumerandu-i si i-am demascat ca AGENTI SOVIETICI care sunt capabili
    pentru a-l „legitima” pe Rasputin sa blasfemieze POPOARE si STATE SUVERANE, intai pe ucraineni si Ucraina, acum pe polonezi si Polonia!?

  58. PS 4. Diferentele foarte mari dintre spiritualitatile (in istorie, cultura, religie) poporului polonez si cel romanesc (a se vedea PS1-PS3), se OGLINDESC in DIFERENTELE semificative intre MODUL de GANDIRE al celor doua popoare.
    INCLUSIV in modul de gandire si reactie in raport cu actualul razboi slav-slav !

    Va roga sa publicati si postarile mele PS1, PS 2, PS 3 .

  59. PS 4. Diferentele dintre spiritualitatile (in istorie, cultura, religie) poporului polonez si cel romanesc (a se vedea PS1-PS3), se OGLINDESC in DIFERENTE semificative intre MODUL de GANDIRE al celor doua popoare.
    INCLUSIV in modul de gandire si reactie in raport cu actualul razboi slav-slav !

  60. PS 4. Diferentele dintre spiritualitatile (in istorie, cultura, religie) poporului polonez si cel romanesc (a se vedea PS1-PS3), se OGLINDESC in DIFERENTE semificative intre MODUL de GANDIRE al celor doua popoare.
    INCLUSIV in modul de gandire, pozitionare si de reactie in raport cu actualul razboi slav-slav !

  61. PS 5. Si ROMANIA este un POPOR si STAT SUVERAN !!! Pentru ca ROMANII sa RESPECTE alte popoare si tari, trebuie ca si acele popoare si tari sa respecte tara noastra, numita ROMANIA!!! Ca INTEGRITATE teritoriala, UNITATEA, INDEPENDENTA si SUVERANITATE nationala !!!

    Intai pe ucraineni si Ucraina … cei care a OCUPAT si ocupa fortat (din 1991) taramurile cele ROMANESTI ale Bucovinei, Hertei, Insula Serpilor ! Daca Zelinschi, la inceputul lunii februarie 2022 (inainte de inceperea actualului razboi slav-slav), nu ar fi REAFIRMAT, din nou, ca teritoriile ocupate de ukrani, cat si parti din Romania de astazi, ar apartine tarii ukrane, INDEMAND la NERESPECTAREA INTEGRITATII si UNITATII tarii noastre, am fi putut respecta acea tara. Asa … AGRESORUL si OPRESORUL tarii NOASTRE este chiar Ucraina ???

    Acum pe polonezi si Polonia!? Cand afirmi ca Ukraina trebuie inarmata nuclear, si „instigi” la un razboi nuclear, in zona estica a EUropei (amenintand inclusiv INTEGRITATEA cea TERITORIALA a Romaniei), cu posibilitatea de un WWIII NUCLEAR … ce banguie o astfel de tara ??? Asa … AGRESORUL posibil la INTEGRITATEA tarii NOASTRE ar fi chiar Polonia ???

    PE noi, ROMANII, TREBUIE sa ne INTERESEZE, in PRIMUL rand doar INTEGRITATEA teritoriala, UNITATEA, INDEPENDENTA si SUVERANITATEA nationala !!!
    Si doar apoi, restul !!!

  62. Petru noi, ca popor din Balcani, mai importanti sunt tracii cei stravechi … decat slavii …

    „Tracii sunt cei mai puternici din lume cu excepţia indienilor bineînţeles, şi dacă ei ar avea un singur conducător sau dacă s-ar înţelege între ei, după părerea mea, uniunea lor nu ar avea egal şi ei ar fi de departe deasupra tuturor celorlalte naţiuni. Tracii poartă multe nume în diferitele regiuni ale tărâmului lor, dar cu exceptia geţilor, taursilor şi a celor care trăiesc deasupra crestonailor.
    Geţii însă, sunt cei mai viteji si cei mai drepţi dintre traci. ”
    (Herodot, Istorii , scrisa intre 450 BC – 420 BC).

