A început procesul primilor spioni ruși din Germania de după 1989

În Germania a început procesul unui cuplu acuzat ca spionează de 20 de ani în favoarea Rusiei. Este primul asemenea caz după încheierea Războiului Rece. Cei doi au fost arestați în octombrie 2011 sub acuzația că ar opera în favoarea Rusiei. ’’Acuzații aveau misiunea de a colecta informații despre strategia politică și militară a UE și NATO și despre aspectele politice relevante ale relațiilor Germaniei, UE și NATO cu Rusia ’’, arată procurorul.

Un presupus spion din Ministerul olandez de Externe le furniza celor doi documente secrete UE și NATO. Aceasta s-a petrecut între 2008 și 2011. Cuplul a fost arestat în octombrie 2011, când raidul poliției a surprins-o pe femeie ascultând mesaje codate din partea Rusiei.

Spionii au fost descoperriți de contraspionajul german în urma unui pont oferit de FBI.

Acuzații sunt născuți în America de Sud și au ajuns în Germnai de Vest folosind pașapoarte asutriece false, în 1988. Era cu un an înainte de căderea zidului Berlinului, într-un moment în care actualul spionaj sovietic-SVR-se afla în subordinea KGB. Cei doi spioni au o fiică și făceau parte din clasa de mijloc din Hesse, după ce locuiseră și în apropiere de Bonn. Primeau anual circa 100.000 de euro pentru informațiile oferite Rusiei.

În cazul în care vor fi găsiți vinovați, cei doi riscă până la zece ani de închisoare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.