Israelul sfidează administrația Biden

US Secretary of State Antony Blinken (L) greets Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu following a joint press conference, on January 30, 2023 in Jerusalem. (Photo by DEBBIE HILL / POOL / AFP)

Israelul a dat cel mai sfidător răspuns la solicitările Washingtonului de a renunța la o invazie terestră în Rafah, în sudul Fâșiei Gaza. Ministrul israelian pentru Afaceri Strategice, Ron Dermer, a declarat, pentru Bloomberg, că armata israeliană va intra în Rafah și va învinge gruparea Hamas ”chiar dacă întreaga lume va fi împotriva Israelului, inclusiv Statele Unite”. ”Ne von termina treaba, și toți trebuie să înțeleagă că a fost atins nervul existențial al evreilor”, a spus Dermer, cu referire la atacul Hamas de la începutul lunii octombrie 2023.

Ministrul israelian a explicat că administrația SUA poate fi în favoarea unei asemenea ofensive israeliene în Rafah doar dacă este asigurată evacuarea în masă a palestinienilor de acolo și li se poate furniza ajutor umanitar. Washingtonul consideră însă că Israelul nu poate îndeplini această condiție, motiv pentru care poziția SUA este ambiguă. Secretarul de Stat Antony Blinken, aflat din nou în Orientul Mijlociu, a declarat că SUA vor propune la Consiliul de Securitate ONU o rezoluție pentru încetarea imediată a focului în Gaza, însă condiția este că Hamas să predea ostaticii luați în luna octombrie (134 de personae).

Ministrul Dermer consideră însă că Israelul poate intra în Rafah, după ce va evacua populația. ”Suntem de acord cu voi (americanii) că trebuie să mutăm oamenii și să le acordăm asistență umanitară și credem că putem face asta”.

Ministrul a spus că Israelul va face tot ce este necesar pentru a se apăra, chiar dacă asta poate afecta relațiile cu SUA. ”Poate apărea o ruptură în relația cu SUA privind Rafah? Se poate. Sperăm să nu se întâmple”, a spus Dermer.

The Wall Street Journal scrie că ajutoarele umanitare pentru Gaza au devenit pentru conducerea israeliană o pârghie pentru a impune un nou regim în Gaza și de a învinge Hamas scindând populația palestiniană. Ajutoarele umanitare ar urma să fie distribuite cu ajutorul unor noi structuri palestiniene, fără legături cu Hamas, structuri care ar putea fi embrionul unui nou guvern. The Wall Street Journal se întreabă însă câți palestinieni își vor asuma riscul de a se opune Hamas. Strategia divide et impera în Fâșia Gaza este bună pentru Israel, însă este puțin probabil că se vor găsi palestinieni doritori să se opună Hamas.

Profesorul Edward Luttwak  scrie că administrația Biden a fost deschisă să aprobe o ofensivă în Rafah, cu condiția ca armata israeliană să nu recurgă la bombardamente aeriene și să folosească în mod limitat artileria. Această aprobare tacită ar fi venit după multe presiuni ale Israelului, care pregătise un plan de ofensivă în Rafah, în paralel cu evacuarea populației, plan pe care Luttwak îl considera perfect fezabil. Însă, timp de săptămâni, nu s-a întâmplat nimic, iar momentul operativ a trecut.

De ce a ratat Israelul ocazia de a intra în Rafah, având acceptul SUA? Răspusnul lui Luttwak ține de problemele logistice ale evacuării populației și de amânările generate de negocierile intermediate de Qatar privind eliberarea ostaticilor. Însă cea mai importantă cauza a pierderii ocaziei unui atac în Rafah este Benjamin Netanyahu. ”Netanyahu nu este Ben Gurion”, i-a spus lui Luttwak un ofițer israelian, nemulțumit de ezitările de la vârful guvernului.

Indiferent care va fi rezultatul războiului din Gaza, premierul Benjamin Netanyahu își va încheia cariera politică. Fiecare asemenea confruntare armată este urmata în Israel de o anchetă. Golda Meir a ieșit din politică după ancheta ce a urmat Războiului de Yom Kippur, în 1973, război câștigat după ce Israelul a fost inițial invadat. De data aceasta, în vizorul anchetei nu vor fi șefii serviciilor secrete israeliene și ai armatei, care și-au recunoscut eșecul în cazul atacului Hamas, ci Benjamin Netanyahu.

Cu alte cuvinte, premierul israelian nu mai are ce pierde și ar putea acționa decisiv pentru a încheia războiul din Gaza. Însă, așa cum spune actualul ministru al Apărării, Yoav Gallant, îi lipsesc trei lucruri necesare pentru a putea conduce: ”angajamentul față de misiune, exemplul personal și înțelegerea faptului că asumarea responsabilității este sursa autorității”. Benjamin Netanyahu nu își asumă responsabilitatea, sperând într-o continuare a carierei politice. Acesta a fost motivul mai multor amânări. ”Cine știe cât de mult se va schimba situația în câteva săptămâni, cât de mult va fi influențat Biden de consilierii din perioada Obama, care s-au opus mereu războaielor Israelului?”, scrie Luttwak.

