La stația hidrometrică de la Cernavodă a fost atinsă prima treaptă de avertizare (de restricții) și mai sunt 0,77 cm până la atingerea treptei II. Treapta I înseamnă o monitorizare mai atentă a evoluției nivelurilor pe Dunăre și în bazinul de aspirație al centralei atomoelectrice, în perioada următoare, conform Apelor Românie. Centrala de la Cernavodă a fost oprită în 2003, când Dunărea avea la intrarea în țară un debit de 1800 mc/s.
Administrația Națională „Apele Române”, alături de reprezentanții Hidroelectrica, susține că reușește să mențină coeficientul de umplere de peste 70%, în principalele 40 de lacuri (cu folosință complexă), adică la 73,61%. Rezerva (strategică) în principalele 40 de lacuri este 3,19 miliarde de metri cubi de apă, în scădere față de 3,45 miliarde cât era la începutul lunii iulie 2022. Aceasta este suficientă și poate asigura necesarul de apă pentru toți beneficiarii care se alimentează din sursa de apă de suprafață.
Fiecare folosință își stabilește pragurile și debitele care pot fi restricționate. Acestea sunt parte integrantă din Planurile de restricții care se aplică gradual conform celor trei trepte, cu respectarea legislației în vigoare.
Debitul Dunării la intrarea în țară este de 1860 mc/s, fiind la jumătate față de media multianuală a lunii august (4300 mc/s).
Conform prognozei emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în creştere și va ajunge în jurul valorii de 2000 mc/s în data de 8 august.
779 de localități alimentate restricționat la nivel național
Conform Raportului de monitorizare realizat de specialiștii Administrației Naționale „Apele Române”, precum și de la nivelul Administrațiilor Bazinale de Apă, situația la această oră se prezintă astfel:
În special în zona orașelor mici și a satelor din Moldova continuă fenomenul de secetă. Cele mai afectate județe sunt: Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău și Vrancea. Aici, apa este asigurată fie din sursa de apă de suprafață, fie din subteran.
La nivel național, sunt 364 de localități (din 26 județe: Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Maramureș, Satu-Mare, Hunedoara, Alba, Ilfov, Olt, Teleorman, Brașov, Harghita, Argeș, Giurgiu, Dâmbovița, Buzău, Ialomița, Dolj, Gorj, Bihor și Arad) alimentate restricționat din sursa de apă de suprafață, respectiv 415 din foraje/fântâni (din 12 județe: Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Dolj, Hunedoara, Maramureș).
Rețelele de alimentare cu apă aparțin operatorilor de apă-canal și aceștia sunt cei care stabilesc restricțiile în alimentarea cu apă în funcție de fiecare caz în parte. Restricțiile (raționalizarea apei) sunt necesare întrucât consumul de apă a crescut foarte mult și este nevoie de un interval de timp necesar pentru reumplerea/ rezervoarelor de înmagazinarea apei pentru refacerea rezervelor.
Din cele 80 de secțiuni de monitorizare a secetei hidrologice, la 16 secțiuni s-au înregistrat debite sub debitul necesar pentru satisfacerea cerințelor sub aspect cantitativ, respectiv în bazinele hidrografice Someș-Tisa, Olt, Crișuri, Jiu, Argeș-Vedea, Siret și în special în bazinul hidrografic Prut-Bârlad. În afara secțiunilor de monitorizare a secetei, în secțiunile a 23 stații hidrometrice din râuri (sectoare/tronsoane de râuri) sunt secate (Somes-Tisa, Crișuri, Mureș, Banat, Olt, Siret și Prut).
Debite în scădere
Conform Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, debitele au fost în general în scădere, exceptând cursul mijlociu şi inferior al Siretului şi cursurile inferioare ale râurilor: Someş, Timiş, Ialomița, Suceava, Moldova, Bistrița, Trotuş, Putna, Râmnicu. Sărat şi Buzău, unde au fost în creştere prin propagare. Pe râurile din bazinul Bârladului şi pe cursul mijlociu al Prutului, debitele au fost relativ staționare.
Debitele medii zilnice se situează în general la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-80%, mai mari (peste 100%) în bazinul Ialomiței, bazinul superior al Oltului, pe cursurile superioare ale Târnavelor, pe unii afluenți ai Argeşului superior (râul Târgului, Argeşel) şi pe râurile din Dobrogea şi mai mici (sub 30%) pe cursul Siretului, pe râurile din bazinele hidrografice: Amaradia, Olteț, Bârlad şi Jijia.
Debitele vor fi în general în scădere, exceptând râurile din bazinul Bârladului unde vor fi relativ staționare. Sunt posibile mici creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte din nordul şi centrul țării, ca urmare a precipitațiilor, slabe cantitativ, prognozate.
Administrația Națională „Apele Române” face în continuare apel la calm și responsabilitate socială în direcția folosirii raționale a resurselor de apă și pe cât posibil a economisirii acestora. Nu uitați de recomandările noastre din ghidul de economisire a apei.
Bă se vede ca trăim într-o țară de cretini si lingăi!!…dati un titlu articolului ca să bage frica în românia normală și educată a președintelui!!..
Boul care vede titlul se gândește la vreo explozie nucleară la cernavodă!!..
După care veniți cu apele,cu dunărea, cu baraje, cu că care…
Apare șeful azi pe sticlă și grăiește..”dragi romani, având în vedere că nu e apă pe dunăre fiecare dintre noi să ducă 40 de zile câte 2 găleți de apă la cel mai apropiat pârâu,râu sau fluviu…
După ultimul recensămînt suntem 18 milioane de români, deci ar fi 36 de milioane de găleți de apă zilnic..
E ceva dragi români, nu?..”
Daca centrala nu livreaza (decuplata de la retea si pusa din bare pe minim), n-ai ce sa racesti. Mai mergeti la sala, sa scapati de sunci si de vergeturi !
@Rammstein
” și mai sunt 0,77 cm ”
-vai de capu’ lor,
„quality publication”
S-a atins în zonele intime.in public.
o ecluza pe Dunare (pe portiunea Braila-Galati ) ar rezolva problena
Chiar si acum intr-o luna se poate construi si pot functiona pe viitor toate cele 5(3 Viitoare constructii) centrale de la Cernavoda
Peste tot intalnesi doar cacanari in panica cu gura la urlatoare! A fost seceta o pereoada, acum e cernavoda, e gazurile si corentatii pe reducere, raman comixatii, intre timp e chinatii cu taiwanezii in frunte cu paiata impanata gen robot ruginit care se baga in poza de prim plan, ramane la final cu nespalatii pe gheare, ochi si ce inghit nespalat=infectii catalogati de hoiturile politice insetate de ura si violenta spre imprastiere. Dementi rau, toti se plang si trag concluzii dar nuciunii nu misca un deget pentru a schimba in bine situatiile!
@Drako
la 0,77 centimetri!
{Fapte despre spațiu dat de informații pleacă de la redacție reducerea responsabila dar teritoriu Daciei e an minus de ce problema nu e pusa sus an discuție ue. Trecutu vina extinderea expansiunii an univers se face mișcarea teh.
cade drobul de sare in cap!
Alooo, adanciti senalul pe Dunare si veti avea apa si pentru urmatoarele reeactoare!
Si realizati si scurtarea rutei pentru navigatie, cu 80km! Ai de nadragii vostrii, cu vipusca!..