Scenariu de coșmar! Ce se întâmplă dacă nu vom mai avea gaze de la ruși

România este una dintre statele norocoase ale Europei în ce privește aprovizionarea cu gaze din străinătate pentru că jocul geostrategic a ferit-o de blocaje. Pentru că Ungaria nu este pe lista neagră a Federației Ruse, țara noastră încă poate importa gaze prin conducta South Stream și astfel își poate încărca depozitele, ajungând aproape la 50%. Ce se întâmplă dacă vom avea o iarnă foarte grea și rușii ar închide definitiv gazoductele către Europa?

12 țări europene au rămas fără gazele din Federația Rusă. Rând pe rând, conductele care alimentau cu gaze Europa au căzut sau au redus livrările: Yamal, Ucrainean System, Nord Stream 1. Practic, avem o singură rută care funcționează aproape normal: South Stream. Deși asistăm în ultimele 30 de zile la o reducere a gazelor livrate din Federația Rusă către Europa, nu se identifică creșteri ale livrării de gaze din celelalte surse de gaze care alimentează Europa (Norvegia, Algeria, Azerbaijan, LNG), susține analistul Dumitru Chisăliță.

Conform acestuia, România are NOROC că firmele de furnizare gaze din Ungaria importă gaze din Federația Rusă prin conducta South Stream și descarcă o parte din gazele care tranzitează România și în Romania. România are astăzi gaze de import și a atins un nivel de încărcare a depozitelor de 47 % din NOROC. Dacă Ungaria ar fi fost pe lista neagră a Rusiei, sau dacă nu era nevoită să tranziteze Romania, probabil că România nu beneficia de cele 2 – 3 milioane mc/zi gaze naturale, ceea ce ar fi făcut ca depozitele românești de gaze,  probabil, să fie doar la un nivel de 35-38 %, iar la sfârșitul ciclului de înmagazinare, probabil, am fi atins doar un nivel de 65-70%, consideră analistul.

În situația în care NOROCUL va fi de partea României și în continuare, respectiv importul realizat de alte firme din Rusia și revândute în România va funcționa până la primăvară și vom avea NOROC de o iarnă ușoară, România ar putea să treacă această iarnă relativ bine, probabil exceptând două trei episoade în care perioade mai răcoroase ar impune anumite restricții.

Dacă România este părăsită de NOROCUL, care oricum ne însoțește de 10 ani, iarnă de iarnă, și nu vor mai curge gaze din Rusia către România, sau firmele străine care importă astăzi gaze în România, vor alege să nu mai vândă aceste gaze în România, sau nu găsim nici alte gaze, totul așezat pe o iarnă grea, lucrurile vor fi critice pentru perioada decembrie 2022 – martie 2023, cu posibile episoade extreme în luna februarie 2023 (statistic luna februarie este luna cu cele mai coborâte temperaturi și luna în care cantitățile de gaze din depozite sunt reduse), este de părere Chisăliță.

Astfel, se impun detalierea Planurilor pentru situații de urgență pe piața de gaze naturale, care să permită raționalizarea gazelor pentru consumatorii economici, în funcție de valoare deficitului. Un val de frig de 14 zile cu temperaturi sub -15 C în ultima parte a iernii, ar necesita raționalizarea aproape a tuturor consumatorilor exceptând consumatorii casnici și consumatorii esențiali. Practic, aproape toată România ar trebui să fie închisă. Chiar dacă teoretic consumatorii casnici nu vor fi afectați, realitatea s-ar putea să infirme această cerință. Trebuie să avem în vedere că în situații de frig extrem consumatorii care sunt mai aproape de sursă consumă mult și fac ca gazele să nu mai ajungă în cantitatea și presiunea minimă de funcționare a aparatelor la consumatorii din extremitățile sistemului de transport sau distribuție, aceștia rămânând efectiv fără gaze.

Chiar dacă scenariul unei ierni viitoare grele este redus, totuși acest scenariu ar trebui luat în calcul. Acum 35 de ani sistemul politic considerat perfect – comunismul – accepta posibilitatea unor scenarii de lipsă în aprovizionare cu gaze și lua măsuri pentru a raționaliza consumul de gaze naturale și energie electrică, astăzi ne este jenă să folosim cuvantul RAȚIONALIZARE.
Rămâne de văzut dacă NOROCUL ne surânde din nou sau frigul ne va îngheța indolența, conchide Chisăliță.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4571 Articole
Author

25 de Comentarii

  1. Vai de mine si de mine,maica,sa nu avem gaz de la rusi,eu una ,ma ascund sub pat

  2. Nu fiti foarte optimisti. Ungaria va primi gaz rusesc prin Turk Stream, adica prin Bulgaria, Serbia. Am vazut la TV, posturi straine. Nici macar bulgarii nu vor primii gaz de acolo, e vorba doar de tranzitul gazului ptr care se platesete in valuta. Rusii in toate conductele pompeaza doar gazul contractat de diferite tari. O tara care nu a cumparat nu poate extrage gaz ptr ca se numeste furt. Si este furata o alta tara UE si NATO.

