Guvernul vorbește de un posibil colaps al Planșeului Unirii

Cabinetul Ciucă va include în Programul național de investiții „Anghel Saligny” obiectivului de investiții „Regenerarea spațiilor publice în zona Pasajul Unirii, prin realizarea lucrărilor de consolidare și reabilitare a planșeului de acoperire a râului Dâmbovița în Piața Unirii”, având ca beneficiar subdiviziunea administrativ-teritorială Sectorul 4 al Municipiului București, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de OUG ce va fi dezbătut miercuri de Guvern. S-a ales această soluție pentru a evita un posibil colaps al Planșeului Unirii, se spune în document.

Investiția va fi suportată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, doar pentru cheltuielile care se pot finanța prin Program, conform Normelor metodologice, aferente obiectului „Planșeu peste râul Dâmbovița în Piața Unirii”. Nota de fundamentare spune că se propune suplimentarea valorii totale a Programului cu suma de 750.751.800,690 lei, pentru finanțarea acestui obiectiv.

Schimbările preconizate prin adoptarea prezentului proiect de ordonanță de urgență constau în crearea temeiului și cadrului
legal care să permită finanțarea obiectivului „Regenerarea spațiilor publice în zona Pasajul Unirii, prin realizarea lucrărilor de consolidare și reabilitare a planșeului de acoperire a râului Dâmbovița în Piața Unirii”, prin Program, în vederea evitării consecințelor negative cu impact asupra drepturilor fundamentale la viață și la integritate fizică, care ar rezulta din neintervenția legislativă, prezentate pe larg atât în preambulul proiectului de ordonanță de urgență, cât și în secțiunile anterioare ale prezentei note de fundamentare,

Beneficiul adoptării prezentului proiect de ordonanță de urgență constă în evitarea pericolului de colaps al planșeului și, pe cale de consecință, evitarea unui dezastru deosebit de grav, prin includerea imediată la finanțare, prin efectul legii, a obiectivului de investiții, în cadrul unui program existent și funcțional, derulat de statul român, prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, respectiv Programul național de investiții „Anghel Saligny”.

Costul adoptării prezentului proiect de ordonanță de urgență este dat de impactul bugetar, respectiv de suplimentarea valorii Programului cu suma de 750.751.800,690 lei, necesară finanțării acestui obiectiv.

Astfel, scopul normelor instituite prin prezentul proiect este acela de a proteja interesul public, prin luarea unor măsuri care conferă garanții reale privind drepturile fundamentale la viață și integritate fizică, populația care tranzitează zona Pieței Unirii, ca subiect de drept nedeterminat, fiind destinatarul și beneficiarul direct al adoptării prezentului proiect de ordonanță de urgență. În lipsa intervenției legislative, populația este lipsită de mecanismul prin care pot fi limitate consecințele deosebit de grave care pot rezulta din colapsul total sau parțial al planșeului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4607 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Pai daca stia, de ce guvernul lui peste prajit l-a lasat pe acel harnic primar sa praduiasca acel sac mare cu bani pe renovarea pasajului? Sunt banii bucurestenilor aruncati pe apa Dambovitei. Vine vorba!

  2. incepe sarabanda reabilitarilor negligate unele dinainte de al doile razboi mondial. Deocamdata lucrurile nu se misca decit pe hirtie. pina cind prima masina nu va cadea in apa Dimbovitei (doamne fereste) nu se va face nimic concret. Iar „dupa” va fi haos in circulatia din piata si din tot Bucurestiul…..

  3. Cu cât e mai mare tam-tamul ref. importanța, complexitatea , stringența lucrării, cu atât mai mare … investiția, respectiv mălaiul / para-ndărătul !

  4. ori se pregatesc de o praduiala ori sunt atat de prosti, incat nu mai stiu nici sa tencuiasca.
    Nu cred ca betonul turnat de comunisti, s-a macinat ca cel de azi!

  5. Având în vedere „performanțele” iepocii actuale în domeniul construcțiilor civile de anvergură, mă întreb :
    – câți ani vor fi necesari pentru pregătire caiet sarcini, licitație, execuție ?
    – ce garanții de calitate se vor impune, astfel încât, precum s-a întâmplat deja la alte construcții, să fie obligatorii lucrări de reabilitare-consolidare la scurt timp după care în funcțiune ?
    – câte „rectificări” al costului investiției se vor „negocia” până la finalizare ?

  6. Structura de rezistenta poate fi buna. Este vorba de drenaje si de stoparea infiltratiilor prin izolatii temeinice. In statia Unirii 2 sunt scurgeri de apa din plafoane si din laterale de 20 de ani. S-a stiut deci foarte bine dar s-au facut carpeli. Sa vedem care premieri au fost informati si de ce nu au facut nimic. Bani au fost mereu.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.