Adrian Năstase: PSD ar trebui să facă mai întâi asta

Fostul premier Adrian Năstase, preşedintele Fundaţiei Europene Titulescu, a apreciat miercuri că PSD ar trebui să facă o amnistie şi graţiere mai întâi în interiorul său, apoi la nivelul poporului.

„Un mare partid nu poate fi extrem de omogen, din punct de vedere ideologic, al leadership-lui, şi este nevoie de o anumită coabitare în interiorul partidului, altfel partidul devine tot mai pur, dar tot mai mic. Şi sper ca lucrul ăsta să nu se întâmple în PSD. Eu cred că un partid mare, care înseamnă că trebuie să baleieze jumătate din spectrul politic, are nevoie şi de lideri de stânga mai radicali, şi de lideri mai apropiaţi de centru, tocmai pentru că societatea noastră în schimbare are nevoie de mesaje care vin pe această direcţie şi de lideri care vin într-o formulă de echipă. Şi atunci nu neapărat pe facţiuni, nu neapărat în dizidenţe, dar într-o fomulă care să atragă un electorat cât mai amplu, ar fi nevoie de o anumită abordare de acest tip. Înainte de a propune o amnistie şi o graţiere la nivelul ţării, la nivelul poporului, poate că partidul ar trebui să-şi propună să facă o amnistie şi o graţiere în interiorul partidului, tocmai pentru a-şi păstra masa critică în Parlament şi în politică, pentru că, altfel, eliminând bucăţi din partid, din Parlament, din organizaţii, slăbeşti forţa şi rămâi supus unui anumit tip de şantaj în Parlament, cum este posibil să se întâmple din nou cu anumite pretenţii ale UDMR„, a susţinut Adrian Năstase la finalul lansării unei cărţi a sa, citat de Agerpres.

Întrebat dacă există riscul ca PSD să devină un partid slab, care să piardă majoritatea în Parlament, Adrian Năstase a spus că există un astfel de pericol, de care social-democraţii ar trebui să se teamă.

„Nu ştiu dacă se va întâmpla (n.r. – pierderea majorităţii), probabil că sunt multe lucruri care sunt acum în mişcare. Dar eu cred că ar trebui să se teamă de lucrul acesta şi ar trebui să aibă în vedere că există un astfel de risc, pentru că el va fi atacat şi de la stânga, şi de la dreapta, va fi atacat şi de liberali, şi va avea probleme în a menţine relaţia în condiţiile de hemoragie parlamentară cu ALDE. Dar sigur că şi partidul lui Ponta, în măsura în care PSD-ul slăbeşte, atunci ar putea să obţină mai mulţi parlamentari, să creeze o problemă care să antreneze după aceea un scor mai mic la europarlamentare, ceea ce va determina o anumită abordare pentru prezidenţiale”, a adăugat fostul preşedinte al PSD.

Referindu-se la situaţia politică din România, Adrian Năstase a apreciat că „este foarte trist ceea ce se întâmplă”, pentru că nu mai există niciun fel de dialog, acesta fiind înlocuit de un anumit tip de oportunism, dar şi de lipsa de caracter.

„Formula sintetică ar fi lipsa de dialog, incapacitatea de dialog. Îmi aduc aminte, în anii ’90, când lucrurile erau totuşi mult mai brutale, mai directe, nemulţumiri, aveam la Parlament un club parlamentar, ne întâlneam şi discutam la o cafea, era formula pe care am inventat-o pentru România împreună cu Ion Raţiu, preluând un model din Marea Britanie. Acum, practic, ceea ce se întâmplă este mai curând o formă de tranzacţionare, trecerea dintr-un loc într-altul, un anumit oportunism. Şi lipsa de caracter, de coloană vertebrală în politică distruge fibra de conducere şi modul în care Româna este condusă în momentul de faţă şi felul în care se raportează la exterior. Lucrurile astea ar trebui corectate şi cred că ar trebui ca toate partidele să facă un efort. Şi numărul de crize… Toată lumea e în război cu toată lumea, toţi sunt nemulţumiţi, incapabili de a propune un proiect comun. Nu ştiu cum poate să se încheie această poveste, probabil că ar trebui să încercăm să încheiem un parteneriat româno-român pentru secolul XXI şi este nevoie în definitiv de un mod de a ne raporta la viitor, pentru că noi ne tot raportăm la trecut, la un prezent imediat, nu avem strategii pentru o perioadă mai lungă”, a mai susţinut Năstase.

Potrivit acestuia, oamenii merg după cei pe care îi consideră lideri puternici.

„Şi probabil că asta trebuie să oferim – o nouă generaţie de lideri, care să ne arate că drumul nu este neapărat spre Vest, ci al interesului naţional, care să ne ofere şi un drum către toate azimuturile, în funcţie de interesele pe care România le are”, a menţionat fostul premier.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

10 Comentarii

  1. Romania in guvernarea PeSeDista: un penal fost presedinte al PSD da sfaturi actualului presedinte al PSD, tot penal. Nu aveti de ce sa cenzurati, dupa justitia romana Nastase si Dragnea sunt amandoi penali!

    • ION RATIU (fondatorul acestui ziar a fost penal ? ) Corneliu Coposu .Nelson Mandela tot penal …daca ai avea puține cunoștințe de cultură generală ….

