Descurcăreți cu bani publici

Abonați la buget

Parlamentul României ascunde o serie de politicieni care își rotunjesc veniturile grație contractelor pe care firmele la care sunt acționari le au cu statul. Potrivit legii, exercitarea demnităţii de parlamentar este incompatibilă cu calitatea de administrator de firmă, însă deputaţii şi senatorii pot fi acţionari la diverse companii. Tocmai cu acest temei, o parte dintre aleși fac afaceri cu unele companii de stat. Și nu orice fel de afaceri, ci unele de pe urma cărora conturile personale cresc și cu câteva milioane de euro.

Această tactică nu aparține strict puterii, ci este practicată cu mult succes și de reprezentanții opoziției. Declarațiile de avere și de interese ale aleșilor sunt cele care dau de gol încrengăturile subterane dintre politicieni. Mai concret, declarația de interese are o rubrică numită „Contracte finanțate de la bugetul de stat“ și care îi obligă pe senatori și deputați să dezvăluie dacă vreuna din firmele lor sau ale rudelor lor de gradul I beneficiază de contracte încheiate cu companiile de stat.

14 senatori iuți de mână

14 senatori din totalul celor 137 s-au dovedit mult mai inventivi și cu mai multe intrări pe la conducerile companiilor de stat față de restul colegilor lor din această Cameră a Parlamentului. Aceștia au declarat că firmele lor sau ale rudelor lor de gradul I au afaceri cu statul. Pe primul loc se situează PNL, care are șase senatori ce dețin astfel de contracte. Senatorul liberal de Dâmbovița Iancu Caracota are nu mai puțin de 13 contracte alimentate din bani publici, în valoare totală de 1 milion de lei. Un alt liberal este senatorul de Neamț Eugen Țapu Nazare. Deși are doar două contracte obținute de la două dintre primăriile din județul parlamentarului, societatea la care este asociată soția lui Nazare beneficiază de o sumă totală de 7 milioane lei. Dar cel mai mare abonat la banii publici din Senat nu este vreun pesedist, ci un liberal, aflat la al doilea mandat. Catapultat pentru prima dată în băncile Casei Poporului de către defunctul PPDD, Daniel Fenechiu nu doar că s-a reorientat strategic către PNL, grație căruia s-a reîntors în decembrie 2016 în Senat, ci și-a sporit și relațiile de afaceri. Acesta este avocat asociat la cabinetul „Fenechiu, Savu & Asociații“, birou de avocatură care beneficiază de nu mai puțin de 17 contracte de asistență juridică obținute prin încredințare directă, în valoare totală de 100.000 lei. Și mai surprinzător este faptul că trei dintre aceste contracte sunt încheiate direct în fieful liderului PSD, Liviu Dragnea, în orașul Alexandria. Chiar dacă Fenechiu „defilează“ pe primul loc în topul afacerilor cu statul, președintele executiv al PSD, alias „baronul Ficățel“ de Giurgiu, este cel care își bagă în buzunar cei mai mulți bani de pe urma unor astfel de investiții sigure. Senatorul Niculae Bădălău are doar patru contracte, numai că valoarea totală a acestora depășește 13 milioane lei. General Building International, NBG SRL și ABI AGGREGATES sunt trei dintre firmele conduse de fiul lui Bădălău, Valentin, și care au obținut prin licitație contracte consistente de la primăriile din județul Giurgiu. Și între cei de la UDMR se regăsesc trei astfel de senatori. Nu care cumva să facă notă discordantă, și cei de la PMP și USR au în rândurile lor câte un singur client la bugetul de stat.

Deputații PSD, la concurență cu un liberal

La Camera Deputaților, situația aleşilor care dețin contracte cu statul nu este mult diferită de cea de la Senat. Și asta, pentru că PSD are doi deputaţi cu cea mai mare dare de mână în acest sens, iar PNL pe Dan Vîlceanu. Gavrilă Ghilea și Gheorghe Socotar sunt pesediștii fruntași abonați la bani publici, fiecare dintre ei declarând câte 16 astfel de contracte. Socotar deține o companie regională de cablu ale cărei contracte cu primăriile din județ nu depășesc valoarea totală de 10.000 euro. În cazul liberalului Dan Vîlceanu, cele două companii la care acesta este acționar au contracte ce-i aduc per total aproximativ 5 milioane lei. Mai mult, și o verișoară a deputatului PNL, Elisabeta Vîlceanu, acționar la o firmă care rulează un contract cu o instituție publică, încasează peste 1 milion de lei. Pe lângă Vîlceanu, PNL mai are alți trei deputați care au businessuri cu statul, în timp ce UDMR şi ALDE au câte doi membri aflați într-o astfel de poziție, iar PMP pe Corneliu Bichineț.

30 milioane lei vs 6 contracte

Deputatul PSD Ionela Dobrică este parlamentarul ale cărui firme la care este acționar sau are rude în conducere beneficiază de cea mai mare sumă totală în urma contractelor primite de la instituții de stat. Părinții acesteia sunt acționari la o companie de numele căreia, în trecut, s-au legat mai multe scandaluri în județul Buzău. Și acum societatea are contracte în derulare care depășesc valoarea de 30 milioane lei, primite de la instituții de stat din Buzău. Un alt deputat pesedist, Alexandru Ioan Andrei, precizează în declarația de interese că soția sa deține 95% din acțiuni la o societate căreia i-au fost încredințate contracte bănoase. Compania sa a încheiat şase contracte cu primăriile din județul natal al deputatului, Giurgiu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Anca Toader 86 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Pentru marii mahari ai politicii, cei cu contracte sunt doar partea vizibila a aisbergului. Restul care inhata parandaraturi grasa sunt superbogati dar imaculati, ei nu apar niciunde cu contracte cu statul, banii le vin din spaga bine disimulata, dar desi averea lor este vizibila si sursele de venit legale pentru care platesc impozite sunt la fel de vizibile, totusi nimeni nu vede diferenta uriasa intre averile acumulate si sursele legale de venituri. Aici e buba. iar buba asta nu poate fi sparta pe cai legale, pentru ca tot ei controleaza si legile, Buba se va sparge doar cu inca o revolutie, dar de data asta cu violenta maxima, nu ca revolutia oilor din 19900 cand se striga,: fara violenta, pentru a fi protejati raufacatorii.

  2. Daca nu ar fi retribuiti imparateste, nu ar avea pensii speciale, contracte cu statul , tot soiul de avantaje materiale si alte tot felul de privilegii imorale , Parlamentul Romaniei ar fi GOL .
    Doar asa oameni de calitate , bine pregatiti profesional si de o moralitate impecabila si-ar gasi locul in Parlament.
    Acestia ar fi dispusi sa presteze si GRATIS pentru poporul roman si tara lor.

    • Corect. Sa se faca politica la fel ca in Suedia. Acolo politicienii isi folosesc locuintele proprii, automobilele proprii si adesea merg cu bicicletele la serviciu. Salariile lor sunt adesea simbolice.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.