Adjudecat!

”Nud culcat”, o pânză de Modigliani, vândută pentru 170,4 milioane de dolari

Tabloul lui Amedeo Modigliani, Nud culcat, a fost achiziţionat la Licitaţie la Christie’s cu 170,4 milioane de dolari. Cumpărătorul, potrivit Financial Times, este un colecţionar chinez, Liu Yiqian, care a licitat telefonic. Acesta, împreună cu soţia sa, Wang Wei, a fondat unul dintre cele mai faimoase muzee din Shanghai, Long Museum West Bund. Yiqian este unul dintre numeroşii multimilionari chinezi, faimos prin obsesia sa ”artistică”, care se traduce în achiziţionarea a tot ceea ce el consideră că este ”frumos”: artă modernă, clasică, pictură, desene, provenite atât din China, cât şi din întreaga lume. Yiqian poate fi considerat ca venind ”de pe stradă”. A renunţat la şcoală de foarte tânăr pentru a vinde poşete şi a lucra apoi ca taximetrist. În anii ’90, îi surâde şansa, jucând la bursă şi câştigând o sumă fabuloasă. În ultimii 20 de ani, el şi soţia sa au achiziţionat numeroase opere valoroase, având la ora actuală cea mai mare colecţie de artă privată din China. Acum câteva luni a trezit un adevărat scandal, fiindcă a băut ceai dintr-o veche ceaşcă de ceramică, veche de 500 de ani, care a aparţinut unui împărat chinez.

Pictura lui Modigliani a fost vândută de Laura Mattiolo Rossi, căreia Christie’s i-a garantat un preţ de minimum 100 de milioane de dolari. Graţie colecţionarului chinez, Modigliani a intrat în ”clubul” celor care valorează peste 100 de milioane de dolari, alături de Picasso, Bacon, Giacometti, Warhol şi Munch.

Diamantul Blue Moon, adjudecat pentru 48,6 milioane de dolari

Diamantul Blue Moon

Un nou record pentru un diamant a fost înregistrat ieri la Casa Sotheby’s din Geneva. El are denumirea The Blue Moon Diamant şi a fost adjudecat pentru 48,6 milioane de dolari, 4 milioane per carat. Recordul precedent era cel al diamantului The Graff Pink, de 24,8 carate, care fusese vândut pentru 46,6 milioane, tot la Casa Sotheby’s din Geneva.

Orice diamant albastru este o descoperire rară, iar unele sunt excepţionale şi nu le întâlneşti decât o dată în viaţă. The Blue Moon Diamant este unul dintre cele mai mari diamante, de 1,55 pe 1,34 centimetri, de o culoare albastru intens, aşa cum a fost caracterizat de Fancy Vivid Blue. Tăietura rectangulară este, de asemenea, perfectă, după cum estimează ”Internally Flawless”. Preţul era estimat între 35 şi 55 de milioane de dolari.

Un miliardar a dorit să achiziţioneze acest spectaculos diamant albastru, de 12,03 carate, la Geneva, ca să-l ofere fiicei sale.

Magnatul imobiliarelor Joseph Lau fusese condamnat la Macao, în capitala mondială a jocurilor de noroc, şi cumpărase această piatră miercuri seară, în Elveţia, rebotezând-o ”Luna albastră a Josephinei”, ca un omagiu adus fiicei sale de 7 ani. În ajun fuseseră plătite 28,5 milioane de dolari pentru un diamant roz, redenumit şi el ”Sweet Josephine”.

După comisarul David Bennett, Blue Moon a bătut mai multe recorduri, acela de cel mai scump diamant, acela de cea mai scumpă bijuterie vândută la licitaţie şi cea a preţului pe un carat. În ceea ce priveşte preţul pe un carat, precedentul record aparţinea tot unui diamant albastru, intitulat Zoe, vândut în 2014, la New York pentru 32 de milioane de dolari. La o simplă socoteală, Zoe a fost adjudecat pentru 2,64 milioane de dolari pentru un carat, iar Blue Moon pentru 4,02 milioane per carat. Întrucât el a fost extras în stare brută, Blue Moon cântărea aproape 30 de carate. El fusese achiziţionat de către ”Cora International”, o societate specializată în diamante, de la New York. Operaţiunea de şlefuire a diamantului a durat 6 luni, iar în final, el a fost numit ”Once in a Blue Moon”, ceea ce desemnează un eveniment ce se produce foarte rar.

