Adeplast, colosul din polistiren, mortar și vopsea

Decesul  fondatorului Adeplast, Marcel Bărbuț,  cât și certurile din familia sa, au creat instabilitate în imperiul polistirenului.  Compania a coborât, astfel, două locuri față de anul trecut, situându-se pe poziția a opt-a, printre cele mai profitabile societăți din Prahova, cu un profit net de 30.424.364 RON.

Adeplast este o firmă de adevizi, polistiren şi vopsele, care în 2018 avea  92 de milioane de euro cifră de afaceri.

Multistar prod.- model de afacere austriac

În 1996, Marcel Bărbuţ a intrat pe piaţa locală cu o investiție de 10.000 de dolari, după ce s-a întors din Austria, unde a locuit şapte ani, timp în care a condus o afacere în construcţii.  Așa apare Multistar Prod,  o societate gândită inteligent deoarece cetățenia austrică îi permitea lui Bărbuţ să fie scutit de o serie de taxe, ceea ce a facilitat dezvoltarea și reinvestirea banilor în firmă.

În prima faza, antreprenorul a deţinut 96% din  Multistar Prod (distribuitor de adezivi pentru  faianţă). Ceilalți patru asociaţi deţineau, la încept, 1%, pentru ca mai tîrziu să răscumpere din acţiuni, ajungând fiecare la câte 20%.

În 2000, compania primește o ofertă de preluare de la grupul francez Saint-Gobain, pentru un milion de dolari. Bărbuţ a refuzat, deoarece credea că firma trebuie să se mai dezvolte, astfel, patru ani mai târziu, Multistar Prod  împrumută în jur de 3 milioane de euro și construiește prima fabrică care reușește să amortizeze investiția în mai puțin de un an.

În 2005  și 2007, prin mai multe preluări succesive, Marcel Bărbuţ devine acţionar majoritar cu 99,99%,  iar Multistar Prod devine AdePlast, cu sediul central în Corlătești (Prahova).

La scurt timp după apariția Adeplast, Marcel Bărbuț spunea că dorește să vândă afacerea în momentul în care o va aduce pe primul loc, când va deveni o multinaţională şi o companie listată la Bursa din Bucureşti astfel încât copiii săi să nu fie nevoiți să trăiască în jungla afacerilor.

Neșansa a făcut, însa, ca anul acesta, pe 9 februarie, Marcel Bărbuţ să moară, la doar 62 de ani.  Daniel Stăncescu a rămas singurul cu drept de semnătură în companie. Fără acordul lui scris nu se poate face nicio plată. Mai mult, CEO-ul firmei. Stăncescu a primit instrucţiuni ferme să vândă compania, pentru ca angajaţii să aibă un loc de muncă, iar copiilor lui să le revina doar o parte din bani.

Silka, potențialul cumpărător al uriașului românesc

Potrivit zf.ro, Banca de investiţii Alantra, cu operaţiuni în Europa, SUA, Asia şi America Latină, se ocupă de găsirea unui cumpărător pentru AdePlast. Alantra pare să fi bătut palmă cu Sika, producătorul elveţian de mortare şi adezivi care are are trei fabrici în România și cifra de afaceri de 34 mil. În 2018, AdePlast a înregistrat, la rândul ei, o creștere a cifrei de afaceri cu 13%, adică peste 100 de milioane de euro. Elvețienii au achiziționat deja o fabrică de la Arcon, grup din construcţii deţinut de Ioan Ţiţeiu.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Rona Rita David 19 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Firma asta produce un polistiren si blocuri BCA de calitate superioara fata de alte marci gasite prin depozite – Am comparat personal placile de polistiren Adeplast cu densitatea 80 cu placi Baudeman si par mai dense, iar granulele se desfac mai greu. La BCA-uri am constatat un grad de rezistenta MULT mai mare la sfarmare fata de acelasi produs Somaco. Va rog sa nu cenzurati.

  2. Foarte interesant. Adică, dacă ar fi avut cetățenie română, același om nu ar fi reușit ceea ce a reușit ca austriac!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.