”Acordul secolului”: planul de salvare pentru Trump și Netanyahu

Iran, SUA

Cât costă campania prezidențială din SUA? Pe lângă miliardele de dolari investite de donatori, la capitolul costuri putem include și ”acordul secolului” pentru Israel și Palestina, anunțat de președintele Trump, la care a lucrat ginerele său, Jared Kushner. ”Dumnezeu să ne ajute dacă ultimele calcule politice au mers prea departe”, scrie The American Conservative.

Luni, președintele Trump a primit o vizită mai puțin obșinuită la Casa Alba: premierul Israelului și șeful opoziției, Benny Gantz. A fost pentru prima dată când un politician israelian care nu se află la guvernare este primit de președintele SUA în plină campanie electorală. Pentru că asta este miza: alegerile de pe 2 martie din Israel (al treilea scrutin anticipat, după ce alegerile din aprilie și septembrie 2019 nu au reușit să ofere o majoritate pentru Benjamin Netanyahu sau generalul Benny Gantz).

Doi lideri cu spatele la perete

Ecuația electorală este foarte complicată, căci este dublată de cea a impeachmentului din SUA și de punerea sub acuzare a premierului Netanyahu. Trump este acuzat de obstrucționarea anchetei Congresului și de abuz de putere în relația cu Ucraina. Netanyahu este acuzat în trei dosare: luare de mită, fraudă și abuz de încredere.  Într-o întorsătură bruscă de situație, Trump riscă să piardă voturi esențiale ale senatorilor republicani, fapt ce poate duce la destituire. Netanyahu poate ajunge în fața justiției și chiar la închisoare, dacă va pierde alegerile de pe 2 martie; premierul israelian a și renunțat la cererea pentru acordarea imunității, știind că va pierde votul din Knesset.

Ambii lideri au căutat o ieșire din această situație delicată. Nu puțini analiști pun inclusiv asasinarea generalului Qasem Soleimani pe sema acestor probleme – o încercare de a câștiga capital electoral și încrederea aripii dure a opoziției din SUA și Israel. O altă mișcare insidioasă a venit din partea vicepreședintelui SUA, Mike Pence, care a declarat în fața presei că invitația lui Benny Gantz la Casa Albă a fost oferită de Trump la solicitarea nimănui altuia decât a premierului Netanyahu. A fost o intervenție a Casei Alobe menită să lovească în campania opozantului lui Netanyahu. Gantz a acceptat invitația – până la urmă, un lider al opoziției din Israel nu poate refuza invitația unui președinte al SUA.

„Acordul secolului”

Așa se face că cei mai puternici politicieni din Israel au fost primiți, pe rând, de președintele SUA, luni: Netanyahu primul, Gantz al doilea. Iar apoi, stând lângă Netanyahu, președintele Trump a facut marele anunț: marți va prezenta ”acordul secolului” pentru Israel și Palestina. Trump a declarat că atât lui Netanyahu, cât și lui Gantz ”le-a plăcut foarte mult” ce au auzit până acum despre planul cu pricina.

Extrem de relevant în ce privește șansele de reușită ale unui asemenea acord este că partea palestiniana a lispit total de la Casa Albă. Nu a fost invitată și chiar a avertizat că nu va respecta prevederi fundametale din Acordul de la Oslo din 1993. Autoritatea Palestiniană a sugerat că ”acordul secolului” se va naște mort.

Despre ce este vorba în acest acord? Până la prezentarea promisă de Trump, presa israeliană a publicat câteva detalii.

  • – extinderea suveranității Israelului asupra a peste 100 de colonii evreiești din Cisiordania;
  • – suveranitatea Israelului asupra Ierusalimului și menținerea doar a unei „reprezentări simbolice” a palestinienilor în Ierusalim;
  • – dacă Israelul acceptă acordul, iar palestinienii îl resping, atunci Israelul va avea sprijinul SUA pentru anexarea unilaterală a coloniilor;
  • – palestinienii vor putea înființa un stat doar dacă Fâșia Gaza va fi demilitarizată, dacă organizația Hamas va depune armele și dacă palestinienii vor recunoaște Israelul ca stat evreu cu capitala la Ierusalim.

Anexarea teritoriilor palestiniene a devenit temă electorală în Israel. În campania pentru ultimele anticipate (septembrie 2019), Netanyahu a promis că va anexa Valea Iordanului, dacă va câștiga. Acum, același lucru este promis și de Benny Gantz. Netanyahu a ridicat miza și a vorbit despre anexarea a circa 60% din Cisiordania și despre aplicarea legii israeliene în toata coloniile din Cidsiordania, fără excepție.

Ce are de câștigat Trump?

Desigur, nimic nu se poate face, deci nici alegerile nu pot fi câștigate, fără sprijinul SUA. De aceea cei doi mari rivali din Israel sunt la Washington, simultan. Presa americană sugerează că Trump va încerca să-i ofere lui Netanyahu aproape tot ce acesta dorește. Ce are de câștigat Trump în urma unei asemenea decizii? În primul rând, se pare că nu are mult de pierdut, căci nu a suferit la nivel politic după precedentele decizii majore în privința Israelului: mutarea ambasadei SUA la Ieruslaim, recunoașterea anexării Înălțimilor Golan de către Israel, oprirea ajutoarelor pentru refugiații palestinieni și recunoașterea legalității coloniilor israeliene din teritoriile palestiniene ocupate.