”Netayahu a fost un politician decis, care a pus Israelul pe calea tehno-prosperității, în calitate de ministru de Finanțe, acum 20 de ani. A fost si un soldat hotărât, care a rămas în armată cinci ani, nu doi ani și jumătate, cât prevedea legea, și a luptat într-un comando israelian în zeci de misiuni. Însă nu a fost un lider decis. Traiectoria sa politică este marcată de reducerea autorității și a fost susținută de elemente tot mai marginale și mai dubioase din politica israeliană (…) Dacă războiul se va încheia peste o lună, ancheta ar trebui să fie încheiată în octombrie, pecetluind soarta lui Netanyahu și punând capăt unei perioade murdare a politici israeliene”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

16 Comentarii

  1. Culmea e ca Israelul are de ce sa sfideze SUA, rezolutia careia de condamnare a lui si retragere din Gaza a fost respinsa la ONU. Despre ce se-ntâmpla acolo, la fel cu se-ntâmpla-n Ucraina înaintea interventiei ruse, fiind interzis, si chiar de catre SUA, de-a se afla ceva. Destul c-ambele sunt zone strategice, si ca prin strâmtorile Peninsulei Arabe se poate aproviziona-n arme Ucraina. Si ca-n ambele a fost liniste si pace, pâna la interventiile SUA.

  2. Un raport UNICEF de acum o săptămână menționa că până atunci numărul copiilor morți în Fâșia Gaza trecea de 13.000 !
    Ca să nu mai vorbim de femei și bătrâni, sau de faptul că cei refugiați în partea de Sus mor de foame și sete, în timp ce camioanele, tirurile și alte mijloace inclusiv maritime, sunt blocate la câțiva km. distanță până unele alimente se depreciază !
    Genocid în cel mai grăitor și criminal exemplu, dar NATO în loc să intervină acolo și să pună capăt conflictului, dacă văd că pe Bibi nu-l mai pot struni altfel, stau și se luptă în Ucraina, care nici măcar nu-i îm organizație !
    P.S.
    Mă întreb cu ce tupeu vor mai invoca evreii holocaustul, cerșind înțelegere, compasiune și fonduri, când se dovedește că nici ei nu sunt mai breji. Nu toți, că și în Israel au loc săptămânal manifestații cu milioane de evrei care cer oprirea acestui măcel descreierat ! Probabil că antisemiți și ăia ! 😉

  3. Pe 7 martie, șeful Ucrainei, Vladimir Zelensky, a convenit asupra numirii fostului comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei Valery Zaluzhny în funcția de ambasador în Marea Britanie, considerând că astfel a scăpat de el ca principal concurent pentru postul de președinte al Ucrainei.

    Până acum nu au existat știri oficiale pe această temă. Decretul lui Zelensky privind numirea lui Zalujni ca ambasador nu este încă pe site-ul Președintelui.

    „ În acest moment, fostul comandant șef se află în concediu medical, dar în același timp se consultă activ cu reprezentanții Ambasadei SUA în Ucraina ”, scrie canalul de telegramă ucrainean ‘Rezident’.

    În plus, potrivit ‘Resident’, șeful Biroului Prezidențial Andrei Ermak și Valery Zaluzhny s-au întâlnit recent într-un format ultimatum: fostului comandant șef i s-a dat o săptămână pentru a accepta public postul de ambasador în Marea Britanie. În caz contrar, Bankovaya va lansa dosare penale împotriva echipei lui Zaluzhny și a cercului său interior.

    „ Sursa noastră din echipa lui Zalujni a spus că fostul comandant șef, după consultări cu Ambasada SUA în Ucraina, este gata să accepte postul de ambasador în Marea Britanie. Zaluzhny înțelege că este important pentru el acum să nu repete soarta asistentului său, ceea ce înseamnă că trebuie să nu mai fie un concurent public al lui Zelensky, întoarcerea sa în țară va avea loc conform unui scenariu convenit cu Statele Unite, ceea ce înseamnă că normele legale nu îl vor împiedica să candideze la președinție și să devină liderul unui nou partid ”, relatează postul de telegramă ucrainean ‘ZeRada’.

    De menționat că un sondaj efectuat de ucraineni în cadrul proiectului ‘Europe Elect’ a arătat că, Zalujni este favorit în cursa președențială.

