Acord privind bugetul UE

Liderii ţărilor Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare au ajuns, joi, în cursul reuniunii Consiliului European, la un acord privind aprobarea bugetului multianual şi a Planului de relansare economică post-pandemie, în contextul în care procedurile erau blocate de Ungaria şi Polonia.

„Acord în privinţa bugetului multianual şi a Planului de relansare «Viitoarea generaţie UE». Acum putem începe implementarea şi reconstruirea economiilor noastre. Planul de relansare crucial va stimula tranziţia ecologică şi digitală”, a anunţat, prin Twitter, Charles Michel, preşedintele Consiliului European.

„Europa merge înainte! Acord asupra viitorului buget UE şi a Planului «Viitoarea Generaţie UE». 1.800 de miliarde de euro pentru stimularea relansării economice şi construirea unei Uniunii Europene mai rezistentă, mai ecologică şi mai digitală. Felicitări Preşedinţiei germane a Consiliului UE”, a declarat, la rândul său, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

Ungaria şi Polonia, care contestau introducerea mecanismului privind respectarea normelor statului de drept, blocau procedura de aprobare a bugetului UE pentru perioada 2021-2027, în valoare de 1.074,3 miliarde de euro, şi a Planului UE de relansare economică, în valoare de 750 de miliarde de euro.

Conform soluţiei de compromis, mecanismul privind condiţionarea accesului la fonduri UE de respectarea normelor statului de drept se va aplica doar bugetului multianual şi Fondului de relansare economică. Astfel, vor fi exceptate viitoarele plăţi efectuate în virtutea sistemului actual. În plus, mecanismul va intra în vigoare abia după ce Curtea de Justiţie a UE se va pronunţa asupra legalităţii sistemului, potrivit site-ului Politico.eu. Comisia Europeană va formula propunerile oficiale de sancţionare a unui stat care nu respectă normele statului de drept. Decizia de sancţionare va fi luată de Consiliul UE prin majoritate calificată: voturile a 15 state UE, reprezentând 65% din populaţia UE (o procedură numită şi regula „dublei majorităţi”).

„Noul instrument va consolida statul de drept în mod concret. Aceasta este cea mai mare realizare de astăzi. Reglementarea este un instrument cu caracter obligatoriu, cu efecte directe; va apărea un nou tip de condiţionare, ne aşteptăm să aibă un caracter clar şi preventiv”, a declarat, potrivit site-ului Politico.eu, Tytti Tuppurainen, ministrul finlandez al Afacerilor Europene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. Asta inseamna (dar nu ni se spune, institutiile de la Bruxelles fiind deja supercompromise si de tot rahatul !) ca UE a cedat iar Ungaria si Polonia (felicitari liderilor lor si popoarelor respective, care au tinut capul sus ) au cistigat si nu vor mai fi stresate cu tot felul de timpenii si cacaturi globaliste si dictatoriale !

  2. Pe mafakda asta o vad zilnic pe micul ecran, nu imi inspira pic de incredere, mai mult siretenie, hotie, parsivism, manipulare, minciuni cat poate duce plus destule! Am spus ce vad eu pe mecla ei desi nu schiteaza nicio cuta pe obraz/mecla!

  3. Presa hashtagista din Romania prezinta titluri insidioase cum ca Polonia si Ungaria ar fi acceptat in final punctul de vedere al mafiotilor europeni. Este exact invers. I-a dat de gol exact Zigfritz Muresan pe care il citeaza ca fiind sursa ce anunta marele succes al UE. Sorosistul este de mult total necredibil.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.