A început TIFF 2020! Siguranța – cuvântul-cheie al ediției

Organizat în acest an exclusiv în aer liber, în 13 locații din Cluj-Napoca și din împrejurimi, Festivalul Internațional de Film Transilvania și-a deschis porțile cu trei proiecții sold-out ale comediei romantice La Belle Époque/ Cei mai frumoși ani (r. Nicolas Bedos), în Piața Unirii, USAMV și Báthory. În următoarele zece zile, Clujul va reuni cele mai așteptate titluri ale anului, pe care publicul le va putea urmări seară de seară, în condiții de siguranță sporită. Zeci de invitați sunt așteptați în acest an la TIFF, măsurile de protecție și distanțare fiind obligatorii pentru toți cei prezenți la festival.

Spectatorii prezenți la Gala de deschidere, începând cu ora 21:00, au avut parte de o surpriză muzicală specială. Piața Unirii a devenit locul de întâlnire al muzicii clasice cu soundurile electronice moderne, într-un moment artistic inedit: Sync the Classics – un nou concept al compozitorului și producătorului clujean Paul Ilea, cu participarea extraordinară a sopranei Zsuzsana Cerveni. Seara a continuat la înălțime, cu o călătorie fantastică în mașina timpului, alături de Daniel Auteuil și Fanny Ardant, actrița distinsă în acest an cu trofeul César pentru interpretare cu rolul din La Belle Epoque/ Cei mai frumoși ani. În paralel, o a doua proiecție a filmului a avut loc la USAMV, în curtea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, unde publicul a avut parte de o altă surpriză: un performance al Cluj Tango Orchestra – prima orchestră de tango argentinian din România.

Primul weekend de festival va aduce pe marele ecran titluri din Competiția oficială TIFF, cinefilii care nu vor putea fi prezenți la Cluj având posibilitatea de a urmări câteva dintre hiturile ediției online, pe platforma TIFF Unlimited. Nu va lipsi din programul ediției mult-așteptatul Weekend la Castel – două seri cu proiecții speciale, organizate în decorul spectaculos al Castelului Bánffy din Bonțida. Sâmbătă, pe 1 august, de la ora 21:30, Jean-François Zygel, un nume sonor în muzica clasică, va acompania live Faust (1926), capodopera lui F.W.Murnau, urmată de proiecția filmului Geaca de piele (Deerskin, r. Quentin Dupieux), programată la miezul nopții. Duminică, de la ora 21:30, cinefilii vor urmări aici Fii ca apa (Be Water, r. Bao Nguyen), documentarul despre Bruce Lee, iar de la 23:45, istoria muzicii electronice se va derula pe marele ecran în Noul val (Le choc du futur), în prezența regizorului Marc Collin, co-fondatorul trupei Nouvelle Vague.

Regulamentul de participare la TIFF 2020

Toate evenimentele incluse în programul acestei ediții se vor desfășura în aer liber, iar regulamentul de participare la proiecții va fi respectat, în mod obligatoriu, atât de participanții și invitații ediției, cât și de organizatorii festivalului. Accesul și participarea publicului vor fi permise numai cu condiția purtării măștii, aceasta fiind obligatorie pe toată durata evenimentului. Nu va fi permis accesul persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree, stare generală modificată) şi nici a celor care înregistrează temperatura măsurată mai mare de 37,3°C. În toate zonele de aşteptare (la intrare, la toaletă sau la ieşire) participanţii trebuie să păstreze distanţa de minimum 1,5 m, iar pe scaune, distanţa fizică între persoane va fi de 2 m.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Fara ofensa, nu inteleg de ce se inghesuie lumea la filme care au fost vizionate si ras-vizionate in sali de cinema si pe internet anterior festivalului. Inainte, cand festivalul avea loc in centrul orasului, vanzatoarele stateau proptite in usa magazinului, fericite ca vad haine mai extravagante pe vizitatori si calificau festivalul ca bun, ca „vedem lume multa”. Clujul este in „caldare”, si nimeni nu vrea festival mai departisor, in zona verde de la periferie, ca trebuie mers pana acolo (cam 15-20 minute) si asta nu ne place. Piata mica in care aveau loc proiectiile este inconjurata de artere intens circulate, astfel incat aveai impresia ca traficul trece direct prin ecran. Chiar si sutele de mii de untoldisti au fost inghesuiti in zona centrala a orasului (unic in Europa).
    Daca va uitati bine la imaginea cu care este ilustrat articolul, vedeti de ce nu iti vine sa vizitezi zona centrala. Piata, obiectivul turistic cel mai cel, este mereu, iarna-vara plina de vase de palstic, bucati de furtun, prelate, scanduri care fie se monteaza, fie se demonteaza, etc… Piata arata ca si curtea din spatele casei unui taran nu prea interesat de ordine. Va imaginati zona centrala din Brasov in acest fel? Va imaginati chiar si curtile taranesti ordonate din Bucovina in acest fel?
    Stiu ca se ofenseaza I love clujistii, dar asta e realitatea trista.

  2. Asta Seara Dansam in Familie . Pare-mi-se ca l-am mai vazut de doua ori acest Film , dar ce-mi aduc Aminte , doar Secventele , cu Mititei de la Poiana Tapului , in rest mi se pare a fi un Film , Plictisitor , deoarece Secventele din Film , sunt Filmate cu Incetenitorul , iar dupa O Ora si Jumatate , deja m-am Plictisit de Film . Stau si ma Intreb , cand au avut Timp Actorii sa faca atatea Filme ? Probabil , nu aveau Timp si de Concedii de Odihna , ca pentru 2 Ore de Film , trebuie macar acolo O Luna de Filmari si poate mai Mult Timp . In rest Cinematografia , era foarte tare , impreuna cu Ministerul Culturii , produceau Filme foarte Scumpe ! Si foarte multe Filme . Biletul la Film era 2 Lei si 50 de Bani , iar la Filme Plictisitoare , Lumea mai mult Dormea , dupa 8 Ore de Munca la Servici .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.