Ce are de câștigat Trump? Potrivit revistei American Conservative, Trump își va putea astfel asigura susținerea aripii dure a republicanilor în timpul procesului de impeachment. Apoi, va atrage și o parte a democraților, căci mulți sunt susținători ai Israelului. Iar apoi, Trump poate câștiga sprijinul țărilor arabe, pentru că aspectele fianciare ale planului său de pace (deja dezvăluite anul trecut) prevăd investiții de miliarde de dolari în aceste state. De altfel, ”acordul secolului” a și fost denunțat ca o încercare de ”cumpărare” sprijinului arab. ”Nu este nicio îndoială că, din perspectiva țărilor arabe, o alianță de securitate cu Israelul și împotriva Iranului – de preferință cu susținerea SUA – dublată de contracte tehnologice și comerciale, este mai importantă decât ideea solidarității cu palestinienii”, scria Haaretz. Tot atunci, doi foști înalți responsabili israelieni au scris pentru Politico că planul lui Jared Kushner este nu numai ”imoral și inaplicabil”, dar ar putea ”să facă sa explodeze Orientul Mijlociu”, punându-l pe președintele Autorității Palestinene într-o situație imposibilă.

Trump a fost condus de o echipă cu interese ideologice

Anunțarea planului lui Trump în contextul electoral din Israel și al impeachmentului din SUA sugerează că ”acordul secolului” încearcă nu numai ajungerea la pace, ci și salvarea lui Trump de la destituire și a lui Netanyahu de la o condamnare la închisoare. Riscurile unui asemenea plan sunt uriașe, scrie Haaretz: izbucnirea unie noi intifade, interpretarea acestui plan ca o conspirație SUA-Israel și împingerea Autorității Palestiniene către o mișcare disperată, inclusiv încurajarea unor acțiuni teroriste pe scară largă. ”Asta ar schimba totul”, scrie Haaretz.

”La Casa Albă avem o viziune distorsionată asupra păcii, care are puțin de-a face cu expertiza politică sau cu idei și planuri bine fundamentate. De la început, Trump a fost influențat de membri ai echipei sale cu interese ideologice. În timpul campaniei din 2016, Trump și aceștia din urmă au fost foarte sinceri în ce privește acest plan. Nominalizarea vicepreședintelui Pence, a secretarului de Stat Pompeo, numirea ca ambasador a lui David ”Israel e de partea lui Dumnezeu” Friedman nu a făcut decât să cimenteze acest plan. Dumezeu să ne ajute, dacă acest ultm calcul politic va merge prea departe”, scrie American Conservative.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

8 Comentarii

  1. Cititi printre randuri sa observati ca ceea ce am scris cu ceva timp in urma e realitate! „Partenerii mei, partenerii tai, si toti au drepturi oriunde, numai tu nu ai in tara ta de bastina”!

  2. Preocuparea lui Trump pentru o solutie istorica in conflictul Israel-Autoritatea palestiniana nu tine, asa cum sugereaza autorul ca avand un rol exclusiv, „salvarea” sa, intrucat impeachment-ul e doar o farsa fara consecinte, important pentru presedintii SUA fiind sa intre in istorie legati de fapte marete, cum e in acest caz solutionarea unei crize nesfarsite.
    Acest acord pe care unii il considera controversat si generator de noi escaladari in niciun caz nu poate fi considerat ca
    un „plan de salvare” si aici specialistul pe care-l citeaza Dl Marchievici se contrazice logic in mod brutal!!! In aceasta
    idee ar fi un plan sinucigas, nu „salvator”! De aceea raman alte ipoteze de luat in considerare, printre care evaluarea acordului ca o pacificare zonala cu compromisuri din toate directiile si partile implicate, dar cu un castig cert care nu poate fi ignorat, aparitia unui stat pastelinian de sine statator!!! Cred ca e mai bine sa urmarim primele reactii pana sa
    ne fixam si in special sa vedem ce demersuri concrete se vor face. Putem acum sa incadram corect initiativa stramutarii la Ierusalim a capitalei israelite ca parte dintr-o strategie in care se incadreaza si acest acord…

  3. Destituirea presedintelui Trump poate fi ” o farsa fara consecinte ” doar daca face TOT cea ce aripa dura a Partidului Republican ii cere.Deobicei, nici un om politic ajuns presedinte nu face ceea ce ii cer cei mai crunti sustinatori ai sai ( indiferent ce promisiuni o fi facut el ca sa fie ales ) , ci doar ceea ce realismul politic ii cere sa faca. De data asta Trump e insa la inghesuiala.Si mai are si caracterul pe care-l are astfel incat poate ceda cu placere celor mai aberante presiuni.Daca Trump isi face de cap in vazul lumii, Putin o sa apara ca o persoanafoarte echilibrata si corecta si lucrurile astea pot cantari candva.Nimic nu tine o vesnicie, dar, din pacate politicienii nu invata nimic din pataniile predecesorilor.

