Ajutor de stat pentru investiții în stațiuni balneare

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a lansat o schemă de ajutor de minimis prin care acordă finanțare neramursabilă în cuantum de maxim 200.000 de euro (echivalent în lei), într-o singură tranșă, unor IMM (Întreprinderi Mici și Mijlocii) care investesc în infrastructura dintr-o stațiune balneoclimaterică românească. Este vorba practic de ajutor de stat care acoperă cel mult 50% din investiția totală a firmei, adică investitorul trebuie să cofinanțeze proiectele declarate eligibile din banii lui.

Programul este multianual iar pentru 2023, sunt prevăzuți 15 milioane lei pentru beneficiari.

În prezent, investițiile din balneație sunt făcute preponderent de către privați. Există un jucător nou, de stat, anume Societatea Națională a Apelor Minerale (SNAM), care a absorbit în luna martie o altă companie de stat, Germisara (care avea licență de furnizare apă minerală balneo-terapeutică), devenind astfel furnizor de apă pentru domeniul balneației și wellnessului din Geoagiu Băi. SNAM mai este furnizor de apă și în alte localități cu potential în balneație, ceea ce o face, ca societate de stat, un nou jucător important în această piață.

Potrivit Economiei, tipurile de acţiuni eligibile pentru acordarea ajutorului sunt:

a) extinderea şi reabilitarea de structuri de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică, alimentaţie publică şi tratament balnear, inclusiv a reţelelor de captare şi transport al factorilor naturali de cură (ape minerale terapeutice, nămoluri terapeutice, gaze terapeutice, recunoscute în baza buletinelor de analize fizico-chimice şi farmacodinamice, efectuate de către Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie – INRMFB), pe care respectivele societăţi comerciale le deţin;

b) construcţia, extinderea şi reabilitarea obiectivelor culturale (amfiteatre în aer liber, trasee educative), sportive (terenuri de sport) şi de agrement (piscine cu factori naturali de cură, tobogan acvatic, sanie de vară, tir cu arcul, sală de bowling, parc de aventură pentru copii şi adulţi, centre de echitaţie, centre de închiriere biciclete, trotinete, patinoar, teren de minigolf, pistă de carting, tubing de vară/iarnă, parcuri tematice) din staţiunile balneare şi balneoclimatice;

c) achiziţia de echipamente, mobilier şi aparatură medicală specifice tratamentelor balneare;

d) formarea profesională a personalului angajat în cadrul structurii deţinute de beneficiar în domeniul HORECA.

Un beneficiar poate aplica pentru una sau mai multe acţiuni eligibile. Ca să fie declarată eligibilă în program, o IMM trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe condiții, care pot fi găsite la Capitolul V din ordinul MEAT.

Ministerul Economiei estimează un număr mediu de 15 beneficiari anual.

Înscrierea în program în vederea obţinerii grantului se face online.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1091 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Majoritatea stațiunilor balneare sînt deja ruină. S-au trezit după 33 de ani?
    Nu, e vorba de 6uid 6ack 6etter. Mai bine pt ei, desigur.

  2. Sa investeasca in Statiunea Predeal ! Le trebuiesc Supermarketuri cu Alimente !

  3. Trebuieste de Reconstruit Hotelul Clabucet Plecare si niste Vânători . Ca in apropieresunt Ursi .

  4. Cu 200.000 de Euro i-ti poti faca o casa cu 6 camare ! Suma este mica ! Pentru o Vila mai mare !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.