Alianța militară condusă de Rusia renunță la dialogul cu NATO

Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), structură ce regrupează șase foste republici sovietice în frunte cu Rusia și care se dorește o contrapondere la NATO, a transmis luni că renunță la dialogul cu Alianța Nord-Atlantică, după ce în luna aprilie anunța suspendarea cooperării cu blocul militar nord-atlantic.

Consiliul miniștrilor de externe ai OTSC consideră necesar să se renunțe la dialogul cu NATO”, a declarat secretarul general al organizației, Nikolai Bordiuja, citat de RIA Novosti.

Potrivit acestuia, prioritatea OTSC este de acum înainte întărirea cooperării cu Organizația de Cooperare de la Shanghai (Rusia, China, Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan și Kârgâzstan) și consolidarea relațiilor cu China”. Bordiuja a subliniat, totodată, necesitatea întăririi susținerii politice a OTSC pentru organizațiile internaționale din America Latină și Caraibe”, precizând că o atenție deosebită va fi acordată dezvoltării relațiilor cu Iranul, țară care exercită o influență incontestabilă în regiune”.

Oficialul a mai declarat că toate statele membre ale OTSC — Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia, Tadjikistan — trebuie să respecte disciplina colectivă în cazul în care statele occidentale ar încerca să aplice linia lor politică vizând tensionarea relațiilor internaționale de parteneriat”.

La sfârșitul lunii aprilie, blocul militar creat în 2002 și condus de Rusia anunța suspendarea cooperării cu NATO ca urmare a divergențelor dintre cele două organizații cu privire la conflictul din Ucraina, secretarul general al OTSC afirmând atunci că Moscova și NATO au ajuns într-o stare de confruntare directă”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.