După Modigliani, un nou record pentru Fontana

Lucio Fontana, Concept Spaţial, La fine di Dio

La Casa Christie’s din New York, în 10 noiembrie, un mare oval galben, intitulat Concetto spaziale. La fine di Dio, din 1964, semnat Lucio Fontana, a fost achiziţionat cu 29 de milioane de dolari. Această lucrare a depăşit cu 24,4 milioane de dolari o altă operă din aceeaşi serie semnată de Fontana, dar pe un fond negru, vândută acum o lună la Sotheby’s din Londra.

La Rockefeller Plaza, marele galben cu găuri, realizat în1964, atrecut din mână în mână până când a fost adjudecat de un cumpărător anonim, prin telefon, de la miliardarul american Steven A. Cohen, care achiziţionase această lucrare în 2012 pentru 16 milioane de dolari şi care, într-un timp record, a câştigat 10 milioane de dolari.

Acest Concept Spaţial este definit de artistul Lucio Fontana ca ”un infinit, principiul nulităţii, sfârşitul figuraţiei”.

Ultimul Malevich restituit proprietarilor, la licitaţia de la New York

Kazimir Malevich, Mystic Suprematism

Dacă licitaţia de la Casa Christie’s cu Modigliani a inflamat toamna newyorkeză, Sotheby’s joacă partida cu ultimele trei pânze de Kasimir Malevich ce au fost restituite moştenitorilor artistului rus de către Stedelijk Museum din Amsterdam în 2008, după o lungă dispută în justiţie.

Este vorba despre Mystic Suprematism (Black Cross on Red Oval), realizată între 1920 şi 1922, la cinci ani după publicarea textului său în programticul Caiet al Cubismului şi Suprematismului, şi care a fost evaluată între 35 şi 45 de milioane de dolari. O operă care a trezit interesul multor colecţionari prin istoria sa.

În martie 1927, Malevich a plecat la Berlin cu o serie de opere care trebuiau expuse într-un turneu prin Germania; dar, rechemat de urgenţă în patrie, a fost nevoit să-şi lase pânzele în Germania, nereuşind să le recupereze înainte de moartea sa ce a avut loc la Leningrad în 1935. Cele 81 de opere, care numără printre altele şi una care a fost scoasă recent la licitaţie, au fost vândute Muzeului Stedelijk şi au rămas acolo deoarece rudele artistului nu le-au cerut niciodată înapoi. Într-un sfârşit, unele dintre ele au fost restituite cu sprijinul Art Law Group Herrick.

Dintre cele recuperate, două au fost vândute Art Institute of Chicago, în timp ce compoziţia Suprematist din 1916 a fost oferită Casei Sotheby’s pentru suma de 60 de milioane de dolari. ”Malevich şi-a redus opera la o formă extraordinar de simplă şi puternică”, explica Simon Shaw, de la Departamentul de artă impresionistă şi modernă de la Sotheby’s. Este o lucrare deosebit de importantă a avangardei ruse.

Arta rusă în licitaţie în 16 noiembrie, la Wannenes

Ornament de masă din argint masiv, semnat de Ellington, reprezentându-l pe Apollo

Licitaţia pentru Piese de Argint, Fildeş, Icoane şi Artă Rusă, din 16 noiembrie, cât şi cea de Ceramici europene, Artă decorativă şi Tapiserii din 17 noiembrie prezintă o interesantă selecţie de opere care sunt deosebit de atractive pentru colecţionari, mai ale pentru cei preocupaţi de istorie

Farfurie din porţelan de Meissen policrom, datată 1745, estimată între 1.200 şi 1.800 de euro

Întâlnirea dedicată Argintului, Fildeşului şi Obiectelor de Artă Rusă atrage atenţia prin prezenţa de opere precum Christ pe cruce, din fildeş şi lemn, cu un capitel de marmură din secolul XVI-XVII, cu un preţ estimat la 6.00-8.000 de euro. Alături de această sculptură mai este de remarcat o tabacheră romanică, un obiect din La Grand Tour, datat 1781 şi semnat G. Raffaelli, din lemn, baga, cu două micro mozaicuri, estimată între 9.000 şi 11.000 de euro.

