Adoptarea Actului Final de la Helsinki, marcată printr-o expoziție de documente de arhivă

În contextul Conferinței cu tema „Actul Final de la Helsinki – de 40 de ani fundamentul securității europene”, care a avut loc la 4 iunie 2015, sub egida ”Dialoguri@MAE”, Ministerul Afacerilor Externe a organizat o expoziție de documente de arhivă, în scopul evidențierii contribuției efective a diplomației române la procesul de negociere care a condus la adoptarea, în 1975, a Actului Final de la Helsinki.

Vernisajul expoziției a venit în completarea dezbaterilor și schimbului interactiv de idei din cadrul conferinței, atestând, printr-o selecție de documente relevante, rolul important al diplomației române la conturarea Decalogului de principii care, de 40 de ani, reprezintă fundamentul securității europene.

Expoziția a fost inaugurată de secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniță, care a arătat, în discursul susținut cu acest prilej, că ”România continuă să folosească toate ocaziile, inclusiv cea de astăzi, pentru a-și reitera angajamentul ferm față de respectarea principiilor fundamentale ale Actului Final de la Helsinki și pentru a sublinia, o dată în plus, importanța decisivă pe care o acordă implementării pe deplin a angajamentelor asumate de Statele participante pe toate cele trei dimensiuni ale Organizației”.

Secretarul de stat Daniel Ioniță a salutat prezența, la vernisajul expoziției, a unor distinși diplomați români care au avut privilegiul de a fi direct implicați în procesul de negociere a Actului Final de la Helsinki, contribuind astfel la scrierea unei pagini importante din istoria politicii externe românești.

”Actul Final de la Helsinki, pe care îl aniversăm la 40 ani de la semnare, a deschis drumul către o Europă a dialogului, a căutării soluţiilor comune şi a securității prin cooperare. 40 de ani mai târziu, Actul Final de la Helsinki își menține aceeași valabilitate ca întotdeauna. Principiile sale fundamentale – între care, egalitatea suverană a statelor; inviolabilitatea frontierelor; respectul integrităţii teritoriale a statelor; soluţionarea paşnică a diferendelor – toate continuă să guverneze relațiile inter-statale în spațiul OSCE”, a mai arătat secretarul de stat Daniel Ioniță.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.