  3. Indiferent ca avem sau nu noi gaze pe teritoriul romanesc, chinul cu gazele va continua sau agrava! Pentru ca:
    – Prioritate au partenerii plavanului si a politicii securistoide pentru strainezia,
    – Cresc preturile enorm incat doar cei care dorm in pat cu saltea incalzita de finante vor avea confortul de care isi permit(vezi pensiile nesimtite, ulterior botezate ca fiind pensii de serviciu, lege perfect facuta pentru a nu putea fi contestata in niciu tribunal)!
    – Cetatenii majoritari vor trai din ce in ce mai greu si prost. Apropo, parca hoiturile urlatoare verbalizau certitudinea ca avem asigurat 90% din productia interna la gaze!

  4. Asta se întâmplă când suntem conduși de niște proști trădători și aroganți care-și închipuie ca nu mai răsare soarele fără ei.
    Praf și pulbere sa se aleagă de uiea ma-si!

  5. Nici o zi fara „scenarii de cosmar”.Presa si televiziunea izvor permanent de depresie .

  6. Daca nu vom mai primii gaz de la rusi sa multumim paraliticului de peste balta si madam Urzulei.

  7. @Maica Pareza
    Ai dreptate sa fii îngrijorată. Oricum ești cam “ascunsă” de soartă…

  8. Si partea cea mai tare este ca anul trecut guvernantii lui papura voda au dat lege prin care se interzice lemnul ca forma de incalzire pentru cei care mai au sobe. Poate iarna asta o sa fie cea mai rece din istorie si se distruge odata constructul asta masonic numit Rromanistan.

  9. noi putem sa avem gazele si petrolul Arabiei Saudite, ca tot se va gasi un bombonel cu foamea-n gat, care sa dea averea tarii, moca.
    Asa ca nu ne mai amarati cu stiri despre gaze, ca stim, 10lei/mc.
    Si mai stim un lucru, mamaliga nu explodeaza.

  10. NOROC cu incalzirea globala.
    Sunt utile si parturile de vaci oa ceva. Mai reduc din nevoia de importuri gaze de la rusi si scad din facturile lui Popescu.
    Fac efect sera si tin iarna calda afara.

  11. Daca nu incepe bubuiala aia mare ca s-o mierlim pana la iarna, la iarna se va ingheta efectiv de frig in case deoarece iarna va fi foarte friguroasa si lunga.

  12. @La 10 lei metrul cub? Eu cred ca va fi undeva la 3-4 euro in Vest, iar la noi va trece de 6 euro. La electriitate, pretul va fi de 4-5 lei per kwh la iarna.As fi curios cum va reusi Guvernul sa plateasca diferenta la gaz si energie electrica, daca nu ajusteaza si el drastic pretul plafonat, aducandu-l aproape de pretul de vanzare de la noi?

  13. ‘ Punem o haină în plus pe noi ‘ sau așteptam gazul lichefiat de la americani că abia a fost Ciucă la inaugurarea gazoductului dintre Grecia și Bulgaria, viitorul sună ……….., completați singur linia punctată !

  14. Nu ne vom plictisii in noptile lungi si geroase la iarna. Dar nici jalnicii de politicieni.

  15. Mai sunt 3 luni si jumatate pana incepe sezonul ,,estival,,!
    Si daca va fi gaz, va costa atat de mult incat un om care munceste cinstit nu va da drumul la centrala.Se vor umple spitalele de oameni bolnavi.
    Vom sta la lampa cu petrol si vom asculta politica la un mic radio cu baterii. Cui ii place sa citeasca are noroc. Restul vor murii de plictiseala.

  16. Ca sa cumperi gaz de la rusi trebuie sa platesti in ruble…Dupa sanctiuni Rusia si – a crescut excedentul comercial dupa trimestrul doi la 14O miliarde dolari…… Romania este pe deficit comercial drastic…Politica actuala a Romaniei are ca prioritate cumpararea de armament american, ne va baga si in Razboi. PSD = PNL = USR = Johanis = NATO = dezastru….Nimeni nu se poate opune. E ca in 1940, cand 95 la suta din Romania era cu Germania nazista.