  4. PreviZibil !
    Bibi dă cu flit Bidonului eduKKat !
    Fiindcă Bibi + PERNICIOSUL $oro$el NU e ❤.
    NOT AT ALL, măR🤣g
    ●} Viorica Bălteanu-Toros Dinu-IQ100-Dr.Q {●

  5. Am citit pe undeva, nu stiu pe unde, ca Hitler ar fi fost evreu. Atunci cand am citit n-am crezut. Acuma … ma mai gandesc.

  6. „Israelul sfidează administrația Biden” … si administratia Biden se lasa sfidata ! … Ha ha ha ! Hai domne, mai aveti dume din astea ? Tangoul asta cu figuri, in care Israelul joaca rolul politistului rau iar USA pe cel al politistului bun e asa de straveziu si de fals, ca devine chiar penibil ! Cele doua state merg mina in mina si iau decizii de comun acord, asa ca ar trebui s-o lase jos, ca macane !

  7. Itzic si Strul la un falafel. Bibi face p.i.p.i pe Blinken. Cu bolta.

  8. Potrivit revistei ‘Politico’, care a publicat material analitic pe fundalul declarațiilor președintelui francez Macron și ale altor lideri europeni disperați despre posibila trimitere a contingentelor militare din țările UE în Ucraina, armatele europene se topesc literalmente în fața ochilor noștri și motivul acestui fapt este reticența cetățenilor europeni de a servi în forțele armate.

    Pe scurt, arată cam așa:

    – Soldații europeni continuă să părăsească trupele exact atunci când este nevoie de NATO;

    – nu mai este vorba atât de recrutarea de noi soldați, cât de convingerea personalului militar existent să nu plece;

    – oamenii sunt descurajați de orele suplimentare cronice, lunile de plecare de acasă și perioadele de recuperare ratate;

    – Astăzi, în Franța, personalul militar rămâne în armată în medie cu un an mai puțin decât înainte. Iar în Marea Britanie deficitul anual de personal este de 1.100 de militari.

    Și toate acestea se întâmplă tocmai în momentul în care politicienii europeni repetă neobosit mantra despre „amenințarea rusă” care se presupune că atârnă peste Lumea Veche și iau măsuri disperate de militarizare a Uniunii Europene.

  9. Căpitanul Dave Rowe, comandantul celor patru distrugătoare care acoperă USS Dwight Eisenhower, a descris situația din Marea Roșie astfel:

    „Suntem bombardați din toate părțile de rachete antinavă balistice, UAV-uri, vehicule de suprafață fără pilot, precum și submarine fără pilot cu ghid.”

    Și toate acestea, potrivit căpitanului, reprezintă un mare pericol pentru Marina SUA. La urma urmei, Houthii folosesc o varietate de arme în fiecare zi pentru a provoca daune maxime. În plus, nu se tem de grevele de răzbunare pe teritoriul lor.

    După cum a declarat Dave Rowe, ei trebuie să efectueze zeci de ieșiri din portavion aproape fără oprire. Și totul pentru a-i forța pe Houthi să oprească bombardarea. Cu toate acestea, ei nici măcar nu se gândesc să se oprească; dimpotrivă, cresc numărul și puterea loviturilor.

    Astfel, Marina SUA s-a trezit într-o poziție dificilă. Sunt forțați să suporte atacuri constante, dar în același timp nu îi pot influența în niciun fel. Toate încercările de raiduri aeriene nu duc la nimic, houthiii nu renunță și nu intră în umbră.

  10. Ai citit pe undeva că Hitler a fost evreu?? Nu ,el nu! Doar părintii lui.Si e dovedit asta de fratele său refugiat in Londra. Frankenberger il chema pe ta- su si era cel care îi plătea pensie alimentara la mă- sa . Altfel de ce crezi că Netanyahu are tabloul lui Hitler deasupra patului ? Dacă cumva crezi că nu au fost bine ascunse documentele doar faptele si crezul lor rămân.

  11. Oare nu are nimeni curajul să-l întrebe pe Zelenski care-i părerea lui despre ce se întâmplă în Gaza?

  12. SUA a respins prin veto vreo 2-3 rezolutii in Consiliu de Securitate, fara motiv… iar azi au incercat sa promoveze una in care impuneau „armistitiul” de eliberarea ostaticilor, si nu facea nicio referinta la viitoare atacuri in Rafah, nu stipula numarul de civili ucisi de „singura democratie din Orientul Mijlociu”… nimic. Si pe buna dreptate a fost respinsa prin veto de Rusia, China, un vot negativ din partea Algeriei sau Angolei ca reprezentant al comunitatii arabe si abtinerea Ghanei. Restul sclavilor SUA s-au conformat

  13. Cum sacse sumta sfidati americanii, cand einle furnizeaza munitie si armament,logistica, plus ii apara peste tot pe unde apar in colimator. E diar o gargara politica, nu sfidare, pe fata, isi arunca laturi, prin spate, aranjeaza lucrurile

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.