A.S.R. Prințul Charles, la Institutul Cultural Român din Londra

Alteța Sa Regală Prințul de Wales a fost prezent ieri în elegantul palat ce găzduiește Institutul Cultural Român din Londra, pentru a vizita expoziția de acuarele asociată volumului bibliofil Transylvania Florilegium, care celebrează unicitatea și extraordinara diversitate a patrimoniului natural românesc și pentru a participa la lansarea albumului omonim, apărut în condiții de lux la Editura Addison Publications.

Înaltul oaspete a fost întâmpinat de președintele I.C.R., Liliana Ţuroiu, și  de directorul I.C.R. Londra, Dorian Branea. Vizita s-a efectuat în prezența ambasadorului României în Marea Britanie, ES Dan Mihalache, şi a reprezentanților Addison Publications, Sir Nicholas Pearson şi Lady Henrietta Pearson,  inițiatorii expoziției și albumului aferent.

De-a lungul vizitei, Liliana Ţuroiu a discutat cu înaltul oaspete despre colaborarea ICR cu Fundația „Prințul de Wales”, în multiplele proiecte de conservare a patrimoniului pe care Prințul Charles le derulează în România. De asemenea, preşedintele I.C.R. a folosit acest prilej pentru a-i mulţumi moştenitorului coroanei britanice că a acceptat ca Fundaţia „Prinţul de Wales” din România să devină unul dintre partenerii Institutului Cultural Român în derularea programului de celebrare a Centenarului Marii Uniri.

Printre invitați s-a numărat o parte dintre cei 36 de artiști din întreaga lume care semnează cele 124 de acuarele, personalități ale scenei culturale londoneze, lideri ai comunității românești din Marea Britanie, precum și diplomați și diplomați culturali afiliați misiunilor românești din Londra și parteneri ai acestora.

După vizitarea expoziției și examinarea impunătorului album, ambele realizate la sugestia și cu susținerea sa, A.S.R. Prințul Charles, un adept al metodelor tradiționale de exploatare a resurselor naturale, s-a delectat cu o mică expoziție culinară cu produse bio și artizanale românești. La final, înaltul oaspete a primit în dar din partea președintelui I.C.R. un album și o operă de artă creată special de artistul Mihai Țopescu, iar din partea ambasadorului României, un stilou inspirat de creatorul acestui instrument de scris, românul Petrache Poenaru.

Cu această ocazie, A.S.R. Prințul Charles a vizitat pentru a doua oară sediul londonez al Institutului Cultural Român, după ce, în anul 2014, a acceptat invitația de a participa la vernisajul unei expoziții de Peisaje transilvane, care a fost realizată, la fel ca Transylvania Florilegium, la propunerea și cu sprijinul său. Cu prilejul vizitei de acum patru ani, moștenitorul coroanei britanice a pășit pentru prima dată într-o misiune diplomatică românească.

Atât lansarea albumului, cât și expoziția de la Institutul Cultural Român din Londra au făcut în ultimele zile obiectul unor articole elogioase în presa cea mai influentă, dacă e să amintim doar cotidianul The Guardian sau revista de specialitate Gardens Illustrated, care au subliniat singularitatea ecosistemului de plante rare al României, fără corespondent în alte părți ale Europei. Albumul de lux Transylvania Florilegium, îngrijit de reputatul profesor și botanist dr. John Akeroyd, cu o prefață semnată de însuși A.S.R. Prințul de Wales, va apărea în două volume și un total de 124 de planșe realizate de-a lungul a șapte ani.

Evenimentul multi-art organizat în jurul acestei apariții editoriale excepționale dedicate biodiversității românești face parte din programul Institutului Cultural Român de sărbătorire a Centenarului Marii Uniri. Vernisajul expoziției și lansarea volumului au fost completate, în intervalul 23-24 mai, de o prelegere a dr. John Akeroyd, botanistul A.S.R. Prințul Charles, despre bogăția florei din România, de o Expoziție de fotografie digitală având ca temă parcurile din București, precum și de inaugurarea unei instalații botanico-artistice, numită Grădina Marii Unirii, în piața Belgrave Square din apropierea Palatului Buckingham.

Întregul proiect se derulează în marja celebrului festival botanic Chelsea Flower Show, unul dintre cele mai vizibile evenimente internaționale din capitala britanică, fiind realizat de Institutul Cultural Român din Londra împreună cu un consorțiu de parteneri români și britanici, format din Ambasada României la Londra, Fundația „Prințul de Wales”, Editura Addison Publications, Primăria Municipiului București prin Creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București.

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Un articol prea lung si in consecinta plictisitor. Totusi o intrebare se pune: de ce cartea aceea se cheama transylvania cu „y”? Numele este al unei regiuni din Romania, Transilvania. Nu cred ca apare undeva scris parys spanya sau chiar Ytalya, Ha??!

  2. Nu doar lung si plictisitor; sunt prea multe poze in care apar zambete fortate, nefiresti.
    Oare cand vor sti, oficialitatile noastre, sa se comporte normal si cu demnitate ?
    PS – Nu-mi amintesc sa-l mai fi vazut pe Dl Ambasador atat de bine dispus

  3. Multumim pentru fotografii. Restul nu (mai) contează, dacă le ştim feţele.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.