Adio taxă Radio-TV

Camera Deputaților a respins miercuri cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis în cazul legii care prevede eliminarea a 102 taxe nefiscale, printre care și taxa Radio-TV, iar șeful statului este obligat să o promulge.

Au fost 174 de voturi pentru respingere, o abţinere şi 85 de voturi împotrivă.

Camera Deputaţilor este for decizional la acest proiect.

Anterior, în Comisia de buget a Camerei Deputaților a fost adoptat un amendament conform căruia legea va intra în vigoare la data de 1 a lunii imediat următoare publicării în Monitorul Oficial.

Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat, după ce a fost respinsă cererea de reexaminare a preşedintelui, că TVR şi Radioul public vor fi în sfârşit independente de politic şi nu vor mai trebui să se „căciulească” la liderii politici pentru bani.

„(Legea – n.r.) a fost adoptată, criticată imediat de unii care au votat-o chiar atunci. A fost contestată la CCR. Curtea a respins contestaţia şi a declarat legea constituţională. A fost retrimisă la Parlament, doar-doar renunţăm la această lege ca românii în continuare să stea ca în perioada comunistă la cozi şi umiliţi”, a spus Dragnea, în plenul Camerei Deputaţilor, după respingerea cererii de reexaminare.

Potrivit lui Dragnea, eliminarea taxei radio-TV e o măsură benefică pentru aceste instituţii.

„Aş vrea să nu mai plângă nimeni pe umerii TVR şi Radioului. De abia înainte aceste două instituţii pot ieşi din politizare şi pot ieşi din dependenţa faţă de politic, în condiţiile în care fiecare an prin lege vor şti că au o sumă foarte clară. N-au de ce să se mai căciulească nici la prim-ministru, nici la Parlament, nici la miniştrii de Finanţe, nici la care alt lider politic cu influenţă în momentul respectiv”, a spus liderul PSD.

Dragnea a cerut şi ca restructurarea TVR să înceapă, însă „nu sub presiune” şi nu prin concedieri.

„Nu mai văd nicio scuză posibilă care ar putea fi inventată ca această lege să nu fie promulgată imediat de preşedinte”, a conchis Dragnea.

După decizia de constituţionalitate şi cererea de reexaminare trimisă Parlamentului, preşedintele va trebui să promulge legea în termen de cel mult 10 zile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.