Adrian Năstase: De ce a pierdut Iohannis alegerile

Fostul premier Adrian Năstase consideră că rezultatul alegerilor de duminică „a fost o veritabilă moțiune de cenzură populară împotriva lui Klaus Iohannis”,  explicând într-o postare pe blog cauzele care au dus la eșecul prezidențial, în opinia sa.

„(…) câteva observații rapide despre alegeri

  • Se confirmă ceea ce am spus în mai multe rânduri: aceste alegeri nu trebuiau să se desfășoare acum, ci trebuiau organizate în primăvara viitoare, pentru a permite un nivel ridicat al prezenței si un grad mai ridicat de legitimitate);
  • Primul aspect este cel al prezenței, de fapt al absenteismului. Este cel mai redus nivel al prezenței la un scrutin parlamentar de după 1989;
  • Cea mai facilă explicație este cea a fricii de infectare, însă dacă ne gândim că magazinele sunt pline, atunci cred că nu doar frica de COVID 19 explică absenteismul, ci sunt alte cauze;
  • A fost o veritabilă moțiune de cenzură populară împotriva lui Klaus Iohannis, care a început să lucreze și sâmbăta doar pentru a avea și parlamentul său! Dacă în urmă cu un an Iohannis obținea 6,5 milioane voturi, acum PNL are in jur de 1,2 milioane de voturi. Practic, 4 din 5 votanți ai lui Iohannis de anul trecut nu-l mai susțin acum;
  • În diaspora, în urmă cu un an, au fost 944.077 votanți, acum sunt sub 300.000. Ceea cea arată că Iohannis este într-o criză de legitimitate populară; 
  • Ludovic Orban nu are legitimitatea de a solicita continuarea mandatului în fruntea guvernului, chiar dacă PSD nu ar reuși să constituie o majoritate parlamentară. Este epuizat politic și menținerea lui în fruntea guvernului va crește tensiunea socială și politică din România;
  • De ce a pierdut Iohannis alegerile?
    • populația a observat că Iohannis si PNL doresc organizarea cu orice preț a alegerilor, în pofida creșterii numărului de infectări și a măririi rapide a numărului de morți;
    • prin absenteism alegatorii au dorit să transmită un mesaj că nu sunt de acord cu apariția unui nou Ceaușescu;
    • PNL a sfidat populația, prin refuzul de a face teste și mai ales, prin speranța că dacă transferă bani către presă vor controla și mințile oamenilor;
    • a fost o avalanșă de evenimente în ultima săptămână de campanie, iar alegătorii au simțit că se încearcă să fie păcăliți, iar absenteismul a fost principala formă de „participare” politică;
  • PNL – a arătat că nu este o forță a progresului și a dezvoltării, ci a clientelismului obraznic. După un an de guvernare, a devenit evident că nu are resursele politice necesare pentru a trece România prin criză, iar bilanțul macroeconomic este unul cu adevărat dezastruos;
  • PSD  – și-a menținut nucleul electoral, iar rezultatul, fără a fi unul excepțional, arată că partidul se reface treptat după epoca Dragnea. Trebuie remarcat totusi ca numarul celor care au iesit sa voteze PSD – aproximativ 1,5 milioane este cu mult sub numarul celor care, spre exemplu, in 2004, au votat pentru partid – 4,3 milioane! Mai trebuie spus ca partidul, constient de faptul ca nu poate depasi nivelul de 35-40% din voturi, nu a stiut sa-psi construiasca aliati pentru parlament. Sigur, a fost si vina lui Ponta in exacerbarea tensiunilor cu PSD, in ideea de a lua voturi de aici. In final, 4-5 procente s-au pierdut in felul asta prin neintrarea in parlament a Pro-Romania. La fel, o anumita inabilitate a dus la disparitia anterioara a ALDE. Iohannis a reusit insa o performantă extraordinară la aceste alegeri „istorice”- in loc sa scoata PSD din viata politica romaneasca (cum anuntase), a reusit sa-l aduca pe primul loc. Liderii partidului ar trebui sa-i acorde o decoratie!
  • USR-Plus – scorul obtinut arată că formatiunea a devenit un „partid vechi”. Nu au mai reusit să catalizeze un „val al sperantei”. Au fost „păcăliti” de PNL si si de Iohannis care le-au fluturat pe sub nas intrarea la guvernare inainte de a sti câte mandate vor primi de la votanti. In acest fel au preluat din imaginea negativă a PNL si au incetat sa mai fie „partidul anti-sistem”.
  • Scorul AUR:
    • există la fiecare scrutin electoral un vot de protest impotriva sistemului politic, votul anti-sistem iar in conditiile in care PSD a abandonat mesajul national foarte direct afirmat, acest lucru a permis aparitia unei noi formatiuni politice, care a speculat situatia. Vom vedea dacă acest partid despre care nu stim mare lucru (membri, organizare, ideologie, finantare) va rezista in parlament (vezi istoria PUNR, PNG, PPDD, etc) sau se va dizolva, bucata cu bucata, in partidele existente.

