A doua putere europeană se afundă în criza datoriilor

Datoria publică a Franţei creşte în ritm alert. După primele şase lui ale anului, a ajuns la 1.692 de miliarde de euro, potrivit unui raport al Statisticii franceze.

În doar trei luni (aprilie-iunie) datoria Franţei a crescut cu 46,4 miliarde de euro, ajungând la 1.692,7 miliarde de euro, adică 86,2% din PIB. În cifre absolute, Franţa, a doua mare economie a Europei, se apropie de Italia, ţara cea mai îndatorată de pe continent, care se confruntă deja cu probleme de finanţare, la costuri rezonabile, din partea pieţelor. Italia avea, în iulie, o datorie publică de 1.912 miliarde de euro, aproximativ 120% din PIB, cea mai mare, în termeni absoluţi, din Uniunea Europeană. Raportat la PIB, Italia este întrecută doar de Grecia, ţară care este aproape de faliment.

Cea mai mare creştere a datoriei Franţa este cauzată de împrumuturile suplimentare de 52,6 miliarde de euro contractate de Guvern, datorie nou-contractată pe termen lung, în general pe 10 ani. În schimb, primăriile şi-au redus datoria cu 2,7 miliarde de euro, iar fondurile de asistenţă socială cu 2,3 miliarde.

Împrumuturile acordate Portugaliei şi Irlandei în cadrul planului de salvare a zonei euro au costat Franţa în acest an 2,4 miliarde de euro, dar statul a primit totuşi înapoi 2 miliarde de euro din împrumuturile pe care le acordase industriei auto ca să treacă criza, în 2009.

Preşedintele Nicolas Sarkozy a prezentat un plan de buget pentru 2012 care ţine cheltuielile neschimbate faţă de acest an, iar cheltuielile cu serviciul datoriei şi cele cu pensiile vor continua să pună presiune pe deficit, potrivit Bloomberg.

Proiectul prevede un deficit de 81,8 miliarde de euro, sau 4,5% din PIB, în scădere de la 95,5 miliarde euro sau 5,7% din PIB în acest an. Deficitul ar urma să scadă ca urmare a unei creşteri cumulate a economie din anul acesta şi cel viitor. Pentru 2012 prognoza de creştere este de 1,75%, în condiţiile în care Zona euro ar urma să crească cu 1,4%. Însă, sondajele recente şi mai multe rapoarte ale băncilor arată că se aşteaptă o încetinire a substanţială a creşterii economice în 2012, ba chiar o recesiune.

Francezii se aşteaptă ca datoria publică să scadă începând din 2013. Însă pieţele de obligaţiuni văd Franţa considerabil mai slabă din punct de vedere fiscal decât Germania, asta în care ambele ţări sunt cotate cu AAA la toate agenţiile de rating.

În momentul de faţă, investitorii cer cu peste 0,7 puncte procentuale mai mult pentru a împrumuta Franţa la 10 ani în comparaţie cu Germania.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.