    • @Andrei Sorin: inainte de a scrie prostii pe forum ca un „smecher” de Teleorman verifica faptele. Ion Ratiu nu a fost niciodata in inchisoare ori trimis in judecata in Romania sau Marea Britanie! Dupa cunostintele tale de cultura generala sublime dar care lipsesc cu desavarsire exista semnul egal intre infractorii de drept comun, in cazul de fata hoti din banul public judecati in democratie si detinutii politici aruncati in inchisoare fara judecata de cele mai multe ori sau prin procese inscenate in dictaturi?! Atat puteti?!

  2. apropos de parteneriatul menţionat, spaniolii au rezolvat-o printr-un război civil, americanii, la fel, ruşii, nu mai vorbesc…românii preferă să sufere veşnic, iadul pe pămnt sau sado masochism extrem…

  3. Unul dintre cei mai inteligenti oameni din rumania.
    PSD ar trebuii sa asculte sfaturile lui Nastase.
    Tot asa PSD ar trebuii sa asculte si sfaturile lui Iliescu.
    Acesti doi oameni sunt superlativul politicii rumanesti, de la Ceausescu pana in prezent.

    • Adrian gratulează cu superlative pe Ion Mineriada si Nastase Bogatieilicita!
      Decideți ca cei de mai sus au praduit tara !

  4. Fara gratiere si amistie ce ne facem cu europarlamentarele de la anul? Salivatia deja curge necontrolata pe barbie.

  5. Asa dupa cum puricii sar de pe o fiinta pe alta , pentru a suge sange cald , tot la fel si oamenii sar dintr-un partid in altul , dintr-o ideologie in alta , dintr-o religie in alta , dintr-o tara in alta , pentru a se imbogati. Scopul este sa le creasca averea. Cu averea obtin putere , iar puterea o folosesc pentru cresterea averii(asa functioneaza roata).Se gandeste cineva la cei care i-au ajutat in maternitate sa vina pe lume , la cei din crese , gradinite ,scoli care i-au ajutat sa creasca ,sa se pregateasca pentru viata ? Cand le vine bine , pleaca in tari mai bogate. Exemplul cu Ion Ratiu , dat in acest articol , nu cred ca este cel mai potrivit. Sa nu uitam ca atunci cand cei din generatia lui au fost trimisi in razboi , el a sarit in Anglia .

  6. O Editat. Cine-a ruinat România prin asa-zisele „restituiri”, inclusiv împotriva solutiei din „afacerea optantilor” pe care-a câstigat-o, la Societatea Natiunilor, Titulescu, al carui nume are tupeul sa-l murdareasca numindu-si tot „Titulescu” fundatia? Titulescu, spuneam, a câstigat „afacerea optantilor”, dar cu pretul despagubirii optantilor unguri, plecati din România dupa dislocarea Imperiului Austro-ungar si Tratatul de la Versailles. Din cauza cui e distrus acuma patrimoniul arhitectonic al României, patrimoiu care-i rezistase primului si celui de-al Doilea Razboi Mondial si fusese bine-ntretinut pâna-n 1989? din cauza lui Nastase, a „restituirilor” (dar CUI? pai, unor impostori), si „descentralizarii” (citeste, „duca-se dracului si eforturile, munca generatiilor anterioare, si bijuterii arhitectonice, de stil brâncovenesc, unic, si urmele existentei umane-n România”). Lepadatura cu tupeu.

  7. Daca presedintele PSD Liviu Dragnea nu ia in considerare tactica politica a domnului premier Adrian Nastase,PSD devine tot mai mic,spre marea bucurie a statului paralel si a baronului local de Sibiu,actualmente presedinte temporar al Romaniei si dupa politica antinationala pe care o duce, nu al tuturor romanilor.Dezbinarea si scandalul permannent dus de Johannis impotriva guvernului ,personal impotriva priministrului doamna Dancila cei doi presedinti ai parlamentului Liviu Dragnea la Camera Deputatilor si Calin Popescu Tariceanu presedintele senatului ,prin fabricarea de dosare politice, ce afecteaza grav dezvoltarea economica si cresterea investitiilor straine,prin formarea convingerii la nivelinternational de tara instabila politic.Strategia domnului profesor Adrian Nastase personal o victima a statului mafiot paralel,condamnat la ordinul fostului,care la si batjocorit spunand-ui ,,Adriane nici nu stii cat de mic ai sa devii” este cu atat mai pretioas e,cu cat serviciile de consultanta sunt date in mod gratuit.Ar fi o onoare nu numai pentru Adrian Nastase dar si pentru Liviu Dragnea daca ar exista o colaborare directa ,sa fie solicitat pentru o functie de consilier parlamentar care sa se ocupe cu relatiile politice la nivel international,cunoscand experienta deosebita dobandita in perioada in care era ministru de externe al Romaniei. Intoarcerea pe cal al domunului Adrian Nastase ar baga groaza si ar speria si pe cei mai cruzi si inumani dusmani ai Romaniei,alta faina sa-r cerne la moara. Asadar pe cai si nu sub cai baieti, asa cum va vrea Johannis cu statul lui paralel si cu strainatatea. Nu uitati cuvintele scrise de manuta lui Costache Negruzi in opera literara Alexandru Lapusneanul. ,,De ma voi scula pre multi am sa popesc si eu”. Da Doamne ca prea am ajuns saraci si necajiti de la atatea necazuri, sclavi la straini in propria noastra tara.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.