PS La acesta ora, nu stiu inca daca Iohannis a decis sa bage PMP in parlament sau nu”, a scris Adrian Năstase luni pe blogul personal.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10
Ioana Radu 8531 Articole
Author

21 de Comentarii

  1. Analiza foarte pertinenta! Din pacate individul de la Cotroceni si cu gasca lui de nemernici, n-au priceput nimic!

  2. Inca un oarecare care vrea sa ne convinga ca albul e negru si negrul,alb!Pacat de atat efort,chiar nu mai stiu nici ei de ei!De ce ramane,in continuare, PSD in opozitie,daca a castigat?:)))A castigat praful de pe toba..

  3. Cine vorbeste:ojigodie comunista care a avut o contributie de mizeria unde a adus tara!

  4. Ba furaciosule,cu neamul tau mixat,nu vezi ca ajungeti sa fiti haituiti pe strada?Chiar nu o sa mai iesiti din case,cand lumea va vota cum trebuie cu AUR…Ati mai tras targa 30 de ani in post comunism,dar gata..

  5. 1.Miroase a suspendareeee! 2. Dragnea nu a fost rău. Dimpotrivă, plus ca destinul sau de patriot, cumva asemănător cu al autorului, sa adăugăm și strălucita pregătire intelectuala a acestuia din urma, a cam deschis ochii poporului visător la beneficiile capitalului și la ajutorul fratesc al marilor Puteri europene. 3.Base ar putea împărtăși situația lui Geoana, pe care l-au despărțit câteva voturi de victorie, cine știe cum obtinute. Exista o Justitie imanenta, ar fi păcat de fie-sa și de romanul dedulcit la umorul din Las Fierbinți.

  6. Nastase,unul din cei 2 presedinti de partid cu trecut de detinut de drept comun arata inca o data de ce s-a dus la parnaie:e arogant si infatuat in ticalosia sa!Adica vede ca cica Iohannis ar fi pierdut niste voturi,desi tipul de alegeri la prezidentiale si palamenatare( stil PSD) este total diferit,dar remarca in trecere ca si PSD a pierdut 3 mil.voturi de la parlamentarele din 2016,lucru care este edificator!Si se face ca nu vede ca 4 ani PSD va sta in continuare pe tusa,la fel cum sta de un an,dar fara a avea puterea sa mai faca rau decat prin CCR si AP cat vor mai rezista!Si poate le-o trage Iohannis dupa 2 ani si provoaca anticipate sa-i desfiinteze de tot!