  4. Daca Hamas renunta la arme Israel ii va anexa iar Trump va „recunoaste” anexarea.

  5. Fiecare presedinte american a venit cu cate un plan de pace intre Israel si Palestina ,bineinteles inaplicabil,dar bun pentru electoratul american, manipulat de presa si media,aflata in mainile interesatilor!Din documentare:
    1.1967 – U.N. Security Council Resolution 242
    2.1978 – Camp David agreement.
    3.1979 – Israeli-Egyptian peace treaty
    4.1981 – Fahd Plan
    5.1991 – Madrid summit
    6.1993-1995 – Declaration of Principles/Oslo Accords
    7.2000 – Camp David summit
    8.2002-2003 – Bush Declaration/Arab peace initiative/Road Map
    9. 2007 – Annapolis summit
    10.2009 – Netanyahu’s Bar-Ilan address
    11.2010 – Israeli settlement freeze/talks resume – and end
    12.2013 – 2014 – Washington peace talks/negotiations collapse
    13.June 2019 – Trump economic plan announced
    14.ian.2020 -actualul plan Trump
    Ar fi fost placuta o presedentie Trump lipsita de ridicol,dar daca nu se poate asta este!
    In Israel circula un banc: Razboiul cu palestinienii se va incheia in curand ,dureaza deja de 3000 de ani!

  6. „aurel”, chiar daca iti construiesti comentariul pe o remarca a mea, totusi analiza ta e prea neutrala. Pe un anumit plan, pt ca pe altul e angajant, respectiv pe suspiciuni rezonabil-aberante. Da, presiunile s-ar fi putut face si se pot considera „aberante” si cu caracter de santaj, dar e clar ca ai convingerea concretizarii aberatiei „durilor” asupra acordului care devine astfel aberant!? Ar rezulta ca „durii” l-au determinat pe Trump sa-l perfecteze pentru a incendia Orientul Apropiat, dar si pentru a-i pecetlui soarta! Acesta e punctul tau slab daca pornesti de la premiza „salvarii” lui Trump, prin angajarea sa sa le transpuna „durilor” in practica propriul lor plan! Altfel nu are logica.Bolsevicul Rasputin
    afiseaza echilibrul tricheorului la partida ideologica de poker mondial, o fatada care nu are legatura cu stilul navalnic
    al lui Trump. Rasputin controleaza jocul,el imparte cartile, in acest caz impeachment-ul, iar durii republicani au inteles
    si-l vor sustine pe Trump neconditionat.Te felicit pentru sustinerea pe care putini o pot intelege: „de obicei presedintii
    nu fac ceea ce ii cer cei mai crunti sustinatori”. Chiar si Marchievici vede miliarde si promisiuni si nu realism politic.
    Stii ca eu sunt de alta parere in ce priveste presedintii americani, modul cum au fost alesi si ce „forte” servesc, Trump fiind o exceptie,motiv pentru care Cominternul il persecuta si-l vrea plecat, dar nu te pot obliga sa-ti insusesti aceasta
    convingere neposedand cunostintele istorice despre marxism/bolsevism si practicile politico-ideologice.

  7. „aurel”, stii de ce presedintii americani le intorc spatele sponsorilor si cand, pentru ca ei executa dispozitiile date direct de seful Comintern de la Moscova si aceste dispozitii vin in contradictie cu a sponsorilor care nu sunt miliardari ROSII! Caracterul dispozitiilor corespunde realismului…socialist!

  8. Jurnalul,,The Times of Israel” relatează zisele israelienilor despre planul,,secolului”!Dintre multiplele opinii ale politicienilor israelieni am reținut ceea ce spune arabo-israelianul Ayman Odejh_( care a studiat la Universitatea Nicolae Titulescu din Bucuresti și șeful partidului comunist):,,planul Statelor Unite este o țintă de asasinat a soluției dintre cele două state și că… important e că cele două state-Israel și Palestina- să se înțeleagă aici și nu la Casa Albă unde se întânlesc coruptul Trump cu coruptul Netanyahu”.Ahmud Abbas- președintele Autorității Palestiniene refuză planul de pace al SUA.Generalul maior Tamir Hyman, șeful informațiilor militare din Israel presupune că ,,propunerea de pace riscă să provoace instabilitate în socitatea palestiniană și lumea arabă”.Moscova se amestecă și ea cu un sfat,,israelienii și palestinienii să negocieze direct”.Amir Peretz, politician israelian zice că,,guvernul actual nu are nicio legitimitate să pentru demersuri politice în ciuda susținerii americane și că ar trebuie să aie loc după alegeri!”Ministrul apărării din Israel,Naftali Bennett îl contrazice pe Trump care promite crearea unui stat palestinian demilitarizat ,,susținem extinderea suveranității israeliene în zonele de implantare dar nu recunoștem Statul palestinian”.Vă întreb domnule Marchievici,în urma celor declarate de responsabilii israelieni:nu credeți că făcătura asta a lui Trump e moartă din fașă?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.