Achitare după 12 ani de procese, într-un dosar DNA

Şase membri din fosta conducere a Aeroportului Băneasa, printre care şi doi directori generali, au fost achitaţi definitiv de Curtea de Apel Bucureşti într-un dosar privind nereguli la un contract de modernizare a aeroportului, cu prejudiciu de aproape 5 milioane de euro.

Este vorba de Florin Paul Fulger (director general şi ulterior director tehnic al Societăţii Naţionale „Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa – Aurel Vlaicu” SA), Liliana Pop (director economic), Dorian Vlăsceanu (consilier juridic), Monica Cătălina Tuşer (fost şef Departament achiziţii publice), Emil Jernoiu (director tehnic) – acuzaţi de abuz în serviciu, respectiv Ştefan Mladin (fost director general al aeroportului) – acuzat de neglijenţă în serviciu.

După 12 ani de procese, judecătorii i-au achitat pe cei şase inculpaţi pe motiv că fapta nu există.

Acesta este unul dintre cele mai vechi dosare ale DNA care se mai află pe rolul instanţelor, ancheta fiind efectuată pe vremea când Direcţia era condusă de Daniel Morar.

În rechizitoriul trimis în instanţă în aprilie 2011, DNA susţinea că, în 20 februarie şi 14 mai 2007, persoane cu funcţii de decizie din cadrul Aeroportului Băneasa (Florin Fulger, Liliana Pop şi Dorin Vlăsceanu) au semnat două acte adiţionale la un contract de execuţie de lucrări de reparaţii şi modernizare a suprafeţelor de mişcare ale aeroportului, contract ce fusese încheiat cu firma SC Romstrade SRL (companie deţinută de Nelu Iordache), lider al Asocierii ROMSTRADE – UTI – DELTA – TEHNOLOGICA.

Conform DNA, prin cele două acte adiţionale, a fost modificată formula de actualizare a preţului lucrărilor printr-o formulă de revizuire ce nu corespunde dispoziţiilor legale aplicabile acestui contract de achiziţie publică, formulă ce a fost apoi aplicată şi unor lucrări conexe suplimentare celor contractate iniţial. Aplicarea noii formule de calcul, care nu corespunde formulei de revizuire legale reglementate imperativ, a avut drept rezultat obligarea Societăţii Naţionale ‘Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa – Aurel Vlaicu’ SA la plata nejustificată, către executant, a unei sume totale în valoare de peste 23,6 milioane lei.

În acest fel, arăta la acea vreme DNA, a fost cauzat un prejudiciu atât în dauna Aeroportului Băneasa în cuantum de 8,4 milioane lei, cât şi bugetului de stat cu suma de 15,2 milioane lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

9 Comentarii

  1. Deja aia care au insailat dosarul si cei care au inceput sa-l plimbe sunt acum tineri pensionari odihniti. Isi rod in liniste pensiile babane. Poate pricep si alesii neamului cum e cu acesti speciali.

  2. Bine că vestita cârpă petroviană morar a inchis dosarul „flota” in doua secunde.

  3. Deci fapta nu exista.Ce conteaza prejudiciile de milioane ?Traim in Romania si asta ne ocupa mintile !

  4. Imaginati-va acest dosar pe vremea de dinainte de 1989. In 2-3 luni maxim era solutionat. Daca fapta exista, primeau 15-20 de ani sigur, avand in vedere suma vehiculata. Nu acuzam acum de vinovatie, poate or fi nevinovati, dar asta nu e justitie tata. 12 ani? Cati judecatori cati grefieri cati avocati cati inculpati cate cheltuiala ca sa zici ca fapta nu exista. Serios. Cum era zicala aia de pe garduri? „Justitie pentru oameni, oameni pentru justitie” De acolo trebuie pornit ca si acolo niste lichele mai mulg si bani din fondurile europene sa isi faca ei imagine cum apara interesele cetatenilor. Ma gandesc ca au tinut dosarul 12 ani, pana le-a luat toti banii inculpatilor si na, uite ca daca nu mai sunt banii, fapta nu exista. Este si asta o posibilitate, nu credeti?

  5. …asadar, sase inculpati cu functii de conducere, lucratori la firma de stat, 12 ani fara lefuri-demisi cu siguranta in mod ilegal-trebuie sa fie despagubiti acum…salariile indexate, penalizarile aferente…despagubirile morale…cheltuielile de judecarta pe perioada…pe langa platile facute de fondul de garantare si despagubirea asta…mai asteptam o duda de vreo cinci miliarde de lei si vedem de unde vine gaura din buget!…

  6. Daca e vorba de Romstrade fiti siguri ca prejudiciul exista,dar domn Nelu, amicul lui Orban Subingineru sef de partid,o fi dat banii furati cui trebuia din servicii,s-a tras targa 12 ani cu judecata si s-a inchis dosarul ! ‘Toata lumea rade ,canta si danseaza’ =Vesiolîe rebiata :))) cu Liubov Orlova, pardon,domn Nelu in rolul principal

  7. Cam asa arata justitia din Romania ,nu mai ma mira nimic atita timp cit vedem cum se procedeaza.Astia din justitie care plimba dosarele de la o instanta la alta ca sa treaca timpul ,sau dau asemenea solutii de achitare in dosare cu probe clare de infractiune ,sa fie scosi definitiv din justitie si sa nu mai poata profesa niciodata.

  8. Sa se faca un audit financiar, cat a costat investigatia, taxele de procese, costurile avocatilor apararii, etc. si sa se taie chitanta, executorie asupra Ministerului de „Justitie”… 12 ani? mars cu justitia voastra de aici

  9. Nimic nou in Rrominia ,țara hoților ! Justiția este pe măsură,din același material !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.