    RUSINE. tuturor celor care NU ne cunosc ISTORIA cea STRAVECHE a TARAMURILOR noastre GETO-DACICE, TRACICE si ILIRICE !!!
    Acestia nefiind de tara, neam si suflet ROMANESC !!! Fiind doar APATRIZI, STRAINESTI si ANTIROMANESTI !!!

    Si ce ne intereseaza, asa mult, pe noi, GETO-DACII cei PIE pre-LATINI, de unele popoare slave si de conflictele dintre ele ???

  63. @Anonim
    Mai propagandistul lui peste, am vazut filme documentare cu sarjele de cavalerie poloneze impotriva tancurilor germane, nu doar odata. Cum poate sa vinea un neispravit ca tine si sa nege istoria? Vezi-ti domnule de viata ta si nu mai imprastia minciuni si dezinformari, cauta-ti alta meserie mai onorabila decat sa fii raspandac securistoid. La cata minte ai, poate ai sa negi si ca au propus polonezii ca sa primeasca ucrainenii arme nucleare.

  64. @Stefan: Vorbesti prostii, ba inca esti si prost crescut. Intre un montaj video si un articol intr-o revista serioasa, aleg ultima sursa, ca sa nu mai vorbim de logica. Cauta informatii si te vei lamuri singur, asta daca ai ceva mai multa minte decit o nuca seaca.

  65. @Anonim
    Tu n-ai treba pe acasa? Vezi-ti de ale tale si nu ne mai intoxica cu delirul imaginatiei tale bolnave. Imaginea de epoca filmata nu este trucaj de Hollywood asa cum sunt imaginile din Ucraina, dar ce poti cere de la un om bolanav la cap care traieste doar in imaginatia sa? Si nu ma mai aborda, ca n-am vreme de irosit pe toate neroziile.

  66. @Stefan: Mitocane, pune mina pe carte inainte de a bate la tastatura. Ai vazut cavaleristi polonezi lovind cu sabia in tancurile germane, in acel film, asa cum spune mitul? Stii macar unde si cind s-a petrecut acest episod si care sint protagonistii? Pariez ca nu. Daca te-ai fi deranjat sa afli, nu ai fi batut cimpii.

  67. Exact! Americanii trebuie urgent sa le trimita circa un milion de prastii si 1000 tone de pietricele. In aceasta situatia victoria clownului va fi garantata!

  68. Pentru Anonim. In cel de-al doilea razboi mondial a existat un moment cind o sarja de cavalerie a ripostat unei agresiuni cu blindate. Acest moment a fost cund Germania a ocolit linia de fortificatii „Maginot” a Frantei, a violat neutralitatea tarilor de jos si a atacat Franta cu armata de tancuri si blindate comandata de generalul Heinz Wilhelm Guderian. Riposta franceza a venit din partea generalului francez Maurice Gustave Gamelin, care a comandat o armata de calareti si lancieri,scria cu un ton tragic : cu care a incercat sa sarjeze armata lui Guderian. Un istoric a scris la acea vreme , cu un ton tragic ” cai si lancieri contra blindate si mitraliere…!”

  69. @Conu Leonida fata cu reactiunea: Dupa toate probabilitatile, este o poveste si mai falsa decit cea pusa pe seama polonezilor. Gamelin nu era doar comandantul unei armate franceze, ci al intregii armate franceze, avind bune state de serviciu. Greu de crezut deci ca ar fi comandat o asemenea sarja, care sa fi implicat o intreaga armata, asta daca ai minime cunostinte de organica militara. Mai mult de atit, armata franceza, in 1939, era departe de a cuprinde doar calareti si lancieri. Asta putea fi valabil, dar numai intr-o vaga masura, in ajunul Primului Razboi Mondial, la fel ca in multe alte armate. Nu am auzit si nici nu am gasit ceva despre aceasta sarja, petrecuta in Al doilea razboi Mondial. Cind si unde a avut loc si cine scrie despre ea?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.