  7. Numărătorii voturilor lui Base ar trebui sa îl cheme in ajutor pe micuțul matematician cu pantalonii leoarca, acum ocupat teoretic de soarta bucureștenilor înghețați în apartamente. Anisie ii poate ajuta pe numărătorii cu abacuri. De la PSD poate veni dl Stănescu zis Ar’metica și Gimnaziu, iar de la PNL celebra Anastasie. Iară cata forță națională se poate solidariza pentru a suplini incompetenta Bec care nu încetează sa numere 0, 1 la suta voturi de doua zile și tine în loc cu nesimțire o tara intreaga.

  8. Antoane, tu ești ala care înjura urat! Studenții tai știu de ce. Vad ca tu ti-ai schimbat marotele de când ai intrat în politica noua după ce ai lins glorios în cea veche. Adrian Năstase a fost cel mai bun prim ministru și a dus România în sfere la care nimeni nu spera. Păcat însă că sferele s-au dovedit a fi cercuri și s-au încolăcit ticălos pe mana lui pentru a stopa drumul nostru spre mai bine.

  9. Ioana radu, poate ne spui cine-i Adrian Nastase.
    Nu sa impuscat in gat?
    De ce ne faci sa pierdem timpul cu asemenea indivizi?

  10. Ca pentru cineva care a sosit la Bucale din zona Sibiului, cred ca acum romanii pot sa-i spuna lu’ Iohannis : „Baaa, mare brinza ai facut tu cu alegerile tale !”

  11. @Aliga…, Cred ca vorbești despre vremea când învățai la scoala gramatica și ortografie și chiuleai vârtos. Dacă nu, atunci se explica golurile de memorie și putreziciunea sufleteasca datorata degradării.

  12. Culmea: ce alegeri a pierdut Iohannis?! El nu a candidat, dar se vede ca psd-istilor le e frica de el si improsca cu noroi! Orban care si-a dat demisia a pierdut, nu Iohannis! Dar o dati la intors ca sa nu se vada frica voastra si faptul ca nu ati castigat in pofida procentajului mai mare ca pnl! Exact ca Firea, nu recunoasteti ca ati pierdut, va ridicati poalele in cap si acuzati aiurea pe cine nu e vinovat! Singurii vinovati de decaderea tarii sunteti doar voi: PSD! Ce mai scoateti de la naftalina indivizi putrezi ca adrian nastase?!

  13. Pee_See_Dee, ciuma roșie și alte ziceri de Dulap au avut efect advers exact ca pandemia. Au ținut electoratul în case.

  14. Promotorul coruptiei institutionale in Romania postdecembrista nu are nicio legitimitate de exprimare.

  15. „PNL – a arătat că nu este o forță a progresului și a dezvoltării, ci a clientelismului obraznic”.
    Tocmai marele corupt si plin de bani vorbeste. E vorba de fostul premier Adrian Nastase dictator perfid,pumn in manusa de piele.

  16. Daca nu era jefuitorul si filfizonul de mahala („am o buba-n cap”) de Nastase Adrian, nici Johannis în politica si cu atât mai putin la Cotroceni.

  17. Nu confunda alegerile prezidentiale cu cele parlamentare. Iohannis a castigat detasat ceea ce era direct pe numele lui. PNL a castigat pana acum 1492000 de voturi, nu 1,2 milioane, cum citezi tu cu precizie comunista. Oricum, sunt cu 8.000 de voturi in plus fata de 2016, fata de pierderea de peste 1,7 milioane ale PSD in 2020 fata de 2016. Iar daca s-ar fi prelungit pana-n primavara conducerea celui mai prost si banditesc parlament din istoria RO, asta ar fi dus la o catastrofa. Asa ca solutia prin care PSD a fost retras de la butoane pt 4 ani a fost extrem de buna.

  18. Nastase ramane singurul premier postdecembrist inteligent, instruit si avand in toate momentele acel comportament solemn universitar specific anilor de demult. L-am criticat de foarte multe ori la vremea sa dar este evident ca nici unul din premierii care i-au urmat nu s-au mai ridicat la nivelul impus de el.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.