  17. nici o problema au grija Biden, Soros si Bill gates grija de Europa… nici praful nu o sa mai ramina dupa iarna asta

  18. Vai ce jale la futinoizi.
    Fara gazul rusesc vine Apocalipsa.
    O sa murim, osa inghetam…
    O sa dam caloriferul cu un grad doua mai putin, o sa mai mergem si cu transportul in comun, si o sa le-o tragem in bot la rusi.
    Daca vara dai AC-ul la 18 grade poti sa stai si iarna la 19.

  19. TETEO TATA, CRED CA NICI 15 GRADE NU VOM AVEA LA IARNA, NOI ROMANII, CA N-AVEM DIN CE PLATI, IAR GUVERNUL NU VA AVEA DE UNDE SUBVENTIONA DIFERENTE DE EURO (LA NOI POATE DEPASI 6 EURO MC DE GAZ SI 1-1,2 EURO KWH ELECTRICITATE). DACA TU CREZI CA LE-O VOM TRAGE LA RUSI, TREMURA FERICIT! OR STA NEMTII LA 17 GRADE DE SE INGROZESC, DAR NOI NICI 15 GRADE NU VOM AVEA, CA NU NE VOM PERMITE PRETUL. ASTA DACA VOM AVEA GAZ, CACI FOAMEA DE GAZSI PRESIUNILE, VA FACE CA SI GAZUL NOSTRU SA MEARGA IN VEST. NOI N-AVEM NICI CU CE-L PLATI.

  20. Solutia e sa extragem dracului gazul ala din Marea Neagra.Daca exista ceva,sau daca nu ni-l iau nemtii si ungurii si apoi ni-l revind.

  21. Cuvîntul de bază pe care se bazează articolul si întreaga noastră „strategie” este NOROC …poate Noroc Bun dacă mai găsim niste minieri pt a redeschide minele de cărbune, că altfel se aplică sigur „Legea lui Murphy”?(Legea lui Murphy este maxima care are următorul enunț: „Dacă ceva poate să meargă prost, va merge prost”.)

  22. @gigi spune:
    12 iulie 2022 la 14:31

    „Solutia e sa extragem dracului gazul ala din Marea Neagra.”
    gigi, noi nu avem NIMIC. Multinationalele extrag acel gaz si fac ce vor cu el.
    „Legea de modificare a actului normativ impus de Liviu Dragnea privind operațiunile petroliere din perimetrul românesc al Mării Negre prevede taxe mai mici și garanția că nu se schimbă, libertate deplină pentru companii să vândă gazele oriunde, la preț de piață. Inițiatorii proiectului sunt Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, Kelemen Hunor, Varujan Pambuccian și Virgil Popescu.”
    https://www.cotidianul.ro/cum-va-arata-viitoarea-lege-pentru-exploatarea-marii-negre/?unapproved=751463&moderation-hash=40ed096befcb1328c638f8ad1c22a058#comment-751463

  23. Culmea Justiției: Putin judecat în România!
    12 iulie 2022, 13:03
    https://www.cotidianul.ro/culmea-justitiei-putin-judecat-in-romania/?unapproved=824429&moderation-hash=e4224b65310275feafafe210e2018ff1#comment-824429
    Se baga in seama si securista asta drogata; o japita terorista psihopata, ce droguri consuma satanistii astia nazisti? Securiștii teroriști vor să dea proiect de lege să se întoarcă românii din Diaspora în 15 zile în țară pentru pregătire militară!!?? Cine e nebun să vină să îi apere pe teroriștii sataniști și să își lase jobul, casa și ce și-a făcut afară?!! Ce fumează ăștia de debitează numai inepții ori satanistii nazisti consumă prea multe prafuri!! Nu o să vină nimeni normal la cap ca să apere pe sataniști ca carne de tun!!!

  24. Articole și comentarii par a fi scrise de programe de calcuator, „bots” în eng. Cînd oficial se scot 90% gaze din România nici un om cu mintea întreagă nu se vaietă de gazele de la rusi, se vaietă de minciunile și hoția celor puși în fruntea bucatelor.
    Încă de dinainte de 1990 și pînă azi este același procent de gaze importate, 10%, oricît de mare ar fi fost producția de la noi. Și unui „bot” ar trebui să-i i se pară ciudat, să-i dea undeva eroare.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.