Christ din fildeş, secolele XVI-XVII

Impunător şi un ornament de masă, din argint, reprezentându-l pe Apollo cu trei cai, creat de orfevrul Ellington, cu o înălţime de 53 de centimetri şi care cântăreşte 12.185 de grame, estimat între 20 şi 25.000 de euro. Piesa poartă semnătura şi anul în care a fost realizată, 1863.

Icoana reprezentând-o pe Sfânta Maria, lucrată în argint aurit, filigran şi cloisonnes, 1820, de Viktor Shokarev

Artist emblematic al ţarului, Peter Carl Fabergé este considerat unul dintre marii orfevri şi bijutieri ai timpului său. Operele sale interpretează arta secolului al XVIII-lea francez prin viziunea populară rusă, îmbogăţită cu motive ornamentale în stilul sever al Imperiului Rus cu sinuozităţi florale tip Art Nouveau. Fabergé a studiat la Sankt Petersburg şi şi-a îmbogăţit cunoştinţele cutreierând atelierele din Europa Occidentală, dezvoltând apoi firma tatălui său, creată în 1879. El ajunge să deţină peste 500 de desenatori, cu filiale la Moscova, Kiev, Odesa şi Londra. În 1885 este numit Argintar şi Bijutier Imperial. Este de notat faptul că în acea perioadă, între clienţii din înalta societate, în special englezi, care erau marii săi admiratori şi-i cumpărau lucrările. Cu prilejul Expoziţiei Universale de la Paris i se oferă lui Fabergé Legiunea de Onoare. Acum este scos la licitaţie un splendid orologiu în care se evidenţiază excelenta sa măiestrie. Este un orologiu în formă circulară, din argint aurit, emailat cu perle şi fildeş şi datat1890. A fost estimat între 40.0000 şi 50.000 de euro.

Grup din porţelan policrom, manufactura Ginori, estimat cu 18.000-22.000 de euro

Rămânând în domeniul artei ruse, se află prezentă pentru licitaţia din 16 noiembrie o icoană, reprezentând-o pe Fecioara Maria, în argint aurit, filigranat şi emailat cu cloisoneé-uri la Moscova, între 1899 şi 1908, creaţia orfevrului Viktor Shokarev, estimată între 10.000 şi 15.0000 de euro. Figura şi mâinile sunt pictate în tempera pe lemn.

Konstantin Andreevic Somov, Tânără femeie visând

Multe dintre principalele manufacturi europene sunt reprezentate în catalogul licitaţiei cu obiecte de mare valoare. Astfel, un Serviciu de masă din porţelan de Meissen, realizat de August Friedrich Reichsgraf la 1743, este estimat între 1.200 şi 1.800 de euro. Tot realizat la Meissen, se află în licitaţie un rar serviciu de 12 mici candelabre de la 1763, chiar sub semnătura lui Kaendler Meissen, estimate între 2.000 şi 2.200 de euro.

Canapea din lemn aurit, prima jumătate a secolului al XIX-lea

Între porţelanurile de Doccia se află şi un grup policrom reprezentându-l pe Ganimede cu vulturul, de la 1760.

De la Manufactura din Napoli a venit o frumoasă figurină în biscuit, reprezentând o Muză, datată 1800.

Tabacheră din lemn, baga cu două micro mozaicuri, semnată Raffaelli

Între nenumăratele majolice, fie italiene, fie din alte părţi ale Europei, se evidenţiază un magnific set format din Vase de farmacie, realizate la Veneţia de Geminiano Cozzi, în jurul lui 1780, cu decoraţii în relief, estimat între 22 şi 26.000 de euro. Pasionaţii de ceramică vor fi încântaţi de a admira şi o piesă realizată la Sèvres în 1776, în biscuit.

Vase de farmacie din majolică policromă, estimate între 22.000 şi 26.000 de euro

Interesante sunt şi ofertele pentru tapiserii şi arte decorative, deja etalate, dar a căror licitaţie va avea loc în 17 noiembrie. Între acestea, un splendid Salon compus dintr-un divan cu trei locuri şi şase fotolii, din lemn aurit, cu rozete stilizate, picioarele anterioare conice. Ele sunt tapiţate cu peisaje campestre din antica Romă, printre altele, cu Forumul roman, Capitoliul, Arcul lui Septimiu Sever, şi Mausoleul Plauzi, cu Appia Antica. Tot acest set este restaurat şi estimat între 15.000 şi 20.000 de euro.

Interesante şi câteva aplice toscane în metal şi lemn sculptat şi aurit